
In articol:
- Principiile dietei cu fulgi de ovaz
- Rețete cu fulgi de ovăz pentru slăbit
- Pentru micul dejun
- Pentru prânz
- Pentru cină
Ovăzul este una dintre cele mai complete cereale, oferind o mulțime de nutrienți care stimulează activitatea metabolică, digestia și alte procese importante care pot influența greutatea corporală.
Principiile dietei cu fulgi de ovaz
Dieta cu fulgi de ovăz este cuprinsă doar de mese ce conțin acest aliment. Sunt permise fructele și legumele proaspete, precum mere, prune, cireșe, căpșuni, varză, morcovi, roșii, castraveți și multe altele. De asemenea, se pot consuma și fructele uscate, între mese sau cu fulgii de ovăz, dar în special în prima jumătate a zilei și în cantități limitate.
Citeste si: Chiftele din cartofi. Rețete de post, dietetice, ușor de preparat
Se consumă doar apă plată sau ceai verde, de preferință cu 30 de minute înainte sau 1,5 ore după fulgi de ovăz.
La această dietă este interzis să se consume sare, zahăr, ulei, fructe și legume cu un indice ridicat de glucide și glicemice, cum ar fi cartofi, banane și struguri.Fulgii de ovăz oferă organismului o sursă de fibre dietetice și este un bun adsorbant. Curăță corpul de toxine dăunătoare, scade colesterolul și luptă împotriva bolilor sistemului cardiovascular. Dieta are un efect benefic și asupra sistemului digestiv, fiind recomandat pacienților cu boli de stomac și intestinale.
Rețete cu fulgi de ovăz pentru slăbit
Fulgii de ovărz aduc organismului foarte multe beneficii, precum energie, o doză zilnică de fibre și reglarea sistemului nervos. Mai jos vă prezentăm trei rețete cu fulgi de ovăz pentru cele trei mese importante ale zilei.
Pentru micul dejun
Ingrediente terci de fulgi de ovăz cu miere
Terci de fulgi de ovăz[Sursa foto: PixaBay]
- Două linguri cu fulgi de ovăz măcinați sau întregi, pe care i-am lăsat la înmuiat peste noapte.
- O cană cu iaurt natural.
- O lingură cu miere.
- O mână de nuci sau semințe.
- O mână de fructe confiate.
Se amestecă toate ingredientele într-un vas și se poate decora cu puțină pudră de cacao. Poftă bună!
Pentru prânz
Ingrediente terci de ovăz cu semințe de chia
- ½ cană de fulgi de ovăz
- ½ cană de lapte
- 1/8 cană de semințe de chia
- îndulcitor: ½ linguriță de miere/ 2 curmale tocate mărunt
Se amestecă toate ingredientele într-un recipient cu capac, pe care îl lăsăm peste noapte la frigider, iar dacă timpul nu vă permite, puteți să-l lăsați și 2-3 ore. Semințele de chia va oferi terciului un aspect de budincă fină. Poftă bună!
Pentru cină
Ingrediente ovăz cu spanac și conopidă
- 1 cană de florete de conopidă
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 1 cană de spanac proaspăt
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 2 linguri de lapte de soia/ migdale
- 1 lingură de pătrunjel tocat mprut
- 1 lingură de cimbru proaspăt, tocat mărunt
Se pune pe foc mediu o cratiță, în care se toarnă apă și floretele de conopidă, pe care le lăsăm la fiert. În momentul în care dă în clocot se pun fulgii de ovăz și mai lăsăm la fiert timp de 5 minute. Când timpul s-a scurs, se adaugă spanacul, iar după 30-60 de minute, cratița se ia de pe foc și se împarte în două porții.
În fiecare porție se pun câte o linguriță de ulei de măsline, o lingură de lapte, ½ lingură de pătrunjel și ½ lingură de cimbru. Poftă bună!