Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Românii primesc liber de Ziua Unirii Principatelor Române

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. În cazul în care mai există români care nu știu ce se sărbătorește la data de 24 ianuarie, ei bine, venim cu un răspuns: Ziua Unirii Principatelor Române.

Distribuie pe:

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Românii primesc liber de Ziua Unirii Principatelor Române


In articol:

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, în acest an se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Evenimentul istoric este cunoscut și ca “Unirea Mică”. Unirea Principatelor Române reprezintă un pilon de bază pentru înfăptuirea statului național unitar român.

Românii sărbătoresc la aceasta data una dintre cele mai importante aniversari din istoria României.

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Românii primesc liber de Ziua Unirii Principatelor Române

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Procesul a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale imperiului rus la Dunărea de jos, fără a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii.

Citeste si: Sărbătoare 20 ianuarie. Cine este pomenit astăzi în calendarul creștin ortodox

Citeste si: Imagini de senzație cu una dintre cele mai senzuale manechine de acum un deceniu! A descoperit secretul tinereții veșnice?

Citeste si: Mormântul lui Alexandru Arșinel NU este pe Aleea Artiștilor de la Bellu! Actorul și-a adus colegii să-i vadă locul de veci

Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală.

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România, informează Wikipedia.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate