Dragobete,24 februarie 2021. Care este legenda din spatele acestei sărbători

Dragobete 2021 se apropie! Află care este legenda din spatele acestei sărbători și cine este fiul Babei Dochia.

Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia
Autor: Elena Popescu

In articol:

Dragobete 2021 se apropie! Află care este legenda din spatele acestei sărbători și cine este fiul Babei Dochia, pe nume Dragobete, care s-a căsătorit împotriva dorinței ei. 

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților.

Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia.

Dragobete 2021 se apropie! 

Dragobetele este sărbătoarea românească a iubirii și se sărbătorește în fiecare an la data de 24 februarie. În 2021, Dragobetele se aniversează într-o zi de miercuri.

Citeste si: Dragobete 2021, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea românească a iubirii- 24 februarie

Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia
Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia[Sursa foto: PixaBay]

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților. Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia.

Citeste si: Andra s-a săturat de masca de protecție. Artista a spus ce i se întâmplă când o poartă- bzi.ro

Unele publicații sau companii au început să conducă campanii pro-Dragobete, sub sloganul „ De Dragobete iubește românește !”. În România, celebrarea Sfântului Valentin a luat amploare datorită comercializării diferitelor produse având această tematică.

Citeste si: Superstiții Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia
Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia[Sursa foto: PixaBay]

Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia

Tradiția spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i: „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul.

Citeste si: Felicitări Dragobete, 24 februarie 2021! Cele mai frumoase felicitări virtuale pentru persoana iubită FOTO

Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna.Fericită aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten, fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Sărbătoarea populară a iubirii, Dragobetele, este celebrată în fiecare an la 24 februarie, de români. Pe de altă parte, data de 24 februarie marchează şi începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dragobete 2021, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea românească a iubirii - 24 februarie

Vacanțe de Dragobete, 24 februarie 2021. Cele mai romantice destinații din România

Superstiții și obiceiuri de Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Horoscop saptamanal 19-25 Aprilie 2021: Ușile succesului se vor deschide pentru pentru Berbec

Klaus Iohannis a dat lovitura pe scena politică! Adevărul din spatele mega scandalului din Guvern: "Are o relație extrem de strânsă"

Mirela Vaida rupe tăcerea despre Radu Ștefan Bănică: „Nu, nu este fiul lui Ștefan Bănică. Duce povara asta…”

Dragoste dincolo de moarte. Decizia radicală a Reginei după funeraliile Prințului Philip

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies