Cum arată și cât costă noul buletin electronic românesc

A fost emis noul buletin electronic românesc!

Cum arată noul buletin electronic românesc
Lucian Bode și Emil Boc[Sursa foto: Facebook Ministerul Afacerilor Interne]
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că începând cu 2 august 2021 se dă startul emiterii cărţii de identitate electronice, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca.

Cum arată noul buletin electronic românesc

Lucian Bode a anunțat luni, într-o conferință de presă, că solicitările pentru noul buletin electronic românesc vor fi preluate începând cu ora 13:00, 2 august 2021, și vor ajunge la destinatari în minim 10 zile.  „Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate. Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca.

Citeste si: Modificări majore la cărțile de identitate! Ce se va întâmpla în perioadă următoare

Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot.

Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a declarat Lucian Bode, la Cluj-Napoca.

Cum arată noul buletin electronic românesc

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

„Am încredere că proiectul-pilot care demarează astăzi, aici, la Cluj-Napoca va fi un exemplu de bună practică la standardele de calitate şi eficienţă aşteptate de cei care vor solicita acest nou tip de act de identitate. Practic, astăzi începând cu ora 13.00, sistemul devine funcţional aici, la Cluj-Napoca, fiind preluată prima cerere pentru eliberarea noului tip de carte de identitate. Pentru început acest lucru se va întâmpla la un singur ghişeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la patru ghişee”, a mai precizat Lucian Bode.

Noul buletin electronic românesc devine obligatoriu în 2031

Ministrul de Interne a precizat că prețul noului buletin electronic este de 14 euro, în condițiile în care media UE este de 41 de euro. Pentru anul 2021, autoritățile estimează că vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate, iar până în august 2031, noul document va înlocui treptat cartea de identitate.

Când ar putea fi introdus buletinul cu CIP în România. Trebuie să știe toți românii!

„Noul document va înlocui practic cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997, în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european. De asemenea, cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării. Un alt aspect este acela că acest document facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare. Totodată, cetăţenii trebuie să ştie că poate fi solicitat de către părinţi sau tutore legal pentru copiii lor, încă de la naştere, cu o valabilitate variabilă, în funcţie de vârsta titularului. Această carte electronică de identitate poate fi solicitată pentru copii încă de la naştere”, a arătat ministrul de Interne.

Când se va emite noul buletin electronic în toată țara

Lucian Bode a explicat că doar clujenii pot avea în prima etapă noul buletin electronic, urmând ca într-un interval de 18 luni documentul să se emită în întreaga țară.  „Apreciem că în acest proiect-pilot vom emite aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate până la finalul anului 2021, aici la Cluj-Napoca. Vorbim de două etape. Prima etapă, noi estimăm că va dura cinci, şase luni în care va fi emisă prima carte electronică de identitate şi vor fi introduse treptat în circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cuprinse cu vârsta între 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste între 0 şi 14 ani. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică dedicată şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice”, a afirmat ministrul de Interne.

„Urmează a doua etapă care noi estimăm că va dura patru, cinci luni, etapă în care va creşte capacitatea de preluare cererii şi volumul de cărţi electronice de identitate emis e, în scopul determinării nevoilor de producţie pentru a şti exact cât trebuie să extindem producţia pentru a avea totul pregătit la nivel naţional când vom începe să emitem aceste cărţi de identitate la nivel naţional. Pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile în acest moment 200.000 de cipuri”, a mai spus Lucian Bode.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dan Barna cere ajutorul Patriarhului Daniel pentru campania de vaccinare: "Sunt un om optimist"

Bogdan Mocanu, de la burlacul râvnit, la bărbatul căsătorit! Fostul concurent de la Puterea Dragostei are planuri de viitor cu actuala iubită: "Devine soție"

Dacian Cioloș, despre o posibilă suspendare a președintelui Klaus Iohannis: „USR PLUS nu a adus acest subiect pe agenda publică”

Începând cu noaptea aceasta, 6 zodii vor avea parte de succes pe planul sentimental și pe cel profesional

Horoscop luni, 27 septembrie. Zodia care crede că se pricepe la toate. Ar fi bine să ceri un sfat competent

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc. FOTO

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies