Modificări în Legislația RCA 2022. Șoferii vor putea face constatarea amiabilă în mod electronic

Modificări în Legislația RCA 2022. Iată ce se schimbă la polițele auto începând cu această toamnă!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Polițele auto vor funcționa după noi reguli începând cu această toamnă. Iată tot ce trebuie să știi despre modificările în Legislația RCA 2022!

Constatarea amiabilă în mod electronic, principala modificare în Legea RCA

Polițele RCA vor funcționa după noi reguli începând cu această toamnă. Înainte de a discuta despre modificări, menționăm că Legea 132/2017, prima dedicată exclusiv polițelor RCA, nu a fost modificată propriu-zis, ci modificările au fost făcute în cazul legislației secundare.

Așadar, cele mai importante modificări în Legislația RCA 2022 îi vizează pe clienți. Potrivit romania.europalibera.org, o modificare de interes major este introducerea formularului electronic de constatare amiabilă în caz de accident, cu precizarea că această măsură este valabilă începând cu 15 octombrie 2022.

Modificări în Legislația RCA 2022. Șoferii vor putea face constatarea amiabilă în mod electronic

Modificări în Legislația RCA 2022. Șoferii vor putea face constatarea amiabilă în mod electronic

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce pensie are, de fapt, Adriana Iliescu, cea mai vârstnică mamă din România- kfetele.ro

Citeste si: Laurențiu Reghecampf reacționează, după scandalul cu Anamaria Prodan. Cum explică situația creată..- bzi.ro

Citeste si: Scumpiri polițe RCA 2022. Care sunt noile sume pe care șoferii le vor scoate din buzunare, pentru a plăti asigurarea de răspundere civilă auto

Prin intermediul măsurii, șoferii scapă de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului. Acest lucru fiind posibil datorită noii aplicații care urmează a fi dezvoltată și pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (B.A.A.R) împreună cu asiguratorii are vând asigurări RCA. Astfel, aplicația are capacitatea de a reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS.

După completarea formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Citeste si: Biografie Sorin Grindeanu. Studiile, cariera şi activitatea profesională a ministrului Transporturilor

Alte modificări în legislația privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto

Pe lângă modificarea potrivit căreia constatarea amiabilă în caz de accident se va putea face online, iată ce alte modificări au apărut în Legislația RCA 2022!

  • Eliminarea procedurii de infringement. Mai exact, este eliminată obligativitatea notificării de către asigurători a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) înainte de modificarea tarifelor RCA și prezentarea către această instituție motivele modificării;
  • Nouă regulă legată de mașina oferită la schimb pe perioada reparației: zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb nu mai sunt condiționate decât de condițiile de finalizare a reparației, scrie romania.europalibera.org;
  • Posibilitatea achiziționării de polițe RCA mai ieftine. Mai exact, în funcție de modul în care vor cumpăra polița (fizic sau online), șoferii vor plăti prețuri diferite. Online costurile sunt mai mici față de vânzarea prin brokeri sau agenți;
  • Eliminarea posibilității ca, în anumite cazuri, să se mai emită polița RCA cu valabilitate doar în România. Acest fapt permitea anterior unor posesori de mașini să aibă costuri mai mici la asigurarea auto, scrie avocatnet.ro.
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Vacanțe de Revelion 2023. Destinații de poveste din România în care să sărbătorești trecerea dintre ani

Ce mai face Victor Ponta. Fostul premier al României s-a reprofilat și oferă consultanță economică

Robert Ionescu, zis „Îngerașul”, a fost arestat în Dubai. Regele TikTok-ului din România este acuzat de șantaj și înșelăciune: „Nu te joci cu FBI-ul”

Mâine 6 semne zodiacale primesc veștile pe care le așteptau de o viață! Balanțele își găsesc sufletul pereche

CE LE FĂCEA Visarion Alexa femeilor care veneau la spovedit! Adevărul s-a aflat abia acum

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Cine îl bântuie pe Regele Charles. Dezvăluiri incredibile despre coșmarurile sale

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies