Energia electrică spot va înregistra un preț record în România. Prețurile sunt enorme și în Europa

Piața spot de energie electrică de la București va înregistra un nou preț record. Despre ce este vorba?!

Autor: Maria Georgiana

In articol:

Piața spot de energie electrică de la București înregistrează un nou record, respectiv 2.700 de lei, adică 554 de euro/ MWh pentru energia tranzacțională azi, 16 august, și livrată mâine. De precizat este că, același lucru se întâmplă și când vine vorba despre prețurile din Europa, asta pentru că sunt la niveluri mari, chiar șocante pe unele piețe, unde s-a ajuns chiar și la peste 800 de euro/ MWh.

Prețul de închidere al pieței pentru 17 august

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine, 17 august 2022, este de 2.709 lei/MWh. Conform e-nergia.ro, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București, asta în condițiile în care precedentul nivel maxim istoric a fost înregistrat în data de 8 martie 2022, fiind de 2.673 lei/ MWh.

Citeste si: Sfaturi pentru a economisi apa. Specialiștii recomandă să pui o sticlă de plastic în rezervorul toaletei

De precizat este că, în euro, prețul spot de la București este de 554 de euro/ MWh, preț care, de asemenea, este întâlnit și pe unele piețe de lângă noi.

Citeste si: Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii- kfetele.ro

Citeste si: Scandalul „Visarion Alexa” ia amploare după o nouă acuzație de agresiune din partea altei enoriașe. Ce a pățit aceasta- bzi.ro

În același timp, prețurile spot pentru energia livrată mâine sunt mari în mai multe zone din Europa. De exemplu, preșuri de peste 550 de euro MWh sunt înregistrate pe cele mai mari piețe din UE, Germania și Franța.

De asemenea, în țările baltice s-a ajuns chiar și la prețuri de peste 800 de euro/ MWh.

Totodată, singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, acolo unde prețurile sunt și de patru ori mai mici decât cele din Europa Centrală, respectiv 139 de euro/ MWh.

Cât despre piața românească, prețul record pentru energia electrică livrată mâine, 17 august, este înregistrat ținându-se cont de faptul că, se importă energie electrică din Bulgaria la maximul posibil al rețelei, în marea majoritate a intervalelor orare, mai precis, la puteri de 1.300 MW, mai ales că o parte din energie curge în rețeaua ungară.

De precizat este că, piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia, Slovacia, dar și cu cele din Austria, Polonia și Germania, iar piața spot este una foarte lichidă în România. De exemplu, în luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52% din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei. 

Citeste si: Noi reguli pe piața de energie electrică. Iată la cât timp se va citi contorul și care va fi noul furnizor de citiri

De precizat este că, în luna iulie a anului 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/ MWh, de la 1.138 de lei în iunie și 1.000 de lei în mai. Concret, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59% creștere care s-a suprapus pe o bază ridicată.

Energia electrică spot va înregistra un preț record în România. Prețurile sunt enorme și în Europa

Fotografie cu scop ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

A murit după ce a mâncat o conservă de pește făcută în casă! Olteanul a trecut prin clipe grele înainte să-și da duhul

Accident cutremurător în Capitală! O tânără a fost spulberată chiar pe trecerea de pietoni: „A zburat 10 metri. A luat-o pe parbriz şi a căzut”

Nicușor Dan, invitație pentru bucureșteni: Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor, începând cu finalul săptămânii până pe 16 octombrie

Toamnă incendiară pentru cei 5 aleși ai zodiacului! Aceștia sunt cei care vor avea câștig în toate

Simona Halep i-a uimit pe toţi după divorţ! Sunt de nedespărţit. S-a aflat tot

Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”

Cu cât au s-au mărit facturile românilor în anul 2021. Este cea mai mare dramatică creștere

Dan Petrescu, dat afară de Neluțu Varga de la CFR – Planul patronului din umbră, câți bani ar urma să primească Bursucul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies