WowNews logo WOWnews
Stories
stele michelin
Cum se obține, în realitate, o stea Michelin

Social

Cum se obține, în realitate, o stea Michelin

Stelele Michelin sunt o distincție la care visează orice bucătar sau proprietar de restaurant. Dar de unde ideea și cum se obține o stea Michelin?

Stelele Michelin sunt o garanție a celui mai înalt standard de calitate în lumea restaurantelor. Stelele Michelin reprezintă excelența în bucătărie și se acordă în funcție de mâncarea din farfurie, și nimic altceva din ce are legătură cu restaurantul. Criteriile după care se acordă stelele Michelin sunt extrem de severe și au în vedere ingredientele, priceperea bucătarului, creativitatea și inventivitatea acestuia, respectarea standardelor culinare, dar și raportul calitate-preț.

Cum se obține o stea Michelin

Conform acestor criterii, stabilite încă de la 1936, stelele se acordă doar în funcție de mâncarea din farfurie și nimic altceva. Mai exact, se ia în calcul calitatea ingredientelor, măiestria și tehnica bucătarului, creativitatea lui, raportul calitate-preț și respectarea standardelor culinare.

Citeste si: Andreea Mantea a rămas ȘOCATĂ de gestul Liei față de Robert! Prezentatoarea a interogat-o imediat: „Vreau să înțeleg de ce ai simțit nevoia...”???????? Cu toții au fost uimiți de ce a putut să facă tânăra! Nici prin minte nu le-ar fi trecut că ar putea fi- kanald.ro

Atenția se acordă la primirea caldă și excelentă a inspectorului care urmează să evalueze restaurantul. Ospătarii trebuie să fie perspicaci și să acorde atenție și celor mai nesemnificative detalii. Atenție și la curățenia, bucătăria și spațiul trebuie să fie lună. Un mic sfat: preparatele cu influențe franțuzești sunt cotate mai bine.

Citeste si: Se lauda ca face cea mai scumpa supa din lume! Cat costa o portie si ce contine!

Pentru a intra pe „radarul” Michelin, un restaurant trebuie să aibă o reputație foarte bună. Odată ce i se acordă o stea Michelin, automat localul primește mai multă atenție și mai mulți oaspeți. Bineînțeles, aceste lucruri vin la pachet cu o presiune și îndatoriri la fel de mari ca și beneficiile.

Cum sunt clasificate stelele

Ghidul Michelin acorda o singură stea, pentru ca apoi, în 1931, să apară și ierarhia de 1, 2 și 3 stele.

O stea

Un restaurant la care merită să te oprești în călătoria ta, foarte bun pentru categoria din care face parte, cu o bucătărie în care preparatele sunt gătite la standarde înalte, în mod constant.

Două stele

Un restaurant pentru care merită să faci un ocol, cu o bucătărie excelentă și preparate create cu măiestrie și atenție, de o calitate excepțională.

Citeste si: Un celebru chef a reinventat cartofii prajiti! Ce idee inedita a avut

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu directoarea medicală a Spitalului Județean de Urgență Buzău, de fapt? Se au în vedere mai multe ipoteze în ceea ce privește cauza decesului său subit! "Au început audierea martorilor!"- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Nimeni NU CREDEA că Filip e în stare de așa ceva: "Sunt șocată să văd că a acționat așa". Lia aproape că a căzut din picioare. Concurenta din Casa Iubirii a tresărit toată și nu știa ce să facă. Cei din jur nu au știut dacă să intervină - radioimpuls.ro

Trei stele

Un restaurant pentru care merită să faci o călătorie în sine, cu o bucătărie excepțională, un loc în care oaspeții mănâncă extrem de bine.

Preparate speciale, deosebite, la care se folosesc ingrediente de top. Totul la superlativ. 

Stelele Michelin sunt atât de dorite, din simplul fapt că aduc influență restaurantului, dar și pentru că doar cei mai buni le obțin. Spre exemplu, în Statele Unite, într-un oraș cu 500 de restaurante, doar 20-30 au o stea Michelin, și numai câteva au două stele. În plus, stelele se acordă restaurantului, însă dacă bucătarul care a obținut acea stea pleacă, este posibil ca localului să i se retragă distincția acordată.

În România nu există momentan un restaurant care să dețină o stea Michelin. Însă sunt multe localuri cu bucătari care au lucrat în astfel de restaurante. Asta pentru că, deocamdată, bucătăria noastră este mai degrabă tradițională, iar bucătarii noștri nu au obiceiul de a participa la concursuri internaționale. Pe de altă parte, și ingredientele folosite ar trebui să fie foarte scumpe, iar clienții nu sunt dispuși să plătească foarte mulți bani.