EXCLUSIV! Războiul dintre Rusia și Ucraina se va simți și la bursă, și în buzunar. Economiștii avertizează: „Va însemna, probabil, o nouă criză”

Economistul Aurelian Dochia și analistul Claudiu Cazacu au discutat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, posibilitatea ca actualul conflict să aibă ecouri puternice tot anul pe piețele financiare.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Războiul din Ucraina se simte deja puternic pe bursele din întreaga lume. Sancțiunile impuse de comunitatea internațională Rusiei i-a convins pe investitori să renunțe la activele afacerilor care ar putea suferi din cauza conflictului.

Invazia Rusiei îl face și pe omul de rând mai temător, mai ales după criza financiară din pandemie.

Aurelian Dochia, fost consilier al Băncii Mondiale: „Prețurile mari la energie vor rămâne.”

 Războiul dintre Rusia și Ucraina se va simți și la bursă, și în buzunar

Aurelian Dochia, economist

[Sursa foto: Captură YouTube]

Războiul dintre Ucraina și Rusia a avut un impact semnificativ asupra prețului petrolului. Joia trecută, când a început invazia rusă, barilul de petrol a sărit pentru prima dată din 2014 încoace de suta de dolari și analiștii financiari estimează că ar putea urca și până la 130 de dolari.

Prețul gazului natural a crescut și el în ultimele zile cu aproximativ 3,5%. Uniunea Europeană, din care face parte și România, este cel mai mare importator de gaz natural din lume și îl primește în proporție de 41% din Rusia.

"Primele semne le-am avut și le avem deja în aceste zile. Vedem o volatilitate crescută pe piețele financiare, piețele valutare, piețele bursiere au fost în scădere și există riscul ca să avem scăderi puternice pe piețele bursiere care pînă la finalul anului să nu-și revină la nivelurile anterioare.

Băncile Centrale, datorită faptului că presiunea pe materii prime, în primul rând pe energie, rămâne foarte ridicată. Prețul la energie cred că tot anul ăsta vor rămâne înalte. Lucrurile nu se pot corecta pe termen scurt. Nu există posibilitate de urmărire a producției care să suplinească imediat dispariția Rusiei din piață, nici pentru gaze naturale, dar nici pentru petrol. Norocul este că a trecut iarna, vine primăvara, lucrurile se mai îmbunătățesc din punct de vedere al consumului”
, a declarat economistul Aurelian Dochia în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Prețurile utilităților reprezentau, oricum, o problemă la nivel european după liberalizarea pieței de energie, cee ce a dus la scumpirea alimentelor și a transportului. Aceste probleme ar putea duce, însă, la adoptarea mai rapidă a energiilor alternative.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Trebuie să fie clar că nu există o alternativă rapidă. Din această cauză, eu cred că prețurile înalte la produsele energetice vor rămâne permanent și o perioadă mai îndelungată. De altfel, este singura soluție pentru trecerea la energie alternativă. Interesul pentru energia alternativă, pentru investiții în fotovoltaice, eoliene și toate sistemele devin mult mai rentabile în momentul în care prețul combustibililor este înalt. Într-un fel, paradoxal, desi va fi direros și costisitor pentru noi toți, toată povestea asta poate să contribuie la tranziția energetică pe care Europa și-o propune”, a adăugat Aurelian Dochia.

Citeste si: Klaus Iohannis, decizia momentului, după atacurile intensificate ale rușilor! „Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată!” Vrea să întărească apărarea României

Ne așteaptă o criză economică?

 Războiul dintre Rusia și Ucraina se va simți și la bursă, și în buzunar

Claudiu Cazacu, analist financiar

[Sursa foto: ro.xtb.com]

Efectele economice s-ar putea întinde mult dincolo de granițele Ucrainei și ale Rusiei, dacă războiul celor două s-ar putea prelungi săptămâni sau chiar luni de zile. O criză umanitară va împiedica revenirea financiară a întregii lumi după o pandemie care a fost devastatoare pentru multe afaceri, astfel că perspectiva unei noi crize financiare este chiar după colt.

„Este foarte probabil, pentru că criza de acum va însemna o accelerare a unui proces care a început deja de câțiva ani de zile de fragmentare a piețelor și de fragmentare a lanțurilor de producției și de aprovizionare internațională. Se va produce o fragmentare și faptul că Rusia este izolată din punctul ăsta de vedere este poate doar o parte a schimbărilor care se vor produce. Să ne gândim că Germania este foarte investită în Rusia, are uzine, are investiții serioase. Și asta înseamnă că va fi lovită și inclusiv România. Noi depindem de modul în care merge Germania. Nu vom putea face o reorientare a lanțurilor de producție rapid și peste noapte. Rusia este un producător de multe materii prime: titan, paladiu, toată producția auto depinde de materii prime. Este de așteptat ca tot procesul să fie dureros și îndelungat și va însemna o încetinire puternică, probabil chiar o recesiune și nu este exclusă și România”, a subliniat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.ro.

Inflația și valul 5 al pandemiei au temperat așteptările analiștilor pentru o eventuală creștere economică anul acesta în România. Faptul că un război se desfășoară atât de aproape de țara noastră ar putea însemna rezultate și mai pesimiste.

„Noi speram la creștere de 4% și bugetul pe 2022 a fost creat în această ipoteză. Dacă ajungem să avem 0 sau chiar contracție în aceast an se complică situația. Vom trăi mai prost în ultimă instanță. Nu ne vom permite nu numai vacanțele în Grecia pe care le făcea tot românul, dar probabil că vor începe să apară probleme și la traiul zilnic, la coșul de consum. Nu toată lumea va fi la fel de afectată, dar vor fi multe familii care vor fi puternic lovite”, a mai spus Aurelian Dochia.

Analistul financiar Claudiu Cazacu este ceva mai optimist în privința evoluției piețelor internaționale, însă durata conflictului din Ucraina va decide dacă o revenire relative rapidă este posibilă sau nu, susține acesta.

„Ne așteptăm la niște tensiuni pe piața financiară. Esențial este cât va dura conflictul. Dacă lucrurile se prelungesc, atunci efectele vor fi consistente. Dacă lucrurile se rezolvă într-un orizont cu cât mai scurt, dacă e vorba de zile sau săptămâni, este, cred eu, ceva gestionabil chiar pentru PIB și pentru burse, anul acesta”, a declarat în exclusivitate Claudiu Cazacu, specialist în piețe internaționale.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Klaus Iohannis, decizia momentului, după atacurile intensificate ale rușilor! „Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată!” Vrea să întărească apărarea României

EXCLUSIV! Strategiile de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. Vocea autorizată a Kievului la București explică ce nu a mers bine: „Noi nu dăm niciun centimetru de pământ”

EXCLUSIV! Ucraina vrea de urgență în Uniunea Europeană! Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria: „Este o situație fără precedent!”

9 nativi își vor depăși fricile de mâine. Racii își vor depăși fricile pe care le aveau în ceea ce privește un posibil eșec în relație

Două forțe mondiale cutremură toată lumea! Peste 5 miliarde de oameni ar muri. E fără precedent

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Exclusiv. Nicolae Ceaușescu și cântarul de aur! Aventurile clanului Ceaușescu după Revoluție

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies