De ce se pune usturoi la geamurile casei în noaptea Sfântului Andrei

Ziua Sfântului Andrei este o sărbătoare cu tradiții, dar și cu multe superstiții. Iată de ce credincioșii pun usturoi la geam în noaptea de 30 noiembrie.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Ziua Sfântului Andrei este o sărbătoare marcată atât de tradiții, dar mai ales de superstiții.

Potrivit străvechilor credinţe păgâne, în noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie, hotarul care desparte lumea albă de lumea neagră se risipește. Acest lucru înseamnă că toate creaturile văzute și nevăzute se pot dezlănțui în ambele lumi. Astfel că, strigoii, moroii şi pricolicii pot ajunge printre oameni și pot face ravagii în gospodăriile acestora.

Citeste si: Mesaje, SMS-uri și felicitări de Sfântul Andrei. Urări de la mulți ani în imagini

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. De ce se pune grâu la încolțit în această zi

De asemenea, conform superstiției, spiritele rele pot aduce boli, necazuri, chiar și dezastre naturale ori pot lua mințile celor care nu știu să se protejeze. În aceste condiții, credincioșii fac pregătiri intense pentru a ține la distanță monștrii care le pot periclita viitorul, iar printre acestea se regăsește punerea usturoiului la geamurile casei în noaptea Sfântului Andrei.

De ce se pune usturoi la geamurile casei de Sf. Andrei

De ce se pune usturoi la geamurile casei de Sf. Andrei

Una dintre cele mai cunoscute metode „anti-strigoi” este usturoiul, potrivit tradiției. Astfel, toți enoriașii mănâncă acest condiment din belsug, în timp ce alții preferă să se ungă cu usturoiul pe frunte, pe piept, pe spate şi la încheieturile trupului.

Nu doar corpul uman trebuie protejat de pericol, ci și gospodăria.

În acest sens, creștinii ung ferestrele, uşile, hornurile, scările, clanţele cu usturoi pisat sau atârnă funii şi cununi împletite din căpăţâni de usturoi la uşi şi la ferestre, în casă, în grajduri şi prin coteţe.

A doua zi, căpăţânile de usturoi sunt strânse și duse la biserică, pentru a fi sfinţite în timpul slujbei. Potrivit tradiției, odată atârnate de icoane, acestea vor lecui tot anul bolile grave care ar putea lovi familia şi vor păzi gospodăria de duhurile rele.

Animalele sunt protejate cu usturoi de Sfântul Andrei

De ce se pune usturoi la geamurile casei de Sf. Andrei

Citeste si: Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

După ce și-au pregătit trupurile, iar mai apoi casele pentru noaptea dintre 29 și 30 noiembrie, credincioșii trebuie să facă demersuri pentru a-și proteja și animalele din gospodărie. Astfel că, pe lângă funia cu usturoi de la uşa grajdului şi ungerea coarnelor vitelor cu usturoi pisat, aceștia mai folosesc cruci modelate din ceară de albine, ce sunt lipite pe canatul uşii.

De asemenea, oamenii de la sat pun în apa de adăpat agheasmă, iar în hrana animalelor mărunţesc busuioc sfinţit. Mai mult, aceștia păstrează şi obiceiul de a descânta un drob de sare şi a-l îngropa în grajdul vitelor, care va fi scos pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, când strigoii ies din nou „la atac”. În acest mod, necuvântătoarele vor fi protejate de boli, iar spiritele rele vor sta la distanță.

Mesaje și felicitări Sf. Andrei. Cum să îi surprinzi pe cei dragi

„Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămâna de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!”

„De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani!”

„E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău și de aceea este o zi specială! La Mulți Ani!”

„Andreea, îți urez să ai o viață senină ca răsăritul de soare iar sufletul să-ți fie curat ca neaua. Îți urez o zi de neuitat și un călduros La Mulți Ani!”

„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Andrei cât mai frumoasă!”

„Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ți-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!”

„Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de bucurii în viață și îți urez un sincer La Mulți Ani!”

„Îți urez La mulți ani, pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul Andrei pe care îl reprezinți, să-si coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioara.

„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”

„De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La multi ani, Andrei!”

„Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasă dintre toate cele sfinte, căci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!”

„Apostulul Andrei să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tine! La mulţi ani!”

„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Andrei!”

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. De ce se pune grâu la încolțit în această zi

Drama prin care a trecut o tânără mămică. Femeia și-a purtat în pântece bebelușul mort, pentru ca sora ei geamănă să trăiască

Cum a fost pedepsit agresorul lui Bebino, în închisoare! Clipe grele pentru Mohamed, complicele lui Joe! Dezvăluiri exclusive

7 zodii vor avea parte de schimbări dure dar necesare astăzi. Ce se întâmplă cu restul zodiilor

LEGEA PENSIILOR se schimbă complet! Vestea dimineții pentru milioane de români

"Am vrut să țin acest regim" Giulia Nahmany ține o dietă drastică! A slăbit 35 de kilograme într-un timp record

Radarele fixe ar putea reveni pe drumuri. Un deputat propune modificarea legislației rutiere

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies