Guvernul pune stop ratelor la bănci. Perioada va fi una lungă

Veste uriașă pentru români, după o perioadă lungă de incertitudine. Florin Cîțu a anunțat că românii vor beneficia de clemența băncilor în urma intervenției Guvernului.

Guvernul pune stop ratelor la bănci. Perioada va fi una lungă
Autor: D.A.

In articol:

Guvernul pune stop ratelor la bănci. Perioada va fi una lungă
Guvernul pune stop ratelor la bănci. Perioada va fi una lungă

Florin Cîțu a dezvăluit că va fi adoptată o ordonanță de urgență care vizează persoanele care au rate la bănci. Ministrul Finanțelor a precizat că OUG va permite companiilor și persoanelor fizice care au de suferit, financiar, din cauza coronavirusului, să primească o amânare a plății ratelor la bănci.

Precizările lui Cîțu vin după ce BNR a anunțat că o astfel de amânare nu va mai transforma creditele într-unele neperformante, iar băncile nu vor mai fi nevoite să blocheze rezerve pentru ele.

„Este o decizie a Asociației Europene a Băncilor. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluție pentru tot sistemul bancar, pentru toți clienții”, a spus Cîțu.

Ratele la bănci, amânate pentru șase luni?

El a precizat că joi va fi adoptată o ordonanță de urgență, în ședința de Guvern, iar aceasta va permite amânarea ratelor pe o perioadă mai mare decât cea a stării de urgență, având în vedere că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus se vor prelungi.

Citeste si: Când scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Iată ce spune ministrul Sănătății- bzi.ro

„Ne gândim că și după această perioadă va fi nevoie de un timp pentru a reveni la normal”, a precizat Cîțu la Digi24.

Întrebat dacă este vorba despre o amânare pentru o perioadă „mai aproape de 3 luni sau mai aproape de 6 luni”, Cîțu a răspuns: „Mai aproape de 6 luni”.

„Aici va fi implicat și statul, dar nu vom discrimina, cei care vor cere vor avea acces la această facilitate”, a mai spus ministrul.

El a spus că este vorba atât despre persoane fizice, cât și despre persoane juridice și că nu există condiționalități sau de documente justificative pentru a obține amânarea plății ratelor.

„Cei care au nevoie de păsuire vor putea accesa această facilitate”.

Băncile sunt obligate să amâne ratele la credite

Declarația ministruli de Finanțe vine după ce BNR a anunțat că permite băncilor să amâne plata ratelor la credite, fără ca acest lucru să transforme clienții în rău-platnici, iar băncile nu mai trebuie să facă provizioane pentru ele.

„În cazul unor rate neplătite, aceste neplăți fiind cauzate de situația epidemiei de coronavirus, creditul respectiv să nu fie considerat neperformant. În consecință, banca nu este obligată să constituie provizioane, să declare un credit problemă, ssă ia măsuri împotriva celui care nu face această plată sau să vină cu costuri suplimentare”, a explicat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, la Digi24.

Până acum, un credit devenea neperformant dacă se înregistra o întârziere de trei luni a plăților.

 

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Românii se pot vaccina anti-COVID fără programare în spitalele militare din întreaga țară

Elena, o doctoriță româncă ucisă în Germania, a fost sunată de peste o sută de ori înainte de crimă. Fostul iubit o teroriza: ”Să te simți bine cât mai poți”

Cătălin Denciu, medicul erou, externat după aproape jumătate de an. A petrecut Paștele acasă, cu cei dragi

Luna în Gemeni aduce schimbări foarte bune pentru 5 zodii

Andreea Bălan e în stare de ȘOC! Ce s-ar putea întâmpla cu fostul ei soț

DEZASTRU! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Crema maneliștilor l-a primit acasă cu brațele deschise pe Aslan Sadeghi. Petrecere într-o locație privată

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies