Emmanuel Macron a fost spionat prin softul Pegasus.Ce alți șefi de stat și guverne au fost vizați de operațiuni de interceptare a telefoanelor

Președintele Franței, Emanul Macron, ar fi fost spionat prin programul Pegasus.

Telefonul preşedintelui Emmanuel Macron, ascultat cu ajutorul programul de spionaj Pegasus
Emmanuel Macron, președintele Franței[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Telefonul mobil al lui președintelui Emmanuel Macron ar fi fost infectat de programul de spionaj informatic Pegasus, notează publicația Le monde.

Potrivit sursei citate, dispozitivul liderului francez ar fi fost urmărit cu ajutorul programului spyware de serviciile de informații ale Marocului. Alți 14 membri ai Guvernului, dar și fostul premier al Franței, Édouard Philippe, au fost vizați de operațiuni de interceptare a telefoanelor.

Emmanuel Macron, spionat cu programul Pegasus

Emmanuel Macron, președintele Franței, este pasionat de tehnologie, iar pentru aceasta, telefonul mobil este un instrument de lucru, un mijloc de guvernare și chiar un simbol al modernității sale. Vestea că telefonul acestuia este ascultat a iscat un mare scandal în jurul firmei israeliane NSO, cea care a creat programul de spionaj informatic Pegasus.

Citeste si: Ziua Franței 2021, celebrată cu o paradă militară. Mii de oameni au sărbătorit pe Champs-Élysées

Numărul de telefon al lui Emmanuel Macron, de care se bănuiește că este ascultat, este în posesia acestuia din 2017, iar în prezent figurează pe o listă de numere aleasă de un serviciu de securitate al Marocului, unul dintre statele care au utilizat programul de spionaj Pegasus.

Pe lângă numărul de telefon al liderului francez, pe lista formată din peste 50.000 de numere de telefon, se regăsesc și cele ale fostului prim-ministru francez, cât și al altor 14 membri ai Guvernului.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

În urma acestor acuzații, s-a deschis o anchetă, iar dacă faptele se dovedesc a fi adevărate, NSO va răspunde pentru o lungă listă de zece infracţiuni precum, "afectarea vieţii private", "interceptarea de corespondenţă", "acces fraudulos"

la un sistem informatic şi "conspiraţie". 

„Dacă faptele se dovedesc sunt foarte grave. Pentru moment, rămânem în cadrul unei ipoteze. Nu există nicio certitudine", a spus anturajul şefului statului.

Totodată, NSO a asigura că Emmanuel Macron nu este, și nu a fost o „țintă” a acestui program, și a  specificat faptul că acest program este folosit doar pentru investigații legitime asupra terorismului sau criminalității.

Telefonul preşedintelui Emmanuel Macron, ascultat cu ajutorul programul de spionaj Pegasus

Ce este programul de spionaj Pegasus

Pegasus este unul dintre cele mai puternice soft-uri de spionaj și a fost produs de compania israeliană NSO. Aceast spyware, odată ce a infectat telefonul, înregistrează convorbirile, copieze fotografiile, dar și mesaje trimise sau primite, poate extrage toate datele posibile, inclusiv date GPS și poate fi folosit inclusiv pentru a filma de pe camera telefonului.

Versiune inițială a programului Pegasus, din 2016, putea infecta telefoanele cu ajutorul unor linkuri de phishing trimise prin SMS sau e-mail, lucru care s-a schimbat, iar capacitățile de atac au devenit mai sofisticate.

Citeste si: Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, condamnat la trei ani de închisoare pentru corupție

Ungaria este singurul stat european care a apelat la acest soft de spionaj, guvernul lui Viktor Orban spionând astfel jurnaliști de investigație și patronii ultimelor publicații independente.

Ce alți șefii de stat și guverne au fost spionați prin intermediul Pegasus

  • Președintele sud-african Cyril Ramaphosa, selectat de Rwanda în 2019
  • Emmanuel Macron, președintele Franței, selectat ca persoană de interes de către Maroc în 2019
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a fost de interes pentru Maroc în 2019
  • Saad Hariri, care a demisionat din funcția de prim-ministru al Libanului săptămâna trecută, ar fi fost selectat de Emiratele Arabe Unite în 2018 și 2019
  • Charles Michel, președintele Consiliului European, ar fi fost ales ca persoană de interes de către Maroc în 2019, când era prim-ministru al Belgiei
  • Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, selectat ca persoană de interes în 2019, aparent de forțele de securitate din propria țară
  • Saadeddine Othmani, prim-ministru al Marocului, selectat ca persoană de interes în 2018 și 2019, posibil din nou de elemente din propria țară
  • Imran Khan, prim-ministru al Pakistanului, selectat ca persoană de interes de către India în 2019
  • Felipe Calderón, fost președinte al Mexicului
  • Robert Malley, un vechi diplomat american are a fost negociator-șef pentru acordul SUA-Iran, selectat ca persoană de interes de către Maroc în 2019

SURSE: Le monde 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum a trăit o tânără până la 19 ani fără să știe că are inima în partea dreaptă a pieptului. Modul în care a aflat vestea este halucinant

Pe ce dată este Sf. Maria Mică 2021? Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

Ce spun reprezentanții Ministerului Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19: ”Se va afla abia în 2023”

In aceasta noapte, 4 zodii au scapat de probleme

Vine sfârşitul lumii! Prăpăd în cea mai rece regiune a Planetei. Imaginile sunt apocalitice

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies