EXCLUSIV! Focul izbucnit la centrala nucleară Zaporojie crește îngrijorarea pentru un potențial dezastru nuclear! Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București: „Există riscuri pe termen lung”

Bogdan Tănase a explicat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, posibilele consecințe de sănătate în cazul în care centralele nucleare capturate de armata rusă în Ucraina ar fi afectate de război.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Teama de un accident nuclear fără precedent s-a răspândit rapid în noaptea de joi spre vineri, când una dintre clădirile centralei nucleare din Zaporojie a fost cuprinsă de incendiu în timp ce era preluată de forțele ruse.

Din fericire, reactoarele nucleare au rămas neatinse și focul a fost stins în timp util.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky: „Dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor.”

Mai multe informații false sau contradictorii despre situația din Zaporojie au circulat în timpul asaltului, însă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a liniștit întreaga lume când a confirmat oficial că incendiul nu a afectat echipamentul esențial al centralei nucleare și că nu au fost fluctuații în nivelul radiațiilor din zonă. Focul a fost oprit în dimineața zilei de vineri, potrivit autorităților din Ucraina.

Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a condamnat asaltul armatei ruse asupra centralei și a precizat că mai multe persoane au fost ucise în timpul conflictului. Președintele Ucrainei a fost și el extrem de vocal în discursul său înregistrat peste noapte.

Citeste si: În ce stare se află Nikita de România, după ce a ajuns în comă la spital! Decizia luată de medici- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor. Sfârșitul Europei. Evacuarea Europei. Doar acțiunea urgentă a Europei poate opri trupele rusești. Nu permiteți moartea întregii Europe din cauza unei catastrofe la centrala nucleară!”, a spus disperat Volodymyr Zelensky.

Citeste si: Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a luat foc după un atac al armatei ruse! „Dacă va exploda, va fi de zece ori mai rău decât la Cernobîl”

Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic din București: „În timp pot apărea diferite tipuri de cancer.”

Bogdan Tănase a explicat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, posibilele consecințe de sănătate în cazul în care centralele nucleare capturate de armata rusă în Ucraina ar fi afectate de război

Medicul chirurg Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic din București

[Sursa foto: Facebook]

Comparații între ceea ce s-ar fi putut întâmpla la Zaporojie și dezastrul de la Cernobîl, care s-a întâmplat la aproape 700 km de centrala nucleară cucerită vineri dimineața de ruși, au

circulat pe internet, însă cele două situații au fost diferite. 28 de oameni au murit din cauza catastrofei din Cernobîl, însă alte mii au murit din cauza cancerului provocat de radiațiile puternice din zonă.

Centrala dezafectată de la Cernobîl a fost și ea cucerită de Rusia în prima zi a invaziei în Ucraina. În cazul în care Zaporojie sau Cernobîl ar fi afectate de război, consecințele ar putea fi dramatice.

„Intervine iradierea directă, dacă există un accident. Iradierea dată de explozie, care are niște efecte imediate, pune viața în pericol. La orice explozie nucleară, sistemul imunitar este pus la pământ. Apar infecții fulminante plus arsuri determinate de radiațiile ionizante. Acestea sunt efectele în imediata apropiere a focarului de explozie, pe o rază de 100 km. Pe termen lung, sunt riscuri date de particulele care vor fi ingerate sau inhalate. Crește doza de radiații și apar diverse tipuri de cancer. Leucemii, cancere tiroidiene, în cazul acesta incidența lor este crescută în rândul populației afectate. Apar malformații congenitale în rândul copiilor născuți din supraviețuitori”, a explicat Dr. Bogdan Tănase pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a luat foc după un atac al armatei ruse! „Dacă va exploda, va fi de zece ori mai rău decât la Cernobîl”

„Europeni, treziţi-vă, vă rog, ruşii trag în centrala nucleară!” Zelenski, apel disperat către liderii lumii, după exploziile de la Zaporojie

EXCLUSIV! Ministrul de externe al lui Vladimir Putin anunță că războiul va fi dus „până la capăt”! Rohovei Păun, însărcinat cu afacerile Ucrainei în România: „Putin se oprește...

Cât de afectate vor fi zodiile de Mercur Retrograd în Fecioară

NENOROCIREA care s-a abătut asupra României. Aceste zile sunt critice. Au ANUNȚAT OFICIAL

Vlăduța Lupău a născut un băiețel! Ce nume unic i-a ales micuțului său

Un alt produs consumat de români în cantități industriale devine lux. La ce preț a ajuns

Dan Petrescu, DEMIS de la CFR Cluj – Mirel Rădoi pregătit să-i ia locul – Planul lui Neluțu Varga după ce a făcut o criză de nervi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies