Cum se ține postul negru în Săptămâna Patimilor și la ce ajută

Postul Paștelui este cel mai lung şi cel mai drastic din tot timpul anului!

Ce este postul negru
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În Postul Paștelui, credincioșii trebuie să se abțină de la multe dintre plăcerile culinare până în Noaptea Învierii Domnului. În toată această perioadă de 40 de zile, există doar două „dezlegări la pește”, cea de Buna Vestire și de Florii.

Ce este postul negru

Cel mai aspru post este postul negru, ținut îndeobște în Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, care reprezintă ziua în care Hristos a fost răstignit pe Cruce. Pentru a înțelege măcar o mică parte din patimile pe care Domnul a trebuit să le îndure, Biserica a rânduit ca în această zi credincioșii să țină post negru.

Citeste si: Rețete de post cu mazăre. 3 idei de mâncăruri delicioase cu mazăre

Postul negru reprezintă o abținere totală de la orice hrană, lichidă sau solidă, inclusiv de la apă și pâine. Întreaga durată  a postului este considerată o perioadă de eliberare de păcate și de patimi egoiste. Stareţul Mănăstirii Laincii, din judeţul Gorj, Ioachim Pârvulescu, declara pentru Adevărul.ro

că postul din Săptămâna Patimilor este unul special

„Aşa cum învaţă biserica, cea mai importantă perioadă dintr-un an este cea postului de şase săptămâni. Până la Florii au fost şase săptămâni de post, după care urmează şi cea de-a şaptea săptămână. Este Săptămâna Mare, iar postul din această perioadă se face în cinstea Mântuitorului nostru Isus Hristos. Aceste zile sunt foarte importante pentru toţi creştinii de pe tot globul pământesc.

Este Săptămâna pătimirilor lui Iisus Hristos.

Aşa cum pentru fiecare om există anumite evenimente importante în viaţa sa, cum ar fi ziua de naştere, aşa şi pentru lumea creştină cea mai importantă sărbătoare este cea a Învierii Mântuitorului nostru Iisusu Hristos.  Este bucuria bucuriilor şi împlinirea minunilor pe care Iisus le-a făcut asupra sa, adică a înviat din morţi după trei zile. Această sărbătoare a Învierii Domnului din morţi este precedată de 49 de zile de post şi în special de ultima săptămână din Postul Paştelui.

Citeste si: Când pică Înălţarea Domnului în 2021? În ce zi se vopsesc ouăle care se împart la biserică

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Tot omul încearcă să înţeleagă această săptămână în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost expus răutăţii maxime la care a putut ajungă omenirea, pentru că omul a ajuns să-l răstignească pe Dumnezeu pe pământ. În biserică s-a făcut o orânduială şi se fac denii în fiecare seară, începând din duminica Floriilor, joi seara este denia celor 12 evanghelii, iar vineri după-masă este prohodul Domnului, punerea în mormânt şi înmormântarea Domnului şi sâmbătă este o zi a tăcerii, când Mântuitorul este deja în mormânt, iar a treia zi deja a Înviat “, spunea starețul.  

Ce este postul negru

Cum se ține post negru

Postul negru înseamnă să nu mâncăm și să nu bem nimic, vreme de o zi. Când ținem post negru trebuie să ne abținem de la orice păcat și răutate. În această zi nu este bine să dormim, pentru ca nu cumva Diavolul să râdă de noi că am vrut să ne ușurăm povara ținerii lui. De asemenea, dacă chiar ne simțim slăbiți, putem lua în cursul zilei o bucățică de anaforă (pâine sfințită) și trei înghițituri de aghiazmă (apă sfințită). Dacă nu putem ține postul negru toată ziua, atunci e bine să nu mâncăm decât o dată în acea zi și tot de post.

Cum alegi carnea de miel pentru Paşte. Sfaturi pentru a o găti corect

Nu toată lumea poate ține post negru în Săptămâna Mare din Postul Paștelui. Este important ca în timpul postului să avem un aport optim de proteine: să consumăm ciuperci, fasole, linte, soia. Nu sunt indicate produsele speciale de post (salamuri, pate, chiftele etc.). Unele din ele pot să conţină numeroşi aditivi alimentari, care nu ne vor ajuta la detoxifierea organismului.

Câte zile de post negru trebuie să ții

Pentru început putem posti negru o zi, adică minim 24 de ore fără mâncare, doar apă. Începem cu o zi pe săptămână, apoi trecem la 2 zile pe săptămână și cine dorește poate posti și 3 zile pe săptămână, pentru o perioadă de 40 de zile premergătoare Paștelui. Cele mai potrivite zile de post sunt miercurea și vinerea, la care mai poate adăuga și lunea. Alternăm o zi de post cu una normală.

De asemenea, se poate posti și mai multe zile la rând numai cu apă, însă treptat. Începem cu un post alternativ, o zi da una nu, iar după câteva săptămâni putem încerca și un post de 2-3 zile. Depinde de fiecare persoană în parte. O persoană obișnuită cu postul va posti 3 zile numai cu apă mai ușor decât o persoană care nu este obișnuită cu postul.

Postul Paştelui 2021. Cele mai gustoase reţete pentru Postul Mare al Sfintelor Paşti

Postul Negru este ținut în credință că Dumnezeu îl va feri pe cel care postește de toate bolile, îl va face să fie sănătos și să-i meargă bine tot restul anului și-l va ajută la necazuri și nevoi. Pentru Săptămâna Patimilor sunt caracteristice și alte tradiții precum păstrarea liniștii, a tristeții generale, focuri ritual, respectarea strictă a postului, interdicția unor importante lucrări casnice,  îngrijirea locuințelor, curățenia prin curți, întreruperea provizorie a lucrărilor principale în camp, confecționarea hainelor noi pentru sărbătoare, tăierea vitelor și păsărilor pentru sărbători, tocmirea lăutarilor pentru hora satului, împărtășirea la biserica și iertarea reciprocă între oameni.

 

SURSE: adevarul.ro, crestinortodox.ro  

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rețete de post cu mazăre. 3 idei de mâncăruri delicioase cu mazăre

Restricțiile din weekend au fost modificate! Cine își poate părăsi locuința după ora 20:00

In aceasta seara, de la ora 20:00, in “Hercai”, Reyyan, lovitura soc pentru Azize

Mâine este obligatoriu să ai o KARMA pozitivă! Te va influența tot anul

Horoscop miercuri 12 mai. O zodie este lovită de soartă azi: Nu intra în dispute inutile

BOMBA! S-a aflat cine este IUBITA secreta a lui Smiley! Gina Pistol, in stare de soc. E SCANDAL imens

Există viață după moarte? Un bărbat povestește cum a trecut de cealaltă parte și ce a văzut

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies