
kanald.ro
Economie
Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, Valentin Șoneriu, a vorbit despre evoluția industriei HoReCa în 2022, într-un interviu exclusiv pentru WOWbiz.ro.
Hotelurile, restaurantele și restul afacerilor din industria ospitalității s-au numărat printre cele mai afectate de pandemie, în special din cauza restricțiilor care le-au obligat să funcționeze la capacitate redusă în anumite perioade. Deși 2021 a însemnat o ușoară revenire față de un 2020 dezastruos, 2022 nu a început chiar ca din tun pentru HoReCa, lucru care s-a văzut și în perioada Paștelui.
Valentin Șoneriu, Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității
În 2020, primul an al pandemiei de coronavirus, HoReCa a avut pierderi de aproape 800 de milioane de euro. Anul trecut, acestea s-au redus la aproximativ o treime, undeva în jurul a 285 de milioane de euro, însă adevărata revenire pentru hoteluri și restaurante nu s-a produs încă.
„2022, sincer, n-a pornit altfel decât au fost anii precedenți. A fost în linia anilor de pandemie foarte proști. Ultimele 6-7 săptămâni au cunoscut o reînvigorare, dar nu neapărat la nivelul așteptărilor. E o gură de aer, clar, și psihologic ajută foarte mult faptul că, dintr-o dată, terasele sunt din nou pline, în hoteluri sunt oameni și așa mai departe.
Perioada de Paște a fost extrem de timidă. Nu s-a înregistrat gradul de ocupare pe care-l cunoșteam înainte de pandemie, nici în restaurante, nici în hoteluri. Cred că asta se întâmplă și din cauza faptului că lumea nu și-a putut planifica din timp. Discutăm de nici două luni de când s-au ridicat restricțiile și, de obicei, perioada aceasta de Paște era planificată în special de tour operatori, de hotelieri și de cei din HoReCa, în general, cu mult timp înainte.
Aproximativ 20.000 de afaceri s-au închis în primele două luni din 2022. Potrivit unei analize făcute de Sierra Quadrant, cele mai multe firme care au dat faliment sunt din zona comerțului, a construcțiilor și din HoReCa. Un posibil motiv pentru dificultățile cu care se confruntă industria ospitalității este și lipsa personalului calificat, iar creșterile de prețuri din ultima perioadă îi obligă pe patronii din HoReCa să regândească ofertele de salarii.
„Ultimii doi ani au curățat industria de jucătorii amatori și au rămas, cumva, jucătorii profesioniști. Într-adevăr, războiul a amplificat creșterile de prețuri, dar multe dintre creșterile pe care le vedem astăzi sunt dinaintea războiului. De la începutul anului era presiune și pe ulei, și pe zahăr, și pe făină. Erau creșteri foarte mari față de sfârșitul anului trecut, de exemplu. O altă problemă foarte cunoscută este cea cu cipurile, care nu ne afectează direct, însă, dintr-odată, comenzile pentru echipamente în bucătării durează între 6 și 12 luni. Înainte, în 45 de zile, aveai și cuptoare și orice alte echipamente de care aveai nevoie. Prețurile vor continua să crească și cine își imaginează că va mai obține prețurile de anul trecut în HoReCa probabil că nu e la curent cu ce se întâmplă. Anul trecut, de exemplu, carnea de miel se vindea în piețe cu 19-20 de lei. Anul acesta costă 55 de lei. Oamenii care lucrează în această industrie, care trăiesc din acel bacșiș, nu își mai permit, din veniturile cumulate, să mai ducă o viață corectă. Cu siguranță salariile vor crește, e o presiune normală și firească”, a precizat Valentin Șoneriu pentru WOWbiz.ro.
Citeste si: Cătălin Scărlătescu, probleme cu Primăria Capitalei! Ce se întâmplă, de fapt: „Nu știu cine e vinovat”
Citeste si: Când vor avea elevii prima vacanță din anul școlar 2025-2026. E programată în mai puțin de 2 luni- kanald.ro
Statul a sprijinit HoReCa în anii de pandemie prin programarea de despăgubiri și granturi de capital de lucru, însă patronii s-au plâns că soluțiile au însemnat, uneori, prea puțin, prea târziu. Luna aceasta a fost finalizată Măsura 2, prin care aproape 3.000 de afaceri din industria ospitalității au primit granturi cu valori cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro.
Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, are în vizor o nouă ediție a schemei HoReCa, prin care întreprinderile ar primi compensații pentru activitatea scăzută din timpul pandemiei. Pentru o astfel de schemă, însă, ar fi nevoie de un buget de 280 de milioane de euro, care ar putea fi alocat doar în urma unei rectificări bugetare în iulie, anul acesta.
„Per total, banii pentru cei cu dosarele aprobate au fost plătiți. Și șomajul tehnic a ajutat, și kurzarbeit-ul a ajutat. Nu au acoperit nici pe jumătate pierderile suferite, dar ne-au permis să mergem înainte în momente foarte dificile. Noi, la Brașov, deși e valabil și pentru restul țării, am lucrat aproape 12 luni exclusiv pe terase, cu 20%-30% capacitate. Pe terasele acelea fără niciun fel de pereți laterali. Brașovul nu este o zonă de mare...discutăm, totuși, și de -20 de grade Celsius, în anumite perioade. A fost foarte dificil. Banii aceia au adus o alinare, dar nu ne-am gândit că va mai dura încă un an în momentul în care au lansat programul.(...) Singura schemă care este în discuție acum este o schemă pe investiții, care a fost amânată și răsamânată, Măsura 4.1.1, cu 90% fonduri nerambursabile. Nu știu dacă va mai fi lansată, până la urmă, pentru că termenul limită este la finalul lunii iunie. Pentru 2021, nu știm dacă va mai exista o schemă de compensații”, a adăugat Valentin Șoneriu.