Evenimente 19 iunie. Semnificații istorice pentru data de 19 iunie

Ce evenimente s-au întâmplat pe data de 19 iunie?

Evenimente 19 iunie
Poetul George Calinescu[Sursa foto: wikipedia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Pe data de 19 iunie 1899 s-a născut poetul George Călinescu, cunoscut pentru romanul „Enigma Otiliei”, scris în anul 1938, iar în 2001, s-a realizat primul transplant de inimă artificială de ultimă generație „Novacor" la Institutul de Boli Cardiovasculare Fundeni din București.

1899. S-a născut dramaturgul și criticul literal George Călinescu

1623. S-a născut matematicianul și filizoful Blaise Pascal, autorul colecție de fragmente „Les Pensees”.

1764. S-a născut generalul Gerasio Artigas, fondatorul statului Uruguay.

1857. La Paris, a fost încheiat un Tratat între Austria, Franța, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman, cu privire la frontiera dintre acestea. Tot în această zi, Rusia a hotărât ca Delta Dunării și insula Serpilor să fie repuse sub suvernitatea Porții Otomane.

Citeste si: Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Poetul va fi comemorat prin acţiuni culturale desfăşurate la Ipoteşti

1862. În statele Unite ale Americii a fost abolită sclăvia. Congresul, cu susținerea lui Lincoln, a adoptat o lege prin care interzicea sclavia în toate teritoriile federale.

1899. S-a născut dramaturgul și criticul literal George Călinescu, considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile. „Enigma Otiliei", romanul poetului de tip balzacian, a fost scris în anul 1938.

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

1906. S-a deschis, în parcul „Carol I”, „Expoziția generală română", dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol.

Evenimente 19 iunie
Parcul Carol I[Sursa foto: wikipedia.ro]

1919. A încetat din viată Petre P. Carp, unul dintre intemeietorii „Junimii”, șeful Partidului Conservator, de multe ori ministru și prim-ministru, critic literal și traducător.

1938. A încetat din viață scriitorul Ovid Aron Densusianu.

2001. Primul transplant de inimă artificială în România

1941. A încetat din viață pictorița Elena Popeea. Prima sa expoziție de picturi a avut loc în anul 1905 la „Expoziția națională” organizată de Societatea ASTRA la Sibiu.

După acest debut, a expus atât în țară, la București și Cluj, cât și în străinătate, la Paris la Muzeul Jeu de Paume, Londra la Galeriile Claridge și Amsterdam.

1973. A încetat din viață Gabriel Georgescu, poet și traducător

1998. Papa Ioan al II-lea a sosit, la Salzburg, pentru o vizită de trei zile în Austria.

1999. Forțele sârbe s-au retras din zona 2, situate în centrul și estul provinciei Kosovo, conform acordului încheiat cu NATO.

2001. A fost realizat, pentru prima dată în România și în Europa Centrală și de Est, un transplant de inimă artificială de ultimă generație „Novacor", un sistem montat la nivelul abdomenului bolnavului, la Institutul de Boli Cardiovasculare Fundeni din București.

Citeste si: Topul celor mai frumoase locuri de vizitat în România. Care sunt cele mai spectaculoase locuri din țara noastră, pe care le puteți vizita în această vară

2008. A intrat în vigoare armistițiul încheiat între gruparea Hamas și Israel în Fășia Gaza.

2014. Prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul Spaniei sub numele de regele Felipe al VI-lea.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Alexandra Bodi este însărcinată?! S-a afișat cu ”burtica de gravidă” la scurt timp după ce a apărut cu ochiul vânăt pe TikTok

Soțul și-a dat în judecată soția, iar ea trebuie să-i plătească daune morale! Ce i-a ascuns femeia încă de la începutul căsniciei

Noi măsuri de la 1 august 2021. Masca de protecție a rămas obligatorie

Horoscop Zilnic Luni 26 Iulie 2021: Taurii reuşesc să termine un proiect foarte important, Peştii sunt foarte activi şi reuşesc să se ocupe de foarte multe lucruri

Germania trimite o undă de şoc în Europa! Vor fi peste 100.000 de cazuri zilnice. Nu mai avem scăpare

BOMBA! Barbatul cu care a fost prinsa Andreea Mantea! E cutremur in showbiz

Gata! A început noua eră. Certificatul de vaccinare îți dă prioritate în magazine și la alți furnizori

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies