Doliu în lumea medicală: un mare doctor, care a realizat primul transplant de măduvă, a murit de COVID-19

Un mare nume în domeniul medical s-a stins din viață, răpus de COVID-19!

Distribuie pe:

Autor: Ioana Nicoleta

doctor Benedek Istvan
Doctorul Benedek Istvan

Domnul doctor Benedek Istvan, fostul şef al Secţiei Clinice de Hematologie de la  Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Mureș, a fost medicul care a realizat primul transplant de măduvă din ţară, în anul 2001, pe lângă multe alte premiere naţionale în domeniul medical. Acesta a murit, însă, marți, din cauza COVID-19, informează Agerpres.ro.

Marele doctor a fost internat și tratat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, iar în luna octombrie urma să împlinească vârsta de 72 de ani.

Compartimentul de Transplant Medular a fost înființat în anul 2001 la Secţia Clinică de Hematologie, sub conducerea doctorului Benedek Istvan, unde se realizează transplante autologe cât şi alogene pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.

Citeste si: Bomba despre pensii şi pensionari. Atenţie! Acuzații de abuzuri la Guvern - evz.ro

Dr. Benedek Istvan, alături de colegii săi, a fost doctorul care a realizat primul transplant de măduvă la un bolnav adult, mai exact în luna septembrie 2001.

 

Citeste si: Aceste 5 zodii își vor găsi marea dragoste în 2021. Ești printre ele?

Citeste si: Cine este vinovat pentru moartea frățiorilor din Iași. El a adus în casa micuților pastilele otrăvitoare

Citeste si: Cătălin de la Insula s-a căsătorit cu ispita care i-a pus capac! Nunta mult așteptată dintre concurent și ispită a avut, în sfârșit, loc!

În aceaași manieră, este notabil și faptul că în anul 2003 au fost efectuate primele transplanturi din ţară la bolnavi cu leucemie acută.

"În cadrul secţiei sunt internaţi bolnavi din toate judeţele ţării, numărul acestora fiind în continuă creştere. Anual se fac peste 800 de spitalizări de zi, peste 1.200 de spitalizări continue, peste 100 de recoltări de celule stem, respectiv 70 de transplanturi inclusiv de la donatori neînrudiţi. Secţia Clinică Hematologie dispune, în prezent, de un nr. de 20 paturi în 5 saloane, iar Compartimentul Transplant Medular de 8 paturi în boxe sterile cu aer de flux laminar şi în saloane", este mesajul postat pe site-ul Secţiei Clinică de Hematologie din Târgu Mureș.

Urmatorul articol
Citește și:

Cum pot fi descalificați concurenții de la Puterea Dragostei și care sunt regulile pe care trebuie să le respecte aceștia

Bilanț COVID-19, 1 septembrie. Crește numărul cazurilor de coronavirus. Record de decese și de bolnavi la terapie intensivă, în ultimele 24 de ore

VIDEO INCENDIAR | Andra Volos și Bogdan Mocanu, aniversare cu petale de trandafir , la lumina lumării

Avertismentul specialiștilor în sănătate: A fost descoperit un nou simptom ciudat al Covid-19. Cum se manifestă

Gest necugetat al unui adolescent român. Și-a dat foc în curtea casei, iar tatăl lui a sărit în flăcări să-l salveze

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies