Evaluarea Națională 2020. Tot ce trebuie să știi despre noile reguli de la examene

Elevii care au terminat clasa a VIII-a încep de luni Evaluarea națională 2020, în condiții speciale din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus.

Autor: C.L.

In articol:

Vineri, 12 iunie, școala s-a încheiat, dar pentru cei care dau examene în acest an, încep cu adevărat emoțiile.

Din cauza pandemiei de coronavirus, toate examenele vor avea reguli speciale în această perioadă.

Primii care intră în focurile examenelor sunt absolvenții claselor a VIII-a, care încep luni Evaluarea națională 2020.

Primul examen, cel la Limba și literatura română, va fi luni, 15 iunie, urmat pe 17 iunie de proba la Matematică și pe 18 iunie de examenul la Limba maternă, acolo unde este cazul.

Citeste si: Grădinița devine obligatorie pentru toți copiii din septembrie 2020! Reguli noi pentru înscriere

Atât elevii, cât și profesorii au emoții. Aceste examene reprezintă un adevărat test și din punctul de vedere al măsurilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Examenul începe la ora 9.00 și durează două ore. Însă, fiecare școală și-a anunțat elevii să vină mai devreme cu circa două ore, pentru că înainte de a intra în clase, aceștia trebuie evaluați medical, li se măsoară temperatura, au la dispoziție dezinfectant și li se oferă măști de protecție.

Evaluarea națională 2020. Măștile de protecție sunt obligatorii pe durata examenului

Măștile de protecție sunt obligatorii pe durata examenului, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice care îi asistă. De asemenea, distanțarea socială a impus ca îm sălile de clasă să fie mai puțini elevi decât de obicei, în medie 8, maximum 10 într-o sală, în funcție de dimensiunea acesteia.

Tot din cauza noilor restricții, elevii au fost informați dinainte în ce sală de clasă au fost repartizați, pentru că accesul în școală se va face în această ordine și doar însoțiți de profesorul supraveghetor.

Citeste si: Apar primele cazuri de coronavirus în școlile din România. Doi elevi, testați pozitiv

Înainte de aducerea subiectelor, profesorul supraveghetor le explică elevilor modul în care se desfășoară examenul și cum trebuie să completeze datele personale pe foaia tipizată pe care le-a înmânat-o.

Pe această coală tipizată, elevul își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează lizibil celelalte date de pe colțul care urmează să fie lipit. Colțul colii tipizate este lipit numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată, așa cum prevede metodologia de desfășurare a Evaluării Naționale 2020.

Citeste si: Fulgy a fost arestat în Thailanda! Ce a făcut fiul Clejanilor este de-a dreptul șocant- bzi.ro

Elevii primesc atâtea coli tipizate și ciorne marcate cu ștampila școlii câte le sunt necesare. Aceștia completează, pe fiecare dintre colile tipizate folosite, datele personale, în colțul care urmează să fie lipit. Pentru lipirea colțului lucrării se folosește lipici sau același tip de etichete autocolante, pentru toți elevii din școală.

Examenele de la Evaluarea Națională 2020 încep la ora 9:00. În acel moment sunt deschise în fiecare sală de curs plicurile sigilate cu subiectele multiplicate. 

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală și niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea.

Citeste si: Înscrieri BAC 2020. Calendarul complet pentru Bacalaureat 2020! Se dă startul la probele scrise între 22 şi 25 iunie

În cazuri excepționale, dacă un elev se simte rău și cere părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre asistenți, până la înapoierea în sala de clasă. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar la matematică – pentru executarea schemelor și a desenelor – trebuie să folosească numai creion negru. Pentru examenul de la Matematică, elevii pot să folosească instrumente de desen.

Elevii care vor să corecteze o greșeală “taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologiade desfășurare a Evaluării Naționale 2020.

Citeste si: Reportaj cutremurător! Cum arată școala online pentru copiii din satele din România: „Cea mai mare dorință e să am și eu curent electric”

Citeste si: Reportaj cutremurător! Cum arată școala online pentru copiii din satele din România: „Cea mai mare dorință e să am și eu curent electric”

Evaluarea Națională 2020. Ce pățesc elevii care sunt prinși copiind sau cu telefonul la ei

Încă înainte de începerea examenului, elevilor li s-a explicat că nu au voie asupra lor ”în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați”. Lista obiectelor interzise: telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet, la rețele de socializare și care ar putea fi folosite pentru comunicare cu alți candidați sau cu exteriorul. Pentru a lăsa toate aceste obiecte în afara sălii de examen, fiecare școală a organizat o garderobă, o sală de depozitare, care va fi păzită în toată perioada examenului.

Elevii de la Evaluarea națională 2020 prinși că încearcă să copieze sau că au la ei telefoane/obiecte interzise sunt dați afară din examen  și primesc nota 1, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.

Calendarul Evaluării Naționale 2020

15 iunie 2020 – Proba de Limba și Literatura română- scris

17 iunie 2020 – Proba de Matematică -scris

18 iunie – Proba de Limba și Literatură maternă – scris

22 iunie (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

22 iunie (între 16.00 și 19.00) și 23 iunie (între 8.00 și 12.00) – Depunerea contestațiilor

23 -26 iunie – Soluționarea contestațiilor

27 iunie – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

foto: pixabay.com

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Livian de la Puterea dragostei, dezvăluirea care a făcut-o pe Bianca să ia foc: „Ne-am sărutat...”

Anunțul îngrijorător făcut de Nelu Tătaru! Revenim la starea de urgență? „Decizia este...”

Moarte suspectă aproape de Tulcea. Nu se știe nimic până în acest moment

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Alertă pentru cei care au făcut prima doză de Pfizer! E interzis. Ce nu trebuie să facă la rapel

Fulgy de la Clejani a fost arestat. Momente de groază, după ce un bărbat s-a prăbușit inconștient

Blestemul bărbaților înșelați. Ciprian Marica, la un pas de tragedie pe terasa unui restaurant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies