Imagini nedifuzate de la Cernobîl! Un fotograf român, îngrozit de ce a surprins: „Am văzut o lăcustă cu trei picioare”

Stiri

Imagini nedifuzate de la Cernobîl! Un fotograf român, îngrozit de ce a surprins: „Am văzut o lăcustă cu trei picioare”

Ce a descoperit un fotograf român care a mers să facă fotografii la Cernobîl.

La 33 de ani de la dezastrul care a cuprins Cernobîl, efectele sunt în continuare vizibile. Povestea a devenit rapid cunoscută în întreaga lume, iar mii de oameni au fost evacuați pentru a evita o tragedie din cauza radiațiilor.

În anul 2019, serialul „Cernobîl” a devenit cel mai de succes serial al ultimilor ani, primind o mulțime de recenzii pozitive, însă cei care ajung acum acolo sunt îngroziți de imaginile pe care le văd.

„Cernobîl este singurul loc din lume în care lumea s-a sfârșit”, spune Dan Coșcai.

Dan Coșcai este un fotograf român care a vizitat până acum 50 de țări. Are un sunet când scârțâie și care îți zice: aici nu e de tine. Clădirile sunt dărâmate.

Un nor uriaș de radiații s-a împrăștiat în anul 1986, atunci când a explodat reactorul 4 în Cernobîl și s-a extins peste Ucraina, Rusia, dar și în alte țări din România și chiar și în America.

Într-o fostă școală, fotograful a surprins caietele și cărțile elevilor care au rămas intacte pe bănci, exact așa cum le-au lăsat atunci copiii care au fugit din cauza pericolului.

Ce l-a impresionat cel mai mult pe fotograful român

„Ce m-a impresionat cel mai tare în parc e un carusel de copii așa, mai mic decât o roată, care datorită vântului, se mișcă. Are un sunet când scârțâie, într-adevăr, îți spune: aici nu e de tine! Piața mare care era centrul orașului, acum este un mic teren pe care se mai văd bucăți de asfalt, iar în rest sunt copaci, clădirile sunt dărâmate, fără geamuri! Primisem niște

aparate Geiger! Nivelul mediu și acceptabil de radiații pentru o persoană era de 0.02, aproape de sarcofagul respectiv era 7! În momentul în care a explodat reactorul, nivelul de radiații era de 10.000!”, a dezvăluit fotograful pentru știrilekanald.

Nici nu este de mirare că a fost contaminat totul. Oamenii, pământul, apa, culturile și animalele au avut de suferit. Deși peisajul pare că a prins din nou viață, cei care merg în vizită au parte de imagini neașteptate:

„Am văzut o lăcustă cu trei picioare în iarbă”, a mai spus fotograful pentru Știrile Kanal D.

Chiar și acum, de jur împrejurul reactorului, străjuiește o mantie de beton care să împiedice împrăștierea radiațiilor. Autoritățile ucrainiene o vor schimba cu una din oțel- mult mai rezistentă.