
In articol:
- Victoria Stoiciu: „E posibil să avem o prăbușire a nivelului de trai cum nu am mai avut în ultimii 10 ani.”
- Victoria Stoiciu: „Puterea de cumpărare a românilor scade în acest an.”
Conform comunicatului remis astăzi de Institutul Național de Statistică (INS), gazele naturale, combustibilii fosili și alimentele de bază s-au scumpit cel mai mult în ultimul an.
Victoria Stoiciu: „E posibil să avem o prăbușire a nivelului de trai cum nu am mai avut în ultimii 10 ani.”
Victoria Stoiciu, coordonatorul de proiecte al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung
Prețurile au explodat și din cauza creșterii facturilor la utilități și a scumpirii benzinei și a motorinei. Pe lângă aceste vești proaste, Banca Națională a României (BNR) a avertizat că inflația ar putea ajunge la 11,2% în al doilea trimestru al acestui an, ceea ce, împreună cu expirarea măsurilor de plafonare și compensare a prețurilor la utilități, se va simți și mai mult în buzunarele românilor.
„În aprilie va dispărea și măsura de compensare a facturilor la utilități. Cu siguranță, dacă nu se face nimic, nu are cum să fie bine. E posibil să avem o prăbușire a nivelului de trai cum nu am mai avut în ultimii 10 ani. Măsura compensatorie menține artificial puterea de cumpărare a românilor dar, cumva, încarcă bugetul statului. În opinia celor din sectorul energetic, pare a fi o soluție pe termen scurt și o cârpeală.
Nu știu dacă este o soluție pe termen lung. Trebuie încercată reglementarea pieței. Dar nu trebuie făcută în aprilie, când va fi prea târziu și <<casa va lua foc>>”, a declarant Victoria Stoiciu, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.Citeste si: Salariu minim net 2022. Cât este salariul minim net în România și ce îți poți lua de banii ăștia
Victoria Stoiciu: „Puterea de cumpărare a românilor scade în acest an.”
Deși salariul minim și pensiile au fost majorate recent în țara noastră, acestea nu vor putea face față „avalanșei” de prețuri. Românii au plătit cu 61% mai mult pentru gazele naturale în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021, iar prețul la pompă a fost cu aproape 25% mai mare. Dintre alimentele de bază, uleiul, cartofii și mălaiul s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu 25,76%, 25,67%, respectiv 17,02%.
„Majorările din ultimele luni, cu 10% a salariului minim și cu 10% a pensiilor, au fost anulate de aceste creșteri. Nu sunt creșteri reale. În realitate, puterea de cumpărare a românilor scade în acest an. Este abia luna ianuarie și, deja, creșterea este anulată. Plafonarea prețurilor la alimente a fost implementată deja în Ungaria și văd că se discută și la noi. Există anumite piețe unde se pot plafona prețurile, cum este cea a chiriilor, de exemplu, dar altfel este foarte dificil. Riscul este să se diminueze oferta de bunuri sau să scadă calitatea mărfii. Cu aceasta plafonare a prețurilor, cel puțin la produsele alimentare, riscul este să facem mai mult rău decât bine”, a comentat Victoria Stoiciu pentru WOWbiz.ro.