Legea offshore a fost promulgată. Cum se va resimți în buzunarele românilor și ce efecte ar putea să aibă pentru bugetul de stat | EXCLUSIV

Președintele Klasu Iohannis a promulgat miercuri legea offshore. Jurnaliștii WOWbiz au discutat cu economistul Aurelian Dochia despre efectele pe care le va avea noua lege asupra bugetului de stat și cum îi va afecta pe românii de rând.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Legea offshore a fost promulgată de președinte miercuri, după ce inițial a fost adoptată de Parlament în cursul săptămânii trecute. Potrivit acestei legi, statul român ar urma să încaseze 60% din taxele și impozitele pentru gazul din Marea Neagră.

Jurnaliștii WOWbiz au discutat cu economistul Aurelian Dochia despre legea offshore și efectele pe care aceasta le va avea asupra bugetului de stat, dar și impactul indirect ce ar putea fi resimțit în buzunarele românilor.

Ce efecte va avea legea offshore

Economistul Aurelian Dochia a explicat faptul că efectele în mod direct, ale legii offshore, se vor resimți în primul rând asupra bugetului de stat, având în vedere accizele și taxele prevăzute, dar și asupra companiilor care ar urma să exploateze.

Citeste si: Record de amenzi pentru un tânăr din Mureș. Bărbatul a încălcat legea de 15 ori, în doar șase minute

„Deocamdată avem legea, dar efectele în aceste detalii nu le putem știi decât atunci când va începe să fie aplicată. Deocamdată nu există nicio exploatarea petrolieră care să funcționeze în baza acestei legi și niciun investitor. Abia de acum înainte, să sperăm că în câțiva ani, cei care sunt în piața și care au preluat participația lui Exxon, pentru că de fapt această este

cea mai sigură și mai avansată exploatare care este supusă acestei legi. Ei ar urma să experimenteze cum se derulează exploatarea în condițiile acestei legi.

Citeste si: Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Din punctul de vedere al consumatorului, evident că dacă ajung cantități importante de gaze pe piață, atunci efectul ar trebui să fie unul favorabil și să avem un preț la gaze cel puțin menținut la un nivel similar cu cel de acum.

Nu există un efect direct asupra impozitelor și taxelor pentru cetățean. Legea prevede niște impozite și taxe care se aplică asupra companiilor care exploatează.

Potrivit acestei legi, sunt efecte pozitive pentru bugetul statului, pentru că vor fi niște taxe și accize care vor fi încasate acolo, dar cetățeanului de rând nu i se schimbă în mare lucru situația ”, a explicat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.

Citeste si: Românii ar putea plăti facturi mai mici la gaze. Totul despre legea off-shore numită și „legea săptămâna viitoare”

În ceea ce privește efectele asupra populației, ele vor fi indirecte. Mai exact, acestea se vor înregistra pe nivelul prețurilor, în primul rând al gazelor și al resurselor.

„Impactul nu este vizibil direct asupra cetățeanului sau asupra buzunarului cetățeanului, decât în mod indirect pe nivelul prețurilor, în primul rând al gazelor și al resurselor energetice ”, a mai adăugat Aurelian Dochia.

Ce presupune legea offshore

Parlamentul a adoptat în cursul săptămânii trecute legea offshore, iar potrivit acesteia statul român ar urma să încaseze 60% din taxele și impozitele pentru gazul provenit din Marea Neagră.

Mai mult decât atât, noua legea stabilește faptul că producătorii vor plăti impozit suplimentare când prețul gazului va trece de 85 lei/MWh, față de 45,71 lei/MWh, cât stabilea legea din 2018.

Totodată, investitorii vor putea deduce maxim 40% din totalul impozitului pe venituri suplimentare pentru investițiile efectuate în segmentul upstream.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 18 mai, fiind cameră decizională. Legea Offshore este menită să deblocheze investițiile pentru extragerea de gaze de la Marea Neagră. Noua lege va intra în vigoare odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce este cota progresivă de impozitare și ce efecte va avea asupra românilor. Adrian Negrescu: „Poate fi o bombă fiscală” | EXCLUSIV

Traian Băsescu ar putea fi evacuat cu forța din vila de protocol! De ce nu s-a mutat nici până acum: „Un executor judecătoresc se va ocupa de treaba asta”

Rusia „apasă pedala de accelerație” în Donbas. Ce noi puncte cheie țintește Kremlinul cu bombardamente: „Ei vor să cucerească cât mai mult din teritoriile celor 4 regiuni” |...

5 zodii vor depăși o perioadă grea. Leii vor depăși o perioadă grea din punct de vedere financiar

Veste SOC despre Alexandru Arșinel! Ce i s-a întâmplat marelui actor

"Am vrut să țin acest regim" Giulia Nahmany ține o dietă drastică! A slăbit 35 de kilograme într-un timp record

Comisarul european pentru muncă, Nicolas Schmit, ar susține renegocierea plafonului pentru pensii din PNRR, anunță Ciolacu

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies