Minivacanță ianuarie. De câte zile libere se bucură românii în această lună

Minivacanță ianuarie. Ziua de 24 ianuarie este declarată liberă de la stat.

Minivacanță ianuarie. De câte zile libere se bucură românii în această lună
Calendar

In articol:

Minivacanță ianuarie. De câte zile libere se bucură românii în această lună
Calendar

În această zi se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române. Majoritatea românilor sunt liberi în această zi, iar cei care sunt nevoite să lucreze în zilele de sărbătoare legală trebuie să primească alte zile libere sau bani în plus.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, a fost inclusă pe lista zilelor libere legale din Codul Muncii din 2016.

Minivacanță ianuarie. Salariații primesc liber de la angajator în această zi. Anul trecut a fost primul în care ziua de 24 ianuarie a fost și zi nelucrătoare.

Citeste si: Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Românii primesc liber de Ziua Unirii Principatelor Române

Citeste si: Salariul minim 2020. E oficial de la 1 ianuarie! Salariile au fost majorate

Citeste si: Concurenți Survivor România. Lista completă a concurenților Survivor 2020

În acest an, ziua de 24 ianuarie pică într-o vineri și asta înseamnă că românii se pot bucura de prima minivacanță pe acest an.

Citeste si: Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Regula de a nu munci în zilele declarate libere legale nu se aplică în cazul salariaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică.

Minivacanță ianuarie. Aceștia nu primesc zile libere de sărbători deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate.

În Codul muncii este prevăzut ca salariații care nu beneficiază de liber să „li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”, iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, „salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”.

Elevii primesc si ei liber în ziua de 24 ianuarie.

Minivacanță ianuarie. De câte zile libere se bucură românii în această lună
agenda

Minivacanță ianuarie. Zile libere 2020

Sărbători legale 2020. Zile libere în 2020 sunt:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
17 aprilie (Vinerea Mare), 19 -20 aprilie 2020( Paște ortodox)
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie- Ziua Copilului
7 iunie (duminică), 8 iunie (luni) — Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit legii în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele libere de la stat, primesc în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Minivacanță ianuarie. Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Procesul a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale imperiului rus la Dunărea de jos, fără a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii.

Citeste si: Guvernul dă zile libere de sărbători, dar nu pentru toată lumea: „Nu facem cum au făcut alţii"

Citeste si: Câte zile libere vor avea românii în 2020. Calendarul sărbătorilor legale

Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală.

Minivacanță ianuarie. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Emmanuel Macron, despre negocierile pentru pace dintre Ucraina și Rusia: „Încă nu este momentul potrivit”

Poze nud pentru a ajuta armata lui Zelenski! Suma fabuloasă de bani strânsă de o tânără din Belarus și prietenele ei

Imaginile groazei din Ucraina! Un mall plin cu oameni, distrus de rachete rusești: „Numărul victimelor este imposibil de imaginat”

7 zodii vor avea parte de schimbări dure dar necesare astăzi. Ce se întâmplă cu restul zodiilor

LEGEA PENSIILOR se schimbă complet! Vestea dimineții pentru milioane de români

"Am vrut să țin acest regim" Giulia Nahmany ține o dietă drastică! A slăbit 35 de kilograme într-un timp record

Radarele fixe ar putea reveni pe drumuri. Un deputat propune modificarea legislației rutiere

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies