Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri de Florii! Ce nu trebuie să faci în ziua de sărbătoare

Duminica Floriilor cade, în acest an, pe 14 aprilie. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori.

Distribuie pe:

Autor: Calin Perian

fara descriere


In articol:

De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

Citeste si: Duminica Floriilor. Nume care se sărbătoresc de Florii

Citeste si: Paște 2019. Când pică Paștele ortodox și Paștele catolic în 2019

Citeste si: Ce trebuie să conțină aranjamentele florale de Paști pe care le dăruiești

În ziua de Florii, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul. Conform credinței, ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

De Florii, oamenii merg pe la mormintele rudelor pentru a le agăţa de cruci crenguţele de salcie, astfel aceştia vor şti că Paştele se apropie.

Tot în ziua de Florii, există tradiţia ca şnurul de la  mărţisor să fie agăţat într-un copac înmugurit sau înflorit, pentru a avea sănătate şi belşug în anul ce urmează.

Există în unele zone ale ţării şi obiceiul ca fetele singure să-şi pună busuioc sub pernă ca să devină mai frumoase şi mai dorite de flăcăi, pentru a se putea mărita în acel an.

fara descriere

În alte zone, de Florii se scoate zestrea se scoate din casă, pentru a fi aerisită.

Un alt obicei întâlnit în unele zone este acela ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Pentru că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie să plantezi pomi înainte de Florii.

Începând cu ziua de Florii (Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului) se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

 

Duminica Floriilor, sărbătoare importantă în calendarul creștin

În fiecare an, cu o săptămână înainte de sărbătoarea Paștelui se prăznuiesc Floriile. Această sărbătoare simbolizează intrarea în Ierusalim a Domnului Isus Hristos, car întors din cetatea Efraim se hotărăște să meargă în orașul sfânt.

Sărbătoarea Floriilor este cel mai important eveniment care vestește Paștele. Duminica Floriilor comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Se pare că denumirea populară a sărbătorii vine și de la zeița romană a florilor, Flora, peste care s-a suprapus intrarea Domnului în Ierusalim. Tot de la Flora vine și semnificația de renaștere a naturii, însă potrivit specialiștilor, cel mai mult primează semnificația creștină a evenimentului.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate