
kanald.ro
Imagini cu caracter ilustrativ
Actualitate
Ieșirile în oraș au devenit din ce în ce mai scumpe. Ce prețuri sunt nevoiți să plătească bucureștenii pentru o masă la restaurant?
Românii sunt nevoiți să facă gaură în buzunar atunci când își doresc să ia masa în oraș. Ieșirile la restaurant au devenit un lux pentru cei mai mulți dintre cetățeni, care resimt scumpirile tot mai mari ale alimentelor din ultima perioadă. Tocmai din aceste motive, multe persoane au decis să mai elimine din cheltuieli și să iasă mai rar în oraș.
Mai sunt doar câteva zile până la vară, anotimpul în care românii obișnuiau să iasă extrem de des în oraș, alături de familie sau prieteni.
„O masă la restaurant acum este mai costisitoare față de cel puțin acum o jumătate de an, un an.
Bucureștenii, locuitorii celui mai scump oraș din țară, au ajuns să vadă ieșirile în oraș ca pe un lux, asta după ce o masă pentru două persoane a început să aibă un preț chiar și de 300 de lei. În plus, conform ultimelor date Eurostat, un român din patru nu își permite financiar să ia masa în oraș nici măcar o dată pe lună.
Mai mult potrivit Institutului Național de Statistică (INS), prețurile meniurilor din restaurante au crescut, anul acesta, cu 12% sau chiar mai mult. În București, de exemplu, oamenii plăteau anul trecut, pentru o ciorbă, suma de 17 lei, în vreme ce anul acesta, același produs costă 25 de lei, ceea ce reprezintă o scumpire cu 47%.
Pe de altă parte, doritorii de mese speciale, la restaurantele de pe malul lacului Herăstrău, trebuie să fie pregătiți să scoată sume importante din buzunare. Un prânz pentru două persoane variază între 200 și 300 de lei, iar dacă se adaugă și băuturi, se poate ajunge la o notă de plată de circa 400 de lei.
Citește și: Val de scumpiri la alimente, cu puțin timp înainte de Paște! Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii?
Imagine cu caracter ilustrativ
Citeste si: Modificări în anul școlar 2025-2026: Ce schimbări apar pentru elevi și profesori- kanald.ro
După ce tot mai mulți români s-au plâns de prețurile exagerate ale preparetelor din restaurante, reprezentanții din industria Horeca au prezentat motivele pentru care au fost nevoiți să apeleze la scumpiri.
Aceștia recunosc că prețurile meniurilor sunt acum mari mari, dar spun că acest lucru se întâmplă tocmai din cauza faptului că Guvernul a majorat taxele, rata de impozit pentru restaurante fiind anul acesta de trei ori mai mare decât în anul precedent.
„Sunt câteva lucruri care s-au întâmplat și care se reflectă în preț. Primul dintre ele este majorarea TVA-ului pentru anumite produse, în special băuturi. Al doilea lucru este modificarea cotei de impozitare. Restaurantele, în ultimul an, au o cotă de impozit de trei ori mai mare decât anul trecut”, a declarat Daniel Mischie, vicepreşedinte Hora, autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești.