
In articol:
- Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky: „Dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor.”
- Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic din București: „În timp pot apărea diferite tipuri de cancer.”
Teama de un accident nuclear fără precedent s-a răspândit rapid în noaptea de joi spre vineri, când una dintre clădirile centralei nucleare din Zaporojie a fost cuprinsă de incendiu în timp ce era preluată de forțele ruse.
Din fericire, reactoarele nucleare au rămas neatinse și focul a fost stins în timp util.Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky: „Dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor.”
Mai multe informații false sau contradictorii despre situația din Zaporojie au circulat în timpul asaltului, însă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a liniștit întreaga lume când a confirmat oficial că incendiul nu a afectat echipamentul esențial al centralei nucleare și că nu au fost fluctuații în nivelul radiațiilor din zonă. Focul a fost oprit în dimineața zilei de vineri, potrivit autorităților din Ucraina.
Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a condamnat asaltul armatei ruse asupra centralei și a precizat că mai multe persoane au fost ucise în timpul conflictului. Președintele Ucrainei a fost și el extrem de vocal în discursul său înregistrat peste noapte.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor. Sfârșitul Europei. Evacuarea Europei. Doar acțiunea urgentă a Europei poate opri trupele rusești. Nu permiteți moartea întregii Europe din cauza unei catastrofe la centrala nucleară!”, a spus disperat Volodymyr Zelensky.
Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic din București: „În timp pot apărea diferite tipuri de cancer.”
Medicul chirurg Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic din București
Comparații între ceea ce s-ar fi putut întâmpla la Zaporojie și dezastrul de la Cernobîl, care s-a întâmplat la aproape 700 km de centrala nucleară cucerită vineri dimineața de ruși, au
circulat pe internet, însă cele două situații au fost diferite. 28 de oameni au murit din cauza catastrofei din Cernobîl, însă alte mii au murit din cauza cancerului provocat de radiațiile puternice din zonă.Centrala dezafectată de la Cernobîl a fost și ea cucerită de Rusia în prima zi a invaziei în Ucraina. În cazul în care Zaporojie sau Cernobîl ar fi afectate de război, consecințele ar putea fi dramatice.
„Intervine iradierea directă, dacă există un accident. Iradierea dată de explozie, care are niște efecte imediate, pune viața în pericol. La orice explozie nucleară, sistemul imunitar este pus la pământ. Apar infecții fulminante plus arsuri determinate de radiațiile ionizante. Acestea sunt efectele în imediata apropiere a focarului de explozie, pe o rază de 100 km. Pe termen lung, sunt riscuri date de particulele care vor fi ingerate sau inhalate. Crește doza de radiații și apar diverse tipuri de cancer. Leucemii, cancere tiroidiene, în cazul acesta incidența lor este crescută în rândul populației afectate. Apar malformații congenitale în rândul copiilor născuți din supraviețuitori”, a explicat Dr. Bogdan Tănase pentru WOWbiz.ro.