
In articol:
România vrea ca până în 2031 toată lumea să aibă noile buletine cu CIP, unde vor fi stocate toate datele personale ale utilizatorului precum amprentele și imaginea biometrică, dar alte informaţii persoanale de identificare. De asemenea, noul document va avea noi dimensiuni, mai mici, de mârimea unui card bancar sau a unui permis de conducere.
Noul document va ține locul și cardului de sănătate și pașaportului, fiind recunoscut la nivel mondial. De asemenea, cu ajutorul lui va putea fi obţinut cazierul judiciar, dar şi adeverinţe de la Direcția Regim permise de conducere. Programul pilot de emitere a noului buletin a debutat ieri, la Cluj Napoca. Momentan, va fi disponibil doar pentru cinci mii de clujeni, în schimbul sumei de 14 euro, iar în restul țării peste un an și jumătate.
„Această carte de de identitate conține elemente suplimentare de siguranță și se datorează noilor tehnologii, ce ce îi conferă proprietarului o protecție suplimentară cu privire la identitatea proprie și previne într-o mai mare măsură situațiile de furt de identitate”, a declarat Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne.
Autoritățile au fost aproape sigure că implementarea noului buletin cu CIP, despre care spun că le va ușura românilor viața, va fi primit cu brațele deschise de toți cetățenii, dar nu este deloc așa. Iată ce spun unii sceptici.
Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri
De ce unii români nu privesc cu ochi buni noul buletin cu CIP
Cuvântul „CIP” pare să fie un termen destul de sensibil pentru români. Astfel, noul buletin a împărțit țara în două tabere, a celor care cred că este o idee foarte bună și abia așteaptă să-l schimbe pe cel vechi și a celor care nu văd cu ochi buni inițiativa autorităților. Dar nu este o altă cale, căci țara noastră este nevoită să facă acest demers pentru a se alinia cu cărţile de identitate la formatul celor europene.
Citeste si: Noile buletinele electronice au fost lansate. Cluj-Napoca este primul oraș unde vor fi folosite
„Personalele nu se dau. Ortoxodia şi religia nu permit aşa ceva. Noi suntem ortodocşi, ne iubim ţara şi patria”, a spus un cetățean.
Citeste si: Cum arată și cât costă noul buletin electronic românesc
Totuși, înainte ca buletinele digitale să fie un lucru comun în România, primăriile vor trebui să fie digitalizate. Tocmai acesta este și motivul pentru care noile documente se eliberează la Cluj, pentru că primăria din Cluj Napoca este cea mai modernă la ora actuală.