
In articol:
- Elena Udrea folosește toate „armele” ca să scape de extrădarea în România
- Discursul Elenei Udrea în sala de judecată
- Adrian Cuculis, avocat: „În cazul în care apelul ei va avea succes, autoritățile din Bulgaria o vor elibera și nu vor da curs mandatului.”
Fostul ministru al Turismului ar trebui să afle zilele acestea dacă scapă sau nu de închisoare în România.
Elena Udrea folosește toate „armele” ca să scape de extrădarea în România
Elena Udrea a fost dusă la tribunalul din Blagoevgrad cu duba, escortată de poliție, în alte haine față de cele pe care le purta pe 7 aprilie, ziua în care a fost arestată în Bulgaria. Udrea a fost prezentă în sala de judecată alături de avocații ei bulgari, iar audierea ei a a fost una „condimentată” cu dezvăluiri.
Udrea, prin intermediul avocatei sale, a depus 4 acte medicale la dosar și a susținut că îi e teamă de amenințările cu moartea primite în țară și condițiile precare din închisorile românești.
Ce a fost cel mai șocant este că Udrea pretinde că cererea de azil politic formulată în Bulgaria datează încă din 2018.Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri
Discursul Elenei Udrea în sala de judecată
În fața magistraților bulgari, Elena Udrea a ținut o pledoarie pentru a încerca să-i convingă să nu ajungă în România.
"Vă mulțumesc pentru ocazia de a spune ceva personal. Nu știu dacă voi repeta ceva din ce au spus avocații pentru că nu am înțeles în totalitate ce au spus! Aș vrea să spun în primul rând că plec de la convingerea că de data aceasta am parte de un proces real, nu procesele care mi s-au întâmplat în România. Am convingerea că stau în fața unor judecători care au venit să asculte situația în care mă aflu, să analizeze din perspectiva legii probele pe care le-am depus și să ia o decizie corecta, legală și curajoasa în același timp, pentru că înțeleg,
Aș spune distinsului tribunal că este o ocazie, nu doar de a soluționa o cerere de extrădare, ci de a scrie istorie pentru că, cazul meu nu este doar unul cu justiția din România este un caz care privește justiția europeană. Decizia care se cere a fi executată prin acest mandat european s-a dat în România nu doar cu încălcarea legilor românești, nu doar cu încălcarea Constituției României s-a dat cu încălcarea Curții Europene de Justiție.", a spus Elena Udrea în sala de judecată din Bulgaria.
Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro
Adrian Cuculis, avocat: „În cazul în care apelul ei va avea succes, autoritățile din Bulgaria o vor elibera și nu vor da curs mandatului.”
Pe lângă motivările date de Udrea în fața instanței din Blagoevgrad, aceasta atacă și procedura judecării dosarului „Gala Bute” după 2018, când toate pedepsele date de completuri de 5 judecători de la ICCJ au fost anulate. Mai mult, fostul ministru află mâine, la Curtea de Apel din Sofia, dacă recursul formulat pentru rămânerea în arest în Bulgaria are succes.
„Ea se află într-o procedură de mandat european, prin care instanța din Bulgaria verifică dacă, într-adevăr, oamenii de aici, de la noi, au emis mandatul respectiv legal. Trebuie să fie o dublă verificare. Trebuie să vadă dacă a fost vreun motiv pentru care a fugit și nu s-a sustras chiar de nebună. Sunt câteva interdicții. Dubla incriminare, ca în cazul extrădării, care trebuie să fie verificată și, nu în ultimul rând, garanțiile suplimentare pe care trebuie să le dea un anumit stat atunci când extrădează, coform cărora aici va avea parte de un proces echitabil în recursul în casație. În cazul în care apelul ei va avea succes, autoritățile din Bulgaria o vor elibera și nu vor da curs mandatului. Dacă n-ai fost în stare, ca stat, să condamni pe cineva în timp util, asta nu înseamnă că trebuie să inventezi motive ca să-l condamni pe repede înainte. Mai era mult până la prescripție. Ea a făcut un recurs în casație, dar asta înseamnă că susține că n-a făcut fapta, lucru pe care n-o să-l poată dovedi niciodată. Problema este că atacă și procedura de judecare”, a explicat Adrian Cuculis.