Orașul din România care găzduiește cea mai veche clădire din țară. Puțini știu despre ce municipiu este vorba

Iată orașul din România care găzduiește cea mai veche clădire din țară!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Orașul din România în care se află cea mai veche clădire din țară. Aceasta are peste 1000 de ani și a fost construită în a doua jumătate a secolului al XI-lea.

În ce oraș se află cea mai veche clădire din România

Cea mai veche clădire din România este Biserica Calvaria din Cluj-Napoca și are peste 1000 de ani vechime. Aceasta a fost construită în a doua jumătate a secolului al XI-lea, în timpul domniei regelui Ladislau I al Ungariei.

Se spune că mănăstirea a fost distrusă complet în anul 1241, în urma invaziei tătare. Ulterior, în anul 1263, Regele Bela al IV-lea a decis reconstrucția bisericii. Câteva sute de ani mai târziu, în anul 1598, clădirea a fost distrusă de un trăsnet și din nou reconstruită.

Orașul din România care găzduiește cea mai veche clădire din țară. Puțini știu despre ce municipiu este vorba

Orașul din România care găzduiește cea mai veche clădire din țară. Puțini știu despre ce municipiu este vorba

[Sursa foto: ro.wikipedia.org]

După toate aceste evenimente, cea mai veche clădire din România a intrat în posesia călugărilor iezuiți. Potrivit shtiu.ro, instaurarea regimului comunist a făcut ca în anul 1948, clădirea să intre în posesia Bisericii Ortodoxe Române.

Începând cu anul 1994, edificiul a revenit în folosința Bisericii Romano-Catolice, iar mai apoi a fost din nou renovată.

Citeste si: Oana Roman, primele declarații după ce s-a aflat că nu a fost invitată la botezul copilului lui Pepe- kfetele.ro

Citeste si: Scene de filme "cu proști" în Satu Mare! Un tânăr de 33 de ani s-a întors ieri mai devreme de la muncă și a auzit zgomote ciudate în apartament- bzi.ro

Din vechile construcții se mai păstrează doar corul bisericii, prevăzut cu o navă mai simplă, realizată în secolul al XIX-lea pe vechile fundații, scrie economica.net.

Citeste si: Top cinci locuri instagramabile din România. Vezi unde poți face cele mai artistice fotografii

Alte clădiri vechi din țara noastră

Pe lângă Biserica Calvaria din Cluj-Napoca, România mai are o serie de clădiri vechi. Astfel, cea mai veche clădire din Arad este Biserica Sârbească, întemeiată de căpitanul Jovan Popović Tekelija (Iovan Popovici Techelia), între anii 1698 şi 1702, pentru familiile grănicerilor sârbi, notează sursa citată anterior. În București, pe o străduță retrasă poți găsi cea mai veche clădire locuibilă din țară. Casa Melik are puțin peste 250 de ani și a fost construită pe ulița Spătarului. În prezent, aici se află Muzeul Theodor Pallady. 

Citeste si: Orașul din România care îi impresionează cel mai mult pe străini. Istoria și arhitectura clădirilor sunt unice

În Brașov, cea mai veche clădire este Biserica Sfântul Bartolomeu, care datează din secolul al XIII-lea. Se spune că nici măcar atacurile ostașilor lui Vlad Țepeș din 1458 nu au reușit să distrugă biserica. În Sibiu, cea mai veche clădire este Turnul Scărilor sau Poarta Scărilor, cu o vechime de aproximativ 800 de ani. În Craiova avem Casa Băniei, care a fost ridicată de boierii Craiovești la sfârșitul secolului al XV-lea.

În Timișoara vorbim despre clădirea Garnizoanei din Piața Libertății, iar în Ploiești de casa Hagi Prodan, care datează din 1785. În Iași, cea mai veche clădire este Biserica Galata, cu hramul „Înălțarea Domnului”, iar în Constanța, cea mai veche clădire a fost construită de englezii care au realizat portul și calea ferată. Cele mai vechi clădiri din Constanța datează din anii 1850, scrie economica.net.

 

Sursă: shtiu.ro, economica.net

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Băiețelul peste care a căzut statuia aflată în Primăria Capitalei, operat de urgență! Ce spun medicii despre starea lui

Elena Udrea își strigă nemulțumirea din spatele gratiilor. Ce spune fostul minsitru despre justiția din România: „E ruleta rusească”

Luna Nouă August 2022, în zodia Fecioară. Cum vor fi influențați nativii de Luna Nouă din 27 august 2022

Până la sfârșitul săptămânii 5 zodii își vor îndeplini obiectivele mărețe

Se desființează aceste PENSII. Anunțul dimineții în România: Și-a BĂTUT JOC de pensionari

“Am legat-o de mașină să nu o mai tragă alții.” Culiță Sterp, mesaj pentru internautul care l-a ajutat după accidentul rutier

Trei salarii minime în România. Câți bani vor primi angajații din domeniile vizate

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies