Mucenici muntenești. Rețeta simplă și rapidă

Mucenici muntenești. Pe 9 martie, în casele creștinilor, se mănâncă mucenici. Desertul se poate prepara în două feluri, în zeamă sau copți, în funcție de zonă și preferințe.

Distribuie pe:

Mucenici muntenești. Rețeta simplă și rapidă

Mucenici muntenești - ingrediente:


In articol:

- 2 L apă
- o pungă de 400 g mucenici
- 350 g nucă

Esențe: rom, lămâie, vanilie, scorțișoară etc.

Mucenici muntenești - mod de preparare:

Mucenicii muntenești, în formă de 8, sunt fierți în zeamă aromată și plină de nucă și scorțișoară.

De cele mai multe ori, gospodinele aleg să cumpere din comerț mucenicii, pe care îi fierb apoi în zeama aromată. Cu doar 3 ingrediente și condimente, cu efort minim, poți face o oală mare și delicioasă de mucenici muntenești, cu zeamă aromată și nucă.

Se pune apa la fiert, cu puțină sare în ea, iar în momentul în care dă în clocot, se adaugă mucenicii din pungă.

Atunci când ce se înmoaie ușor, se adaugă aromele dorite, amestecând încet. Se mai lasă apoi puțin la fiert – circa 10 minute. Mucenicii muntenești nu trebuie lăsați foarte mult timp la fiert, aceștia se vor găti în continuare în zeama fierbinte și aromată.

Mucenici muntenești. Rețeta simplă și rapidă

Nu este indicat să puneți scorțișoara în oală în timpul fierberii, aceasta va deveni ușor cleioasă și nu este un lucru bun.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii.

În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.

Citeste si: Ce sărbătoare este pe 3 martie. Rugăciunea care te salvează în cel mai greu moment

Citeste si: Rugăciunea zilei de marţi. Te scapă de orice necaz

Citeste si: "Sfintisori moldovenesti" - cea mai buna reteta traditionala de mucenici

De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.

În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate