Telefonul și mașina de serviciu se „plafonează”: „E greu de explicat o asemenea decizie într-o piață a muncii care duce lipsă de angajați” | EXCLUSIV

Economistul Adrian Negrescu a comentat pentru WOWbiz.ro propunerea coaliției de guvernare de a limita valoarea beneficiilor extrasalariale la 33% din salariul lunar al unui angajat.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Printre propunerile de modificare a Codului Fiscal aflate pe masa coaliției de guvernare se numără și cea care ar urma să limiteze sume alocate pentru telefonul și mașina de serviciu, abonamentele la sală și la clinicile medicale. 

Adrian Negrescu, economist: „Existența acestor beneficia extrasalariale a fost menită să ajute firmele să își fidelizeze angajații.”

Telefonul și mașina de serviciu se „plafonează”. Ce plănuiește coaliția de guvernare

În prezent, beneficiile extrasalariale nu sunt limitate în România. Prin această măsură, membrii coaliției vor să descurajeze practica de a oferi salarii mai mici angajaților și diverse facilități în compensare, scutite de impozite.

Citeste si: „Am pierdut două sarcini”. Mirela Vaida, dezvăluiri cutremurătoare din viața personală- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„E greu de explicat o asemenea decizie într-o piață a muncii care duce lipsă de angajați și în care pachetul salarial, ce include și aceste beneficii, e fundamental. Înțeleg dorința autorităților de a încerca să determine creșterea salariilor și implicit taxarea acestora, însă mă tem că nu are în spate niciun studiu care să fundamenteze o astfel de decizie.

E greu să impui unei companii să plătească un salariu mai mare în condițiile în care taxele sunt foarte mari. La un 5.000 lei net, firma plătește 3.500 lei taxe la stat. Existența acestor beneficia extrasalariale, definite de o impozitare mai scăzută, a fost menită să ajute firmele să își fidelizeze angajații, să le ofere un plus de orice natură dacă financiar nu au capacitatea”, a precizat Adrian Negrescu pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Elon Musk vede un viitor sumbru și e pus pe concedieri la Tesla. Anunță asta o recesiune?| EXCLUSIV

Adrian Negrescu: „Să vii și să dictezi o astfel de decizie înseamnă să nu percepi realitatea economică din România.”

Telefonul și mașina de serviciu se „plafonează”. Ce plănuiește coaliția de guvernare

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), salariul mediu net a crescut cu 11,4% în aprilie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, însă inflația cauzată de explozia prețurilor la utilități și carburanți a dat peste cap calculele angajaților

din România. Un sondaj BestJobs publicat recent arată faptul că doar 37% dintre participanți au primit o mărire de salariu la începutul anului, în timp ce 12% au primit beneficii extrasalariale de la angajator. 51% dintre angajați nu au primit nicio mărire pentru a ajusta măcar salariu cu creșterea inflației.

„Să vii și să dictezi o astfel de decizie într-o economie slab capitalizată, cu peste 90% dintre firme care abia se descurcă să își plătească taxele și salariile, înseamnă să nu percepi realitatea economică din România. Înseamnă să judeci numai după statisticile fanteziste ale INS, care reflect o realitate paralelă. Aș fi vrut să văd un studiu de impact, o notă de fundamentare, niște calcule care să demonstreze cum, prin această decizie administrativă, stimulăm piața muncii, ajutăm firmele să reziste într-un context economic dificil”, a mai spus Adrian Negrescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Elon Musk vede un viitor sumbru și e pus pe concedieri. Cel mai bogat om din lume se pregătește pentru recesiune: „Ne îndreptăm spre o iarnă economică” | EXCLUSIV

Ungaria, un model pentru România în privința plafonării prețului benzinei? Cum s-ar putea impune măsura la noi? | EXCLUSIV

„M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care vin şi îşi dau cu părarea” Ce spun specialiștii despre dilema modificării Codului Fiscal? | EXCLUSIV

5 zodii vor începe săptămâna în forță. Sfaturi astrale pentru toate zodiile

Închisoare pe viaţă pentru șoferi! S-a schimbat legea. Se aplică din 28 iunie

Lora și Ionuț Ghenu au anulat nunta, după șapte ani de relație! Ce s-a întâmplat între cei doi

Prințul Charles, îngropat de un șeic. Cutremur la Casa Regală

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies