
kanald.ro
Exclusiv
Românii se pregătesc de toamnă cu must și butoaie pline de tulburel, dar puțini știu că în fiecare an aceste „tradiții” pot aduce și tragedii. Două persoane din localitatea Frenciugi au fost la un pas de moarte după ce au inhalat gazele toxice rezultate din fermentația vinului.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât monoxidul de carbon și dioxidul de carbon sunt invizibile, nu au miros și nu pot fi detectate ușor.
Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, avertizează că fenomenul devine tot mai frecvent, iar numărul intoxicațiilor este în creștere alarmantă. „Este absolut incredibil că în secolul XXI oamenii continuă să moară din cauza unor situații care pot fi prevenite. Gazele de fermentație sunt letale. Salvatorul poate deveni victimă în doar câteva minute”, a explicat medicul.
Procesul de fermentație alcoolică eliberează cantități mari de dioxid de carbon. În spațiile închise, cum sunt beciurile sau camerele fără aerisire, oxigenul este rapid înlocuit cu acest gaz, ceea ce face imposibilă respirația. „Efectele asupra organismului variază de la amețeli, greață, cefalee, până la pierderea conștienței, tulburări cardiace, comă și, în cele mai grave cazuri, deces”, a atras atenția dr. Ciuhodaru.
El spune că victimele pot necesita manevre de resuscitare, administrarea de oxigen și tratament de urgență pentru a supraviețui. Gravitatea intoxicației depinde de durata expunerii și de starea de sănătate a persoanei. Cei cu probleme cardiace, respiratorii sau neurologice sunt și mai vulnerabili.
Doctorul Ciuhodaru insistă că prevenția este singura armă reală în fața acestui pericol. El oferă câteva reguli simple, dar vitale:
Medicul consideră că astfel de tragedii pot fi evitate doar prin educație. „Este momentul ca Senatul să adopte legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate instituțiile de învățământ. Dacă oamenii ar ști aceste lucruri de bază, multe vieți ar fi salvate”, a transmis conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru.
Numărul cazurilor de intoxicație legate de fermentația vinului este în creștere de la an la an, iar medicul atrage atenția că beciurile fără căi de aerisire se transformă în adevărate „capcane mortale”.