Iohannis a decis. Primele măsuri pentru starea de urgență! News Alert

Președintele Klaus Iohannis a luat primele măsuri care reglementează activitatea pe durata stării de urgență.

Distribuie pe:

Autor: D.A.


In articol:

Preşedintele Klaus Iohannis a luat primele măsuri legislative privind starea de asediu sau starea de urgență. Șeful statului a promulgat, joi, actul normativ care completează Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea reglementează activitatea de judecată pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă.

Pe 10 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară - iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, potrivit căreia activitatea de judecată se suspendă în situaţia instituirii stării de urgenţă şi poate continua doar în situaţii excepţionale.

"Proiectul de lege, sprijinit de Înalta Curte şi de peste 90% din instanţe, îşi propune să creeze în lege cadrul general pentru ca în situaţii excepţionale, care până de curând păreau aproape imposibile, posibile doar în teorie, să ţină în balanţă protejarea drepturilor fundamentale. În acest caz, ne referim la dreptul la sănătate şi la dreptul la un proces echitabil", a explicat Cazanciuc, în plenul Senatului.

Citeste si: Bianca Drăgușanu, devastată! A luat sau nu coronavirus? „Mă ustură gâtul...” - evz.ro

Efectele deciziei luate de Klaus Iohannis

Potrivit proiectului adoptat de Senat, în forma aprobată de Camera Deputaţilor, pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, activitatea de judecată poate continua doar în situaţii excepţionale, de urgenţă deosebită, temeinic justificate, referitoare la protecţia relaţiilor de familie şi la măsurile dispuse prin decret emis de preşedintele României cu privire la instituirea stării excepţionale.

Cauzele care se vor judeca pentru fiecare categorie de instanţe vor fi stabilite, în mod exhaustiv, doar de Consiliul Superior al Magistraturii, după consultarea colegiilor de conducere ale curţilor de apel, pentru curţile de apel, tribunale şi judecătorii, respectiv a Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, în cauzele în care s-a dispus măsura arestării preventive sau în cauzele în care părţile execută pedeapsa în regim privativ de libertate, şedinţele de judecată se vor desfăşura prin videoconferinţă.

Iohannis a decis. Primele măsuri pentru starea de urgență! News Alert
Iohannis a decis. Primele măsuri pentru starea de urgență! News Alert

De asemenea, pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, termenele de prescripţie, cele procedurale şi cele de decădere nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă se suspendă, prevede un amendament.

Robert Cazanciuc a arătat în expunerea de motive că instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, pentru o perioadă de 30 de zile, prin decret prezidenţial, încuviinţată ulterior de Parlament, "a deschis cadrul pentru restrângerea exerciţiului unor drepturi fundamentale pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi realizarea managementului consecinţelor, raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice".

Galerie foto 
Citește și:

Politica de tot râsul! Afișe aberante din campania electorală FOTO

Alin Roșieanu, un polițist rănit grav într-un accident rutier, a murit. Tânărul gorjean s-a stins din viață, după ce oamenii au donat sânge pentru a-l salva

Coșmarul unei copile de 12 ani, violată de tată și de fratele mai mare. Chinurile groaznice prin care fata a trecut de la vârsta de zece ani

Două tinere lovite brutal pe stradă, din simplul motiv că una din ele purta fustă scurtă. Agresorul, reținut de polițiști

Sfatul zilei, vineri, 25 septembrie 2020! Leii se bucură de succes pe toate planurile

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies