În Turcia a avut loc o adevărată catastrofă, dar ce șanse ar avea Bucureștiul să reziste în fața unui cutremur de 7.8 grade pe Scara Richter?! Specialiștii indică cele mai periculoase zone | EXCLUSIV

Cutremurele din Turcia au avut efecte devastatoare. La 7.8 grade pe Scara Richter s-au prăbușit clădiri întregi. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu specialiștii, pentru a vedea ce impact ar fi avut acest seism la București.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Bucureștiul este împânzit de clădiri istorice superbe, însă nu lipsesc nici imobilele cu bulina roșie, construcții vechi, neconsolidate, cu un risc seismic ridicat.

După ce am văzut pagubele cutremurului din Turcia, am discutat cu specialiștii pentru a afla ce ar fi presupus un seism de 7.8 grade pe Scara Richter pentru construcțiile din București.

Primul cutremur din Turcia a avut o magnitudine de 7.8 grade pe Scara Richter. Cel de-al doilea seism a fost de 7.6 grade pe Scara Richter, iar între ele au fost numeroase replici de intensitate mai mică.

În România, cutremurul din 1977 a avut 7.4 grade pe Scara Richter, iar la acel moment s-au înregistrat numeroase victime, peste 1.500 de răniți, 1.300 numai în București. A fost și momentul în care multe clădiri au fost distruse, dar și clipa în care s-au schimbat normele de construcție în țara noastră, după cum ne-a explicat arhitectul Marian Moiceanu.

Ce impact ar putea avea un astfel de cutremur în București

Seismologul Gheorghe Mărmureanu ne-a explicat că lucrurile depinde funcție de zonele Capitalei. Acesta atrage atenția asupra faptului că și în 1977 nu s-au înregistrat pagube în tot orașul, ci doar în anumite zone.

Citește și: O tânără din Apuseni a murit la trei zile după ce a născut. Femeia de 33 de ani adusese pe lume cel de-al șaptelea copil

"Depinde foarte mult magnitudinea, dar depinde și când și unde are loc cutremurul. În București, să știți că nu toate zonele întâmpină aceleași efecte în timpul unui cutremur. De exemplu, la 4 martie, au fost zone din București unde nici măcar nu s-a atins.

Au fost alte zone, cum a fost în Pantelimon sau în Drumul Taberei. În Drumul Taberei a fost o altă poveste chiar...

a fost un bloc, proiectat extrem de aproape de un alt bloc. Când au început vibrațiile, capătul unui a atins capătul celuilalt bloc. Au intrat într-o dinamică foarte asemănătoare și s-au bătut cap în cap pur și simplu. Aici unde au fost blocurile acestea, au fost mai multe greșeli de proiectare", a precizat el, pentru WOWbiz.ro.

dezastrul din turcia

Dezastrul din Turcia

[Sursa foto: Profimedia]

Riscurile clădirilor din București

După cum ne-a explicat arhitectul Marian Moiceanu, începând cu 1977, la proiectarea și construirea imobilelor din România sunt luate în calcul forțele seismice și nu doar cele gravitaționale.

Citeste si: “The Floor”, succes uriaș la lansarea în Spania! Urmează România!- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Citește și: Un șofer beat a provocat un adevărat dezastru în Gorj. Omul a lovit parapetele de beton și a ajuns în curtea unei case

"Trebuie să împărțim blocurile așa: dacă discutăm de construcții noi și construcții vechi. Dacă discutăm de construcții vechi, atunci acelea trebuie să fie împărțite în construcții înainte de 1977 și care dacă nu au suferit procese de consolidare, reabilitare, în momentul acesta există pericolul să aibă deformări mari, chiar și colaps pentru că înainte de 1977 proiectarea construcțiilor se făcea doar la forțe gravitaționale, verticale.

După cutremurul din 1977, s-a schimbat total conceptul structural. Există o lege care se numește P100 din 1977 și a suferit modificări în fiecare perioadă. Aceasta face ca o proiectare, din punct de vedere al structurii unei clădiri, să țină cont nu doar de forțele gravitaționale, ci și de forțele seismice. Deci de la cutremur, la vânt și așa mai departe.

Dacă vorbim de construcții realizate până în 1977, atunci există acest pericol. Excluse vor fi construcțiile vechi, unde nu s-a intervenit deloc. Nu înseamnă că la o construcție din 1977 vor apărea neapărat deformări atât de mari în cât să rămână în discuție siguranța construcției, a oamenilor", a explicat arhitectul Marian Moiceanu, în exclusivitate.

București

București

[Sursa foto: PixaBay]

Construcțiile noi și cum ar putea rezista în fața cutremurelor

În ceea ce privește construcțiile noi, acestea ar trebuie să fie rezistente ca structură și să nu se înregistreze victime în rândul persoanelor, însă asta dacă au fost executate corect și dacă au fost respectate toate normele.

Arhitectul Marian Moiceanu ne-a explicat că în aceste situații se pot înregistra doar pagube și modificări plastice, precum pereți crăpați sau tencuiala căzută, însă nu ar trebui să se ajungă la catastrofe.

"Dacă e să discutăm după 1977 și dacă proiectele respective au fost realizate de către arhitecți, ingineri cu diplomă și dacă constructorii au respectat acele proiecte, ele sunt făcute cu un alt concept. Acolo s-au luat în considerare și forțele inerțiale din cutremur.

Citeste si: „Când l-am văzut cu cătușele pe mâini, mie mi-a fost o milă incredibil de mare. Nu-i pare rău deloc. Se uita cu ură pe mine.” Dana Roba a mărturisit detalii surprinzătoare din ziua confruntării cu fostul ei soț- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Reacția acidă a lui Tavi Colen după declarațiile lui Alin Oprea de la nunta cu Medana: "Nu se pune problema să mă mai intereseze vreodată”- radioimpuls.ro

Asta înseamnă că vor fi deformări plastice, se vor sparge niște pereți, se vor rupe, dar stâlpii vor rămâne în picioare. Grinzile pot fi fisurate, dar nu vor fi victime și nu va fi colaps. Deci dacă aceste construcții noi au respectat proiectul", ne-a mai spus el.

bucuresti

București

[Sursa foto: PixaBay]

"Pericolul la construcțiile vechi există"

Totodată, acesta a explicat faptul că la construcțiile vechi există un mare pericol dacă acestea nu au suferit modificări care să le întărească rezistența. În ceea ce privește construcțiile noi, atunci vorbim de clădiri suficient de rigide cât să asigure vibrarea de la cutremur, însă ele trebuie să fie mai ales executate corect.

"În domeniul plastic pot apărea fisuri sau microfisuri, dar nimic care să conducă la colaps sau la prăbușirea imobilului.

Depinde foarte mult de specificul seismic al fiecărei țări, de durata cutremurului. Conform lui P100/ 1977, perioada de vibrație a unei construcții nu trebuie să fie mai mare de 1.5 secunde.(...) Deci construcțiile trebuie să fie rigide, dar nu atât de rigide în cât să nu asigure și această vibrare, dar foarte scurtă. Important este să nu fie un cutremur atât de mare sau dacă e atât de mare să nu dureze mult, iar clădirile trebuie să fie proiectate bine și mai ales executate corect.

Pericolul la construcțiile vechi există pentru că nu toate au suferit intervenții. La cele noi, nu ar trebui să existe. Vor apărea deformări, vor apărea pereți sparți, dar stâlpii vor rămâne în picioare. Asta înseamnă că oamenii nu vor suferi decât pagube materiale, fără ca viața să le mai fie pusă în pericol", a mai adăugat el.

Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cristina Almășan și fiica ei erau în Turcia, înainte de cutremurul care a ucis sute de oameni! Rudele au contactat-o imediat: „S-au trezit cu mobila căzând peste ei”

Semifinaliști America Express. Vezi care sunt echipele care se vor întrece în semifinala de la America Express, sezonul 5

Detaliul ciudat în cazul morții lui DJ Lalla, găsită fără suflare pe plajă în Mamaia

Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot fi folosiți banii

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă

Au apărut detalii cutremurătoare care ar juca un rol important în aflarea cauzei morții tinerei care a fost găsită pe plaja din Mamaia

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies