Dragobete,24 februarie 2021. Care este legenda din spatele acestei sărbători

Dragobete 2021 se apropie! Află care este legenda din spatele acestei sărbători și cine este fiul Babei Dochia.

Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia
Autor: Elena Popescu

In articol:

Dragobete 2021 se apropie! Află care este legenda din spatele acestei sărbători și cine este fiul Babei Dochia, pe nume Dragobete, care s-a căsătorit împotriva dorinței ei. 

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților.

Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia.

Dragobete 2021 se apropie! 

Dragobetele este sărbătoarea românească a iubirii și se sărbătorește în fiecare an la data de 24 februarie. În 2021, Dragobetele se aniversează într-o zi de miercuri.

Citeste si: Dragobete 2021, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea românească a iubirii- 24 februarie

Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia
Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia[Sursa foto: PixaBay]

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților. Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia.

Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro

Unele publicații sau companii au început să conducă campanii pro-Dragobete, sub sloganul „ De Dragobete iubește românește !”. În România, celebrarea Sfântului Valentin a luat amploare datorită comercializării diferitelor produse având această tematică.

Citeste si: Superstiții Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia
Când pică Dragobetele în 2021! Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia[Sursa foto: PixaBay]

Ce spune tradiția despre fiul babei Dochia

Tradiția spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i: „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul.

Citeste si: Felicitări Dragobete, 24 februarie 2021! Cele mai frumoase felicitări virtuale pentru persoana iubită FOTO

Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna.Fericită aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten, fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Sărbătoarea populară a iubirii, Dragobetele, este celebrată în fiecare an la 24 februarie, de români. Pe de altă parte, data de 24 februarie marchează şi începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dragobete 2021, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea românească a iubirii - 24 februarie

Vacanțe de Dragobete, 24 februarie 2021. Cele mai romantice destinații din România

Superstiții și obiceiuri de Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Horoscop Zilnic Vineri 26 Februarie 2021: Peștii sunt sfătuiți să prindă curaj și să ia decizii

Rareș Bogdan, în stare de ȘOC. Totul s-a întâmplat în direct la emisiune

Cea mai toxică legumă de pe piață la ora actuală! Este stropită cu o substanță cancerigenă! Românii o consumă aproape zilnic. Au fost găsite pesticide în 98% din mostrele testate

Se schimbă legea. S-a anunțat una dintre marile reforme ale României

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies