Cum se obține NINO și ce pași trebuie să faci. Ce spune legea din UK

Dacă vreți să lucrați în UK, orice român trebuie să știe că este necesar, dar absolut necesar, să ai un National Insurance Number - NINO.

Distribuie pe:

Autor: D.A.

Cum se obține NINO și ce pași trebuie să faci. Ce spune legea din UK
Cum se obține NINO și ce pași trebuie să faci. Ce spune legea din UK


In articol:

Orice român care ajunge în Marea Britanie se întreabă care sunt pașii pe care trebuie să îi facă pentru a obține NINO. Sau, cum spun englezii, National Insurance Number. De ce se agită toți cei care vor să lucreze în UK pentru acest NINO e simplu: fără el nu poți exista.

Dacă există cu adevărat dorința de a lucra în UK, NINO este cel mai de preț lucru pe care trebuie să îl obțineți.  Avantajul este că puteți începe să lucrați în timp ce instituțiile statului lucrează la NINO.  Practic, puteți să începeți să lucrați și fără acest număr de asigurare națională, însă lipsa lui vă va limita opțiunile, deoarece foarte mulți angajatori îl consideră o condiție obligatorie pentru angajare.

Așa că, dacă plănuiți să vă mutați și să lucrați în UK, ar trebui să aplicați pentru NINO înainte să vă găsiți un loc de muncă.

Ce este NINO ?

National Insurance Number - NINO-  este un număr folosit de statul britanic pentru a urmări cu ușurință contribuțiile la asigurare și impozitele pe salariu pe care le plătiți. Este compus din două litere și șase numere, urmate de o literă la sfârșit. Este un număr unic, personal. Angajatorul va avea nevoie de el pentru a realiza procedurile de angajare cerute prin lege.

Pentru a aplica pentru un NINO, trebuie să vă aflați deja în UK și să aveți un număr de telefon și o adresă britanică. Dacă tocmai ați ajuns în această țară, puteți folosi numărul de telefon al unui prieten sau puteți obține rapid o cartelă SIM de la orice magazin din apropiere (puteți chiar să comandați o cartelă SIM giffgaff de pe site-ul nostru).

Cum se obține NINO și ce pași trebuie să faci. Ce spune legea din UK
Cum se obține NINO și ce pași trebuie să faci. Ce spune legea din UK

Nu contează când ați ajuns în UK. Chiar dacă ați sosit ieri sau astăzi din România, puteți să aplicați pentru un NINO. Pentru mai multe informații, puteți accesa următoarea pagină. 

Când poți aplica pentru NINO ?

De asemenea, veți avea nevoie de o adresă britanică pentru a obține un National Insurance Number. Poate fi adresa la care locuiește un prieten sau un membru al familiei dvs.

După ce faceți rost de un număr de telefon și de o adresă din UK, puteți să sunați la numărul de telefon pentru aplicații NINO. Dacă nu stăpâniți prea bine limba engleză, puteți ruga un prieten să facă acest lucru în numele dvs. Acesta/aceasta va trebui să-i spună operatorului că vorbește în locul dvs. Ar trebui să vă aflați lângă acel prieten în timpul conversației telefonice, în caz că va trebui să răspundeți la anumite întrebări.

Numărul de telefon la care trebuie să sunați este 0800 141 2075, iar orele de funcționare sunt de luni până vineri, de la 08:00 la 18:00.

Atunci când sunați la acest număr, veți sta de vorbă cu un funcționar care vă va adresa diverse întrebări și care vă va ghida prin procedura de obținere a unui interviu pentru National Insurance Number. În mod normal, veți fi întrebați următoarele lucruri:

Dacă vă aflați în UK și de cât timp sunteți aici (ar trebui să răspundeți că tocmai v-ați mutat sau să precizați cât timp a trecut de când ați venit).

Citeste si: Narcisa Guță, din nou în fața judecătorilor. De data asta cine o mai scapă? - evz.ro

De ce aveți nevoie de un National Insurance Number (ar trebui să răspundeți că sunteți în căutarea unui loc de muncă).

Ce naționalitate sau naționalități aveți.

Nume, prenume și data nașterii (va trebui probabil să dictați numele pe litere).

Adresă, cod poștal și număr de telefon.

Cum se obține NINO și ce pași trebuie să faci. Ce spune legea din UK
Cum se obține NINO și ce pași trebuie să faci. Ce spune legea din UK

Atenție la programarea pentru NINO

După ce veți răspunde la aceste întrebări, veți primi un număr de înregistrare pentru aplicația dvs. și vi se va spune care este data interviului pentru NINO și adresa job centre-ului la care va trebui să vă prezentați. Notați-vă toate aceste detalii și asigurați-vă că ați înțeles totul așa cum trebuie!

Dacă este nevoie, cereți operatorului să repete informațiile. Dacă totul este în regulă, felicitări, tocmai ați reușit să vă programați pentru un interviu! În mod normal, această conversație telefonică durează în jur de 5 minute.

După această primă etapă, veți primi o scrisoare de confirmare în termen de 3-4 zile lucrătoare. Dacă interviul este programat mai devreme și nu ați primit încă scrisoarea de confirmare, prezentați-vă oricum la interviu.

Următorul pas este să mergeți la interviul de obținere a unui NINO. Asigurați-vă că ajungeți acolo mai devreme. Trebuie să aveți cu dvs. următoarele acte:

Pașaport sau buletin.

Dovada adresei: contractul de închiriere a locuinței sau o factură cu adresa dvs. pe ea. Dacă nu aveți așa ceva, cereți familiei sau prietenilor să vă ofere un astfel de document, însoțit de un alt document semnat de aceștia care să confirme faptul că locuiți la adresa respectivă.

Când veți ajunge la job centre, vi se va cere să completați un formular cu diverse informații. Apoi, veți fi invitați într-o cameră cu un funcționar. Funcționarul va desfășura un scurt interviu cu dvs., care va dura în jur de 15 minute.

Pentru mai multe informații despre NINO, accesați următoarea pagină.

Ce veți fi întrebat la interviul pentru NINO


Datele personale

Adresa la care ați locuit în țară

Date referitoare la situația familială

Motivul pentru care v-ați mutat în UK

Ce fel de loc de muncă vă interesează

O copie a documentelor dvs. (vă vor fi copiate acolo)

Este foarte probabil ca aplicația dvs. pentru NINO să fie acceptată imediat. Sunt foarte rare cazurile când se refuză acest lucru, de vreme ce UK este în căutare de forță de muncă nouă, care să plătească impozite. Nu se știe ce se va întâmpla după Brexit, însă procedura este deocamdată aceeași.

După acest interviu, veți primi un National Insurance Number temporar. Puteți începe să căutați un loc de muncă și chiar să vă angajați cu acest număr; va trebui doar să anunțați angajatorul atunci când veți primi numărul NINO permanent.

Pasul #4 – Obțineți un National Insurance Number
După aproximativ 15 zile, veți primi o scrisoare cu numărul permanent. Păstrați bine scrisoarea și notați-vă numărul și în altă parte, ca să fiți siguri că nu-l pierdeți. Dacă nu ați folosit încă numărul NINO temporar, începeți să-l folosiți direct pe cel permanent. Dacă ați făcut rost între timp de un loc de muncă, anunțați-l pe angajator că ați primit numărul permanent.

Pasul #5 – Găsiți un loc de muncă
Aceștia au fost pașii prin care puteți obține un National Insurance Number în UK. Acum, tot ce mai trebuie să faceți este să vă căutați un loc de muncă 🙂

Veți găsi mai multe informații despre cerințe și procedura de obținere a unui National Insurance Number pe acest site: Apply for a National Insurance number (Aplicați pentru un National Insurance Number). Dacă aveți întrebări referitoare la această procedură, adresați-le operatorului telefonic.

 

Galerie foto 
Citește și:

Lovitură de teatru în cazul Caracal! Alexandra Măceșanu, răpită de un interlop apropiat Clanului Sportivilor? Dezvăluirile lui Gheorghe Dincă EXCLUSIV

Liviu Dragnea are probleme de sănătate! Irina Tănase a dat primele declarații despre starea de sănătate a fostului președinte PSD: "I s-au umflat genunchii"

Iată tot ce trebuie să știi dacă te întorci în România! Ce să faci ca să eviți carantina

Piedone își strigă nevinovăția în dosarul Colectiv! Ce a declarat Primarul Sectorului 5 pe treptele Curții de Apel: " Sunt nevinovat..."

Nicușor Dan anunță o nouă măsură nepopulară! Adio Târg de Crăciun în București

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies