EXCLUSIV! Recensământ 2022: Ce pățesc românii care completează greșit chestionarul sau refuză să răspundă la întrebări?

Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS), a explicat pașii pe care trebuie să-i urmeze oamenii care completează eronat sau care uită să completeze formularul pentru recensământ , într-un interviu acordat redacției WOWbiz.ro.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Până pe 15 mai, românii pot completa online, pe orice dispozitiv, formularul de autorecenzare pentru prima etapă a recensământului de anul acesta. Autorecenzarea nu este obligatorie, durează maximum 14 minute și vine la pachet cu o zi liberă pentru salalriați.

INS: „Autorecenzarea a fost creată pentru a ușura sarcina de răspuns a populației.”

Ce pățesc cei care completează greșit chestionarul pentru recensământ sau uită cu totul

INS sfătuiește pe toată lumea care dorește să completeze chestionarul de autorecenzare să o facă într-o perioadă din zi în care poate aloca timp suficient pentru o bună parcurgere a întrebărilor. Toți cei care au nelămuriri sau doresc asistență telefonică la completare pot suna la 0314 33 83 00

În cazul în care chestionarul a fost completat greșit, se poate reveni asupra informațiilor doar dacă nu a fost apăsat butonul „Finalizare”. Odată trimis, acesta nu mai poate fi modificat decât după ce sistemul va invalida recenzarea.

Citeste si: În ce stare se află Nikita de România, după ce a ajuns în comă la spital! Decizia luată de medici- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Dacă ați completat greșit și, totuși, s-a finalizat formularul, în momentul în care, peste o săptămână, o să accesați pentru validarea lui, o să vi se semnaleze că n-a fost validat. Vi se va spune că a fost incomplet sau completat cu erori și, mai departe, veți fi invitat să vă recenzați încă o dată.

Asta înseamnă să reintrați în pre-înregistrare și să urmați toți pașii, de data aceasta cu mai multă atenție, ca să nu mai aveți erori. Termenul de completare este 15 mai. Dacă nu-l completați nici până atunci, după 16 mai până pe 17 iulie va veni un recenzor, la fel ca în cazul recensămintelor trecute. Doar că nu va mai veni cu hârtii, va veni cu o tabletă și va completa datele fiecăruia.
În faza aceasta, nu pot exista sancțiuni pentru cei care nu completează sau completează greșit. Autorecenzarea a fost creată ca o facilitate care să conducă la ușurarea sarcinii de răspuns din partea populației. Așa a fost gândit recensământul înainte de pandemie și, acum, existând și riscul unor infectări, se limitează la maximum posibilitatea unor contacte directe între recenzor și persoanele recenzate”
, a precizat Vladimir Alexandrescu pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: EXCLUSIV! Recensământ 2022, tot ce trebuie să știi! Cum completezi formularul de cenzare dacă stai la altă adresă față de cea din buletin?

INS: „Mutația nu are niciun fel de relevanță!”

Ce pățesc cei care completează greșit chestionarul pentru recensământ sau uită cu totul

Pentru chestionarul de recenzare se va folosi doar adresa de reședință obișnuită, conform OUG nr. 19/2020. Cetățenii care locuiesc la aceeași adresă pot desemna o persoană de referință care să completeze formularul de preînregistrare. Aceasta va introduce CNP-urile și adresele de email pentru fiecare membru al gospodăriei. Dacă vreun membru nu are adresă de email validă sau nu dorește să primească link-ul pentru chestionar pe adresa personală de email, poate alege ca link-ul să fie trimis pe adresa persoanei desemnate pentru preînregistrare.

INS garantează că rezultatele recensământului vor fi folosite doar pentru statistică și cercetare științifică, iar datele personale sunt protejate de regulile GDPR.

„Mutația nu are niciun fel de relevanță! Indiferent dacă statutul unei persoane într-o locuință este cu documente legale sau fără documentel legale. Nu se cer documente. Contează doar, efectiv, locația în care suntem. Pe aceea o declarăm, pentru aceea ne recenzăm, pentru aceea dăm, dacă ne asumăm statutul de cap al gospodăriei, date privind locuința. Dacă zeci de oameni pot fi formal la aceeași adresă, aceia nu pot sta într-o cameră oarecare. Recezarea nu poate fi decât reală. Fiecare spune unde locuiește și unde doarme, nu unde are adresa în buletin”, a adăugat Vladimir Alexandrescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Recensământ 2022. Zi liberă plătită pentru angajații care completează chestionarul online

EXCLUSIV! Recensământ 2022, tot ce trebuie să știi! Cum completezi formularul de cenzare dacă stai la altă adresă față de cea din buletin?

EXCLUSIV. Ce persoane pot solicita indemnizația de șomaj! Un reprezentant AJOFM lămurește acest aspect și oferă informații utile pentru români

5 zodii dau lovitura. Berbecii vor obține o reușită importantă

NENOROCIREA care s-a abătut asupra României. Aceste zile sunt critice. Au ANUNȚAT OFICIAL

Vlăduța Lupău a născut un băiețel! Ce nume unic i-a ales micuțului său

Un alt produs consumat de români în cantități industriale devine lux. La ce preț a ajuns

Dan Petrescu, DEMIS de la CFR Cluj – Mirel Rădoi pregătit să-i ia locul – Planul lui Neluțu Varga după ce a făcut o criză de nervi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies