
In articol:
- Florin Roșu: „Este foarte important să executăm şi cea de-a treia doză”
- Cât de eficientă este doza booster în lupta contra valului cinci al pandemiei. Florin Roșu, explicații
Vaccinul anti-COVID a venit la un an de la apariția primului focat de coronavirus, înregistrat în Wuhan China. Campania de vaccinare în România a debutat la finalul anului trecut și a întâmpinat tot felul de probleme.
Până în prezent, în țara noastră au fost administrate 14,8 milioane de doze de ser. 7,25 milioane de cetățeni sunt vaccinați cu schema completă, adică 37,6 % din populația României. O rată destul de mică dacă este să ne raportăm la multe alte state din Europa.Medicul infecționist Florin Roșu trage un semnal de alarmă și avertizează că încă nu este timpul să ne culcăm pe o ureche, iar cei care au schema completă să nu creadă că virusul nu-i mai poate atinge. Ei bine, acesta spune că în cazul multor români a trecut mai bine de șase luni de la doza de rapel, iar imunitatea poate să înceapă să scadă.
Vaccin anti-COVID
Florin Roșu: „ Este foarte important să executăm şi cea de-a treia doză”
Florin Roșu, managerul Spitalului “Sfânta Parascheva”, spune că valul patru al pandemiei începe să-și piardă din intensitate, iar asta se vede pe secțiile destinate bolnavilor de COVID-19.
Numărul pacienților care ajung la unitatea medicală este în scădere, dar asta nu însemnă că pericolul a trecut, avertizează acesta.Medicul îndemnă românii să țină garda sus, chiar dacă s-au inoculat cu schema completă. El spune că în cazul multora a trecut mult timp de la doza de rapel și este cazul să ia în considerarea vaccinarea cu doza booster, adică cu cea de-a treia doză. Totodată, le reamintește oamenilor să resprecte cu strictețe toate măsurile de prevenție împotriva coronavirusului.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Din fericire, în momentul de faţă se observă o scădere a numărului de cazuri. Sfatul meu însă este de a fi vigilenţi în continuare, de a respecta măsurile de prevenţie şi în primul rând de a continua vaccinarea. Este foarte important să executăm şi cea de-a treia doză.
Faptul că persoanele vaccinate nu au optat pentru realizarea celei de-a treia doze ne-a dus în situaţia care este acum în ţările din vestul Europei, unde incidenţa a început să crească”, a explicat Florin Roșu.
Vaccin anti-COVID
Cât de eficientă este doza booster în lupta contra valului cinci al pandemiei. Florin Roșu, explicații
Florin Roșu a explicat faptul că studiile efectuate până acum arată că imunitatea se menține undeva între 6 și 7 luni, iar după această perioadă începe să scadă. În România, spun specialiștii, valul cinci al pandemiei este așteptat să lovească în a doua jumătate a lunii ianuarie, începutul lunii februarie, motiv pentru care medicul îi îndeamnă pe cei care nu s-au vaccinat până acum să o facă, iar pe cei care au schema completă și a trecut mai bine de jumătate de an de la doza de rapel, să se programeze pentru administrarea dozei booster.
Citeste si: Bilanț coronavirus, 26 noiembrie 2021! Au fost raportate aproape 2.000 de cazuri noi și 160 de decese
„Este verificat din punct de vedere ştiinţific că titrul de anticorpi este menţinut în organism până la un interval de 6-7 luni. De aceea este foarte importantă doza booster. Atâta timp cât rata de vaccinare se menţine la un nivel atât de scăzut, inclusiv la persoanele care au deja două doze, nu vom putea evita valul 5.
Chiar dacă discutăm de o rată de vaccinare de 40%, trebuie să luăm în calcul ceea ce spuneam şi anume că persoanele care nu au efectuat cea de-a treia doză, deşi au făcut primele două doze, pot fi considerate ca persoane nevaccinate”, a mai spus medicul.