Noile buletine cu CIP i-au împărțit pe români în două tabere! „Ortoxodia şi religia nu permit aşa ceva”

Autoritățile s-au gândit că inițiativa lor va fi primită cu brațele deschise, însă nu a fost deloc așa. Iată motivul pentru care unii se opun.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

România vrea ca până în 2031 toată lumea să aibă noile buletine cu CIP, unde vor fi stocate toate datele personale ale utilizatorului precum amprentele și imaginea biometrică, dar alte informaţii persoanale de identificare. De asemenea, noul document va avea noi dimensiuni, mai mici, de mârimea unui card bancar sau a unui permis de conducere.

De asemenea, buletinul va fi securizat cu un cod PIN pe care doar posesorul îl va cunoaște.

Noul document va ține locul și cardului de sănătate și pașaportului, fiind recunoscut la nivel mondial. De asemenea, cu ajutorul lui va putea fi obţinut cazierul judiciar, dar şi adeverinţe de la Direcția Regim permise de conducere. Programul pilot de emitere a noului buletin a debutat ieri, la Cluj Napoca. Momentan, va fi disponibil doar pentru cinci mii de clujeni, în schimbul sumei de 14 euro, iar în restul țării peste un an și jumătate. 

„Această carte de de identitate conține elemente suplimentare de siguranță și se datorează noilor tehnologii, ce ce îi conferă proprietarului o protecție suplimentară cu privire la identitatea proprie și previne într-o mai mare măsură situațiile de furt de identitate”, a declarat Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne. 

Autoritățile au fost aproape sigure că implementarea noului buletin cu CIP, despre care spun că le va ușura românilor viața, va fi primit cu brațele deschise de toți cetățenii, dar nu este deloc așa. Iată ce spun unii sceptici. 

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

De ce unii români nu privesc cu ochi buni noul buletin cu CIP

Cuvântul „CIP” pare să fie un termen destul de sensibil pentru români. Astfel, noul buletin a împărțit țara în două tabere, a celor care cred că este o idee foarte bună și abia așteaptă să-l schimbe pe cel vechi și a celor care nu văd cu ochi buni inițiativa autorităților. Dar nu este o altă cale, căci țara noastră este nevoită să facă acest demers pentru a se alinia cu cărţile de identitate la formatul celor europene.

Citeste si: Noile buletinele electronice au fost lansate. Cluj-Napoca este primul oraș unde vor fi folosite

„Personalele nu se dau. Ortoxodia şi religia nu permit aşa ceva. Noi suntem ortodocşi, ne iubim ţara şi patria”, a spus un cetățean. 

Citeste si: Cum arată și cât costă noul buletin electronic românesc

Totuși, înainte ca buletinele digitale să fie un lucru comun în România, primăriile vor trebui să fie digitalizate. Tocmai acesta este și motivul pentru care noile documente se eliberează la Cluj, pentru că primăria din Cluj Napoca este cea mai modernă la ora actuală. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bulgaria, decizie importantă pentru români! Elimină orice restricție de călătorie până la finalul sezonului

Mircea Diaconu îl face praf pe Traian Băsescu. După ce l-a comparat cu "o fetiță analfabetă", actorul îl atacă din nou: "A luat-o razna, cu demențe, prostii și...

Smiley și Gina Pistol s-au căsătorit civil. Primele imagini de la eveniment | GALERIE FOTO

Două copile de 11 şi 12 ani se jucau în faţa porţii când au fost izbite în plin de o maşină condusă de un şofer începător

Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?

„Am dormit în dric două ore.” Ce s-a întâmplat cu Anamaria Prodan în urmă cu o zi? Vedeta are o nouă achiziție

Primele imagini cu Gina Pistol în rochie de mireasă! Frumoasa vedetă a spus marele "Da"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies