Hotelierii ceartă Guvernul pentru creșterea TVA-ului în turism. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității: „Clientul va suporta și el, alături de industrie, nota de plată”

Actualitate

Hotelierii ceartă Guvernul pentru creșterea TVA-ului în turism. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității: „Clientul va suporta și el, alături de industrie, nota de plată”

Ruxandra Stoica, vicepreședintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR), a comentat propunerea de majorarea a TVA-ului de la 5% la 9% pentru Horeca.

Conform informațiilor transmise de Prim-ministrul Nicolae Ciucă către colegii săi din PNL, una dintre măsurile convenite în coaliția de guvernare este creșterea TVA-ului de la 5% la 9% în industria ospitalității. Această propunere, care face parte din lista modificărilor plănuite pentru Codul Fiscal, a nemulțumit patronii din Horeca.

Ruxandra Stoica, vicepreședinte FPIOR: „Avem nevoie de soluții, nu avem nevoie de o altă problemă.”

Hotelierii ceartă guvernul pentru creșterea TVA-ului în turism. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității

Propunerea de majorare a TVA-ului aparține Ministrului de Finanțe din partea PSD, Adrian Câciu, și este menită, alături de celelalte pregătite de Guvern, să aducă mai mulți bani la buget din taxele deja existente.

În ciuda presiunilor social-democraților, PNL a refuzat introducerea unor taxe noi. Planul pentru noul Cod Fiscal a generat și nemulțumiri, însă, mai ales printre patronii hotelurilor și restaurantelor, care se plâng că este încă o lovitură pentru afacerile lor, după cele aplicate de pandemie.

„Industria ospitalității este astăzi extrem de vulnerabilă din cauza restricțiilor ultimilor 2 ani, care au împiedicat sectorul Horeca să lucreze la 100% capacitate, dar și din cauza crizei de personal și a creșterii prețurilor la materiile prime.

Toate acestea au un impact negativ de importanță majoră asupra industriei și în acest context avem nevoie de sprijinul Guvernului, avem nevoie de soluții, nu avem nevoie de o altă problemă’’
, a punctat Ruxandra Stoica, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității

Citeste si: Telefonul și mașina de serviciu se „plafonează”: „E greu de explicat o asemenea decizie într-o piață a muncii care duce lipsă de angajați”| EXCLUSIV

Ruxandra Stoica: „Să nu uităm de asemenea de presiunea exercitată asupra consumatorului final.”

Hotelierii ceartă guvernul pentru creșterea TVA-ului în turism. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

În primul an de pandemie, Horeca a avut pierderi de aproape 800 de milioane de euro. Anul trecut, acestea s-au redus la aproximativ o treime, adică 285 de milioane de euro. Anul 2022 n-a avut nici el un start grozav pentru turism, mai ales din cauza creșterii prețurilor la utilități și carburanți, care au generat inflație, iar creșterea TVA-ului va face vacanțele în România și mai puțin accesibile în viitor, susține hotelierii.

„Să nu uităm de asemenea de presiunea exercitată asupra consumatorului final.

Industria a fost deja nevoită să mărească prețurile pentru consumatorul final din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și din păcate, clientul va suporta și el, alături de industrie, într-un final, nota de plată pentru o creștere a TVA-ului ce vine peste toate creșterile anterioare. După 2 ani de pandemie în care restricțiile i-au împiedicat pe oameni să iasă să socializeze la restaurante, la evenimente private etc., ajungem astăzi în situația în care oamenii, deși au voie să o facă, nu-și vor mai putea permite.
Ne dorim dialog deschis cu decidenții politici pentru a putea găsi soluții care să nu aibă un impact negativ asupra industriei și a economiei în general. Ne dorim un buget curat și echilibrat și vrem să sprijinim colectarea corectă a acestuia și în general să găsim soluții împreună cu autoritățile pentru îmbunătățirea mediului în care lucrăm”
, a adăugat Ruxandra Stoica, Vicepreședinte al FPIOR.