kanald.ro
Diverse
Cum se pregătește coliva pentru Moșii de iarnă 2025. Rețeta pas cu pas
Pe 22 februarie 2025, în calendarul creștin ortodox se face pomenirea morților - Moșii de iarnă.
Vezi cum se prepară coliva, care este nelipsită de la parastase, dar și care este semnificația ei în tradiția creștină.
Cum se pregătește coliva pentru Moșii de iarnă 2025
Pentru cea mai gustoasă colivă, trebuie să țineți cont de detaliile mici, care fac diferența și să aveți următoarele ingrediente: arpacaș, apă, zahăr și nucă măcinată.
Arpacașul se alege și se spală cu apă caldă, de cel puțin 5 ori, până când bobul începe să se curețe și să devină mai alb. Apoi, arpacașul spălat se pune în oală la fiert, după care se adaugă o linguriță și jumătate de sare și aproximativ doi litri de apă. Apa trebuie să acopere complet cantitatea de arpacaș.
În aproximativ 30 de minute, arpacașul ar trebui să fie fiert, așa că se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Mai apoi, se face un sirop din 500 de grame de zahăr și 250 de ml de apă. Când zahărul și apa încep să formeze siropul, acesta se toarnă peste arpacaș și se mai fierbe încă 30 de minute.
În arpacașul cu zahăr se amestecă constant și trebuie lăsat să fiarbă până când la suprafața compoziției nu se mai formează bule de apă în timpul fierberii.
După ce arpacașul a fiert se lasă la răcit, iar mai apoi se adaugă cantitatea dorită de nucă măcinată sau mărunțită.
Cine preferă să dea un gust suplimentar colivei poate să mai adauge și scorțișoară, esență de rom sau vanilie, stafide sau alte ingrediente aromatice.
Coliva și restul ingredientelor se amestecă foarte bine, iar mai apoi se nivelează și se pune în farfurii sau caserole și se ornează după gust, ca să fie gata de dus la biserică.
Citește și: La ce oră începe slujba în sâmbăta Moșilor de iarnă 2025. Se face Sfânta Liturghie și parastas!
De ce se împarte coliva la parastase?
„Astăzi multă lume, îndeosebi tineri, dar nu numai, se întrebă: „De ce toate acestea? Meniul morților se compune din colivă, colaci și vin? La ce bun să car atâtea bucate la biserică, dacă, foarte bine, le-aș putea împărți nevoiașilor acasă ori pe stradă?”
Par legitime respectivele nedumeriri, fiindcă fără a le cunoaște simbolismul nu vom înțelege rostul așezării lor în tradiția Bisericii noastre.
Așadar, de ce fierbem grâu, iar nu orez sau alte cereale? Coliva a apărut ca urmare a minunii Sfântului Teodor Tiron, săvârşită la 50 de ani după moartea iubitorului de Dumnezeu, în vremea împăratului Iulian Apostatul.
Cel din urmă, dorind să-i batjocorească pe creştini, a dat ordin guvernatorului capitalei Imperiului Bizantin ca, în prima săptămână a Postului Mare, să stropească proviziile din pieţele de alimente cu sânge jertfit idolilor. Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului, i-a poruncit să-şi înștiințeze credincioşii să nu cumpere nimic din alimentele stropite cu sânge, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere.De aceea, la început, coliva a servit ca hrană, devenind, în urmă, o jertfă nelipsită de la slujbele de pomenire a morţilor. Ea se prepară din grâu fiert, închipuind însuşi trupul celui decedat, deoarece hrana principală a corpului omenesc o constituie grâul, din care se coace pâinea.
Coliva apare, totodată, ca o reverberație a credinţei noastre în nemurire şi înviere, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Domnul Însuşi le-a înfăţişat ca simboluri ale învierii trupurilor: după cum bobul de grâu, ca să încolţească şi să aducă roadă, trebuie să fie îngropat întâi în pământ şi să putrezească, la fel trupul omenesc, întâi se înmormântează, după aceea se descompune, pentru ca să învie întru nestricăciune; astfel ne învață Sfântul Evanghelist Ioan (Ioan 12, 24), dar și Sfântul Apostol Pavel (I Corinteni 15, 36).
Dulciurile, ingredientele, aromele din compoziţia colivei simbolizează virtuţile sfinţilor sau ale răposaţilor pomeniţi, dar și dulceaţa vieţii veşnice, pe care nădăjduim că au dobândit-o.”, a mărturisit Arhimandritul Mihail Daniliuc pentru doxologia.ro .