Nemții demască haosul și calvarul românilor din Germania. Ce sacrificiu imens fac pentru familii

Nemții demască haosul și calvarul românilor din Germania care au venit la muncă.

Distribuie pe:

Autor: Matei Vaihan

Szabolcs Sepsi, care lucrează în cadrul unui proiect organizat de Federaţia Germană a Sindicatelor - Regiunea Dortmund-Hellweg, critică dur modul în care s-a organizat plecare a mii de muncitori români la muncă în Germania, dar şi condiţiile pe care aceştia le vor avea la fermele unde vor fi repartizaţi.  Szabolcs Sepsi, care lucrează în cadrul proiectului Faire Mobilität, organizat de Federaţia Germană a Sindicatelor - Regiunea Dortmund-Hellweg, citică într-un interviu pentru Deutsche Welle modul în care s-a realizat trimiterea muncitorilor sezonieri români în Germania,  a relatat  Adevărul. „Întreaga acţiune este realizată în grabă şi, după toate aparenţele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ţinut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experienţa anilor trecuţi, ştim că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plăteşte salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste”, a precizat acesta pentru DW. (vezi ultimul anunț făcut de Raed Arafat)

Citeste si: Ministrul Sanatatii a facut anuntul: cand vor putea iesi romanii din case

Citeste si: Declarația pe proprie răspundere. Greșeala pe care o fac mulți români! Vă poate costa scump

Citeste si: Medicamentul ”minune” pentru COVID-19 poate provoca stop cardiac! Un spital din Franța a oprit tratamentul experimental

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

Proiectului Faire Mobilität a deschis o linie telefonică, unde cei interesaţi pot fi consiliaţi sau informaţi. Apelul este gratuit şi consilierea se face inclusiv în limba română. Numărul de telefon, pentru vorbitorii de română, este: 0800 0005602.   Cu privire la provocările care urmează pentru muncitorii români, Szabolcs Sepsi spune: „Personal, îmi pun multe întrebări. Ce se întâmplă atunci când angajatorul nu plăteşte salariul minim? Ce va fi de făcut dacă angajatorii vor scădea din venit preţul biletului de avion? Sau vor reţine din plăţi costuri exagerate pentru cazare şi masă? În anii trecuţi, ne-am confruntat foarte des cu astfel de probleme.  Sosirea şi plecarea sezonierilor este organizată de angajatori şi oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazaţi. Oamenii nu au dreptul să îşi aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunţe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înţelegerile, dat fiind că întoarcerea în ţară este organizată la nivel central de reprezentanţii angajatorilor. Nu există, aşadar, libertatea de a-şi alege angajatorul."

”Reprezentatul sindicatelor este deranjat de faptul că „s-a tot stipulat că sezonierii sunt prost plătiţi, pentru că piaţa liberă reglementează situaţia. Acum, când lipsesc forţele de muncă din agricultură, poziţia lor în negocieri este bună, ar putea insista asupra unor salarii mai mari. Dar piaţa liberă este acum complet paralizată, prin mijloace juridice. Sezonierii nu îşi pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să îşi manifeste dorinţa de a veni în Germania. Condiţiile contractuale au fost stabilite de Asociaţia Agricultorilor Germani şi de guvernul federal unilateral, în defavoarea angajaţilor. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Şi oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condiţiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulţi caută forţă de muncă în aceste zile. Opţiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină.”, a mai declarat Szabolcs Sepsi.

Întrebat despre eficienţa carantinei la care vor fi supuşi muncitorii, acesta a spus: „Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt "carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci", sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar aşa? Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania.”

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Indicele ROBOR la trei luni a scazut! E cel mai mic din mai 2018 pana acum

Oficial: România a pierdut într-o lună peste un milion de locuri de muncă, mai mult decât în criza din 2008-2012

Nelu Tătaru a luat decizia! Al treilea spital din țară care a fost militarizat

Poate fi folosită aceeași declarație pe propria răspundere dacă modific data cu pixul? Răspunsul autorităților

Prima reacție a lui Traian Băsescu după alegerile locale 2020: „Nicușor Dan nu va intra în Primăria Capitalei până nu...”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies