
kanald.ro
Diverse
Mazare toxica pentru organism. Cand e daunatoare si provoaca dureri
Mazarea e gustoasa si usor de pregatit, o varianta la care multe gospodina apeleaza atunci cand vor sa gateasca ceva rapid dar satios.
Mazarea este considerata o leguma, insa ea este de fapt un fruct. Contine proteine de inalta calitate si are o multime de beneficii.
- are continut mic de grasime, dar continut mare de proteine, fibre si nutrienti
- previne cancerul de stomac
- contribuie la stimularea sistemului imunitar, are rol in anti-imbatranire
- regleaza nivelul de zahar din sange
- previne bolile cardiovasculare
- previne constipatia
- previne osteoporoza, mentine sanatatea oaselor
- reduce colesterolul
- contine fier, zinc, acid nicotinic, vitamina C si vitamina K, vitamine din complexul B
- combate oboseala
- regleaza digestia
Mazarea contine substante benefice, dar in anumite conditii este toxica pentru organism. Mazarea contine purine, sustin specialistii, o substanta daunatoare persoanelor care au guta sau sufera de tulburari si afectiuni renale.
Consumul excesiv de mazare contribuie la pierderea calciului din oase.
Mazarea, sursa de acid oxalic, nu este recomandata persoanelor care sufera de litiaza renala cu calculi pe baza de calciu. De asemenea, daca este consumata in cantitati mari, duce la acumularea de acid uric in organism si provoaca guta, o afectiune care da dureri severe.
Atentie mare! Cand cumparati mazare la conserva aveti grija sa o clatiti bine inainte de a o consuma ca atare sau a o adauga in mancare. Mazarea din conserva poate contine o cantitate mare de sodiu (intre 300 si 600 de miligrame la suta de grame).
Reteta de supa de mazare de post te scoate din impas de fiecare data cand vrei sa pregatesti ceva vegetarian, cand vrei un preparat dens, gustos si aromat.
Reteta de supa de mazare de post este foarte usor de pregatit si ne aduce aminte de mancarea preparata de mama sau bunica.
Retete de supa: Supa de mazare de post.
De ce ingrediente ai nevoie:
250-300 gr mazare
o ceapa mare
2 morcovi medii sau un morcov mai mare
2-3 cartofii medii
Sare si piper dupa gust
o jumatate de lingurita de usturoi uscat
o jumatate de lingurita de turmeric (curcuma)
Retete de supa: Supa de mazare de post.
Cum se prepara:
Mazarea se pune la inmuiat peste noapte intr-un litru de apa rece. A doua zi se spala bine in cateva ape, pana cand apa nu va mai fi tulbure. Se toarna peste mazare doi litri de apa si se fierbe la foc mic pana cand se inmoaie.
Se pune mazarea in blender impreuna cu apa in care a fiert, se blendeaza, apoi se adauga cartofii taiati cubulete. Abia acum se adauga sare.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei de masline pana cand devine translucida. Se adauga apoi in supa impreuna cu morcovii tocati cubulete. Se pune capacul si se lasa la gatit pana cand toate legumele se inmoaie.
Intr-o tigaie se calesc, timp de 1-2 minute, condimentele, apoi se adauga in supa.
Cand supa de mazare de post este gata, se stinge focul si se lasa sa se odihneasca timp de 30 de minute. Pofta buna!