
In articol:
- Ruxandra Stoica, vicepreședinte FPIOR: „Avem nevoie de soluții, nu avem nevoie de o altă problemă.”
- Ruxandra Stoica: „Să nu uităm de asemenea de presiunea exercitată asupra consumatorului final.”
Conform informațiilor transmise de Prim-ministrul Nicolae Ciucă către colegii săi din PNL, una dintre măsurile convenite în coaliția de guvernare este creșterea TVA-ului de la 5% la 9% în industria ospitalității.
Ruxandra Stoica, vicepreședinte FPIOR: „Avem nevoie de soluții, nu avem nevoie de o altă problemă.”
Propunerea de majorare a TVA-ului aparține Ministrului de Finanțe din partea PSD, Adrian Câciu, și este menită, alături de celelalte pregătite de Guvern, să aducă mai mulți bani la buget din taxele deja existente. În ciuda presiunilor social-democraților, PNL a refuzat introducerea unor taxe noi. Planul pentru noul Cod Fiscal a generat și nemulțumiri, însă, mai ales printre patronii hotelurilor și restaurantelor, care se plâng că este încă o lovitură pentru afacerile lor, după cele aplicate de pandemie.
Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Maramureș, autenticitate și frumusețe- kanald.ro
„Industria ospitalității este astăzi extrem de vulnerabilă din cauza restricțiilor ultimilor 2 ani, care au împiedicat sectorul Horeca să lucreze la 100% capacitate, dar și din cauza crizei de personal și a creșterii prețurilor la materiile prime. Toate acestea au un impact negativ de importanță majoră asupra industriei și în acest context avem nevoie de sprijinul Guvernului, avem nevoie de soluții, nu avem nevoie de o altă problemă’’,
a punctat Ruxandra Stoica, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Industria OspitalitățiiRuxandra Stoica: „Să nu uităm de asemenea de presiunea exercitată asupra consumatorului final.”
În primul an de pandemie, Horeca a avut pierderi de aproape 800 de milioane de euro. Anul trecut, acestea s-au redus la aproximativ o treime, adică 285 de milioane de euro. Anul 2022 n-a avut nici el un start grozav pentru turism, mai ales din cauza creșterii prețurilor la utilități și carburanți, care au generat inflație, iar creșterea TVA-ului va face vacanțele în România și mai puțin accesibile în viitor, susține hotelierii.
„Să nu uităm de asemenea de presiunea exercitată asupra consumatorului final. Industria a fost deja nevoită să mărească prețurile pentru consumatorul final din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și din păcate, clientul va suporta și el, alături de industrie, într-un final, nota de plată pentru o creștere a TVA-ului ce vine peste toate creșterile anterioare. După 2 ani de pandemie în care restricțiile i-au împiedicat pe oameni să iasă să socializeze la restaurante, la evenimente private etc., ajungem astăzi în situația în care oamenii, deși au voie să o facă, nu-și vor mai putea permite. Ne dorim dialog deschis cu decidenții politici pentru a putea găsi soluții care să nu aibă un impact negativ asupra industriei și a economiei în general. Ne dorim un buget curat și echilibrat și vrem să sprijinim colectarea corectă a acestuia și în general să găsim soluții împreună cu autoritățile pentru îmbunătățirea mediului în care lucrăm”, a adăugat Ruxandra Stoica, Vicepreședinte al FPIOR.