Doliu în România! A murit un nume mare

E doliu în lumea artistică din România. Marele pictor Dan Hatmanu a încetat din viaţă, la vârsta de 92 de ani.

Distribuie pe:

Autor: A. I.

Născut la 31 octombrie 1926 în Scobinţi, Dan Hatmanu a fost unul din cei mai renumiţi artişti ieşeni, lucrările sale fiind extrem de apreciate pretutindeni, relatează bzi.ro.

De altfel, printre admiratorii săi înfocaţi se numără şi îndrăgitul artist Fuego, nelipsit de la vernisajele maestrului. 

Dan Hatmanu a fost activ şi în lumea politică. Celebrul pictor a fost deputat în Marea Adunare Naţională în sesiunea legislativă 1985 -1989.

Totodată, a fost o prezenţă activă constantă în mediul cultural al ţării. În prima parte a activităţii sale de pictor, a executat portrete şi peisaje într-o viziune realist - tradiţională pe care a abandonat-o mai târziu, în favoarea unei formule constructiviste cu rapeluri figurative şi nuanţe umoristice.

După ce a debutat în anul 1948, Dan Hatmanu a participat la multe expoziţii colective şi de grup şi a organizat, în ţară şi în străinătate, zeci de expoziţii personale. A avut numeroase expoziţii peste hotare, cele mai importante fiind următoarele:

1954 - Bienala din Veneţia,

1958 - Praga, Sofia, Teheran, Moscova,

1959 - Budapesta, Viena,

1962 - Cairo, Atena, Paris, Ankara, Istanbul,

1974 - Tokio, Osaka,

1975 - Scopje, Havana,

1977 - Lisabona, Praga,

1981 - Viena,

1985 - Stuttgart, Veneţia, Perugia

A executat ilustraţii de carte la opere semnate
de Ionel Teodoreanu, Anton Bacalbaşa, Petru Prânzei şi Valentin Ciucă.
 
Lucrări ale sale se găsesc în muzee din România (Muzeul Municipal din Huşi, Muzeul de Artă din Iaşi, Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, Muzeul de Artă "Casa Simian" din Râmnicu Vâlcea), dar şi în muzee şi colecţii particulare din străinătate: Rio de Janeiro, Valletta, Poitiers, Ciudad de Mexico, Praga, Franţa, Italia, Israel, Grecia, Germania.

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Atac cu bombă la o biserică din Grecia! Bilanţul victimelor

Un an de la misterioasa moarte a soţilor Maleon. Ce se întâmplă acum în vila în care a avut loc tragedia. Întâmplări terifiante!

Incredibil ce s-a ales acum de fondatorul jocului Caritas. A fost unul dintre cei mai bogați români

Dana Budeanu dă de pământ cu președintele României

Apare o nouă taxă în România! Câţi bani vor scoate oamenii din buzunar

Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ravagii în organism

Nicu Ceaușescu îi spune adio Janinei Matei și bun venit Danielei Vlădescu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies