Ministrul Sănătății vrea să se ferească de o carantină dură după sărbători. Alexandru Rafila: „Dorim să evităm un lockdown care ar afecta foarte tare economia!”

Într-o conferință de presă susținută astăzi alături de șefa INSP, Adriana Pistol, Alexandru Rafila a criticat refuzul Parlamentului de a adopta certificatul COVID, așa cum a fost propus de Ministrul Sănătății, și a declarat că nu vrea ca Guvernul să impună măsuri dure ca răspuns la cincilea val de îmbolnăviri, care ar urma să vină după Anul Nou.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Ministrul Sănătății a vorbit pentru prima dată după căderea proiectului de lege pentru certificatul COVID în Parlament. În forma sa originală, acesta i-ar fi obligat pe angajatori să le suspende contractul angajaților care nu prezintă certificatul electronic COVID la locul de muncă.

Alexandru Rafila este dezamăgit că ceea ce el consideră principala măsură de pregătire pentru valul 5 nu a fost adoptată și avertizează că sistemul de sănătate ar putea fi, din nou, depășit, așa cum s-a întâmplat și în valul 4.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Am avut cea mai mare mortalitate din Uniunea Europeană, 3% dintre pacienții infectați au decedat.”

Ministrul Sănătății vrea să se ferească de o carantină dură după sărbători

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății

[Sursa foto: Facebook: Ministerul Sănătății]

În conferința de presă la care a participat împreună cu șefa INSP, Rafila a ținută să sublinieze că, în absența obligativității certificatului COVID la locul de muncă, autoritățile trebuie să facă tot posibilul să se pregătească pentru valul 5 cu toate măsurile pe care le au la dispoziție și să facă tot posibilul să „revitalizeze campania de vaccinare”.

„Noi ne-am aflat în cursul celui de al patrulea val într-o situație în care sistemul a fost depășit.

Am avut cea mai mare mortalitate din UE, 3% dintre pacienții infectați au decedat și au fost afectate și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la serivcii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple.”

„Nu avem decât măsurile așa numite de sănătate publice, care se referă la distanțare, utilizarea măștii, pe care le recomandăm. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm campania de vaccinare prin informații credibile și accesibile”, a declarat Alexandru Rafila.

Citeste si: Adela Popescu, însărcinată pentru a patra oară?: „Am fost întrebată în câte luni sunt”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Iată care sunt măsurile anunțate de Ministrul Sănătății:

  • Pregătirea stocurilor de antivirale pentru tratarea pacienților în sistemul ambulatoriu
  • Înființarea unei structure de coordonare a asistenței medicale, la nivelul ministerului, care să ia decizii rapide în ceea ce privește starea pacienților
  • Extinderea capacității de testare în cabinetele medicilor de familie
  • Pacienții cu forme medii de boală vor avea acces la evaluarea biologică și imagistică în sistemul ambulatoriu
  • Alocarea a 25.000 de paturi pentru pacienții COVID (20% din capacitatea totală), cu posibilitatea de extindere a capacității în caz de nevoie
  • Creșterea bugetului pentru ATI cu 65% în 2022
  • Descurajarea, prin intermediul medicilor de familie, tratamentului „făcut în casă”, cu antibiotice și antivirale potențial toxice
  • Încurajarea angajatorilor de a face triajul angajaților, de a le monitoriza starea de sănătate, de a decala programul de muncă pentru a evita aglomerația sau de a-i lăsa pe angajați să lucreze de acasă

Citeste si: Alte 13 cazuri de infectare cu tulpina Omicron, confirmate în România. Cele mai multe sunt în București

Adriana Pistol, șefa INSP: „Avem un risc foarte mare de răspândire a Omicron!”

Ministrul Sănătății vrea să se ferească de o carantină dură după sărbători

Adriana Pistol, șefa INSP, explică posibile efecte al tulpinii Omicron

[Sursa foto: Facebook: Ministerul Sănătății]

Șefa INSP a avertizat că tulpina Omicron ar putea să devină o povară pentru sistemul nostru de sănătate chiar mai repede decât în cazul tulpinii Delta, cea responsabilă pentru valul 4 de îmbolnăviri.

În octombrie, România a ajuns să aibă aproape 20.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, lucru care, în opinia Adrianei Pistol, se va întâmpla și în viitorul apropiat din cauza noii tulpini care se răspândește în Europa.

„Avem un risc foarte mare de răspândire a Omicron! Dacă ar fi să urmărim rata de transmisibilitate a Omicronului, previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mai repede acum. ”

„Previziunile noastre, care se pot adeveri sau nu, arată faptul că este posibil ca maximul să fie atins mult mai repede în prezent. Mai exact, în 31 de zile, față de 52 de zile, cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea aceste 25.000 de cazuri, s-ar putea să fie mult mai mult de atât.”

„Care ar fi impactul? Chiar și în condițiile în care se instituie măsuri de sănătate publică, este posibil ca, până la jumătatea lunii ianuarie, Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate. Există posibilitatea ca, undeva la sfârșitul lunii ianuarie, ea să devină comunitară.”

Citeste si: Medicul Emilian Popovici, îngrijorat în ceea ce privește tulpina Omicron: „Ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme”

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Alte 13 cazuri de infectare cu tulpina Omicron, confirmate în România. Cele mai multe sunt în București

Medicul Emilian Popovici, îngrijorat în ceea ce privește tulpina Omicron: „Ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme”

Certificatul verde la locul de muncă ar putea să nu mai devină obligatoriu. Klaus Iohannis s-a opus deciziei

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea dimineții despre Elena Udrea! Avocatul său a făcut marele anunț

De ce să pui într-o sticlă goală boabe de orez. Trucul pe care trebuie neapărat să îl încerci

Dan Negru se implică în scandalul momentului. Ce vor să facă politicienii cu TVR

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies