Pungă de orez

Diverse

Orezul are arsenic? Cum se pot elimina metalele grele înainte de gătit

Există sau nu arsenic în orez? Vezi cum se gătește corect orezul pentru a elimina metalele grele!

Există sau nu arsenic în orez? Care sunt alimentele care conțin metale grele și cum se elimină înainte de a fi gătite?

Există sau nu arsenic în orez

Arsenicul este un element natural prezent în sol, apă, plante și animale, fiind recunoscut ca unul dintre cele mai toxice elemente din lume care a pătruns în alimente.

Citeste si: Experiența dezamăgitoare de care a avut parte Culiță Sterp, în trenul spre concertul din Augsburg! Artistul nu a fost deloc mulțumit: "Problema e că nu vine nimeni!"- kfetele.ro

Din păcate, oamenii au complicat această problemă de-a lungul timpului prin adăugarea de pesticide și îngrășăminte în toate culturile, astfel încât în prezent solul conține o cantitate mai mare de arsenic.

Toxicitatea arsenicului variază considerabil, arsenicul anorganic fiind în general considerat mai toxic decât arsenicul organic, însă ambele forme sunt problematice. Orezul alb conține mai puțin arsenic anorganic în comparație cu orezul brun.

Deși orezul brun are un conținut nutritiv mai ridicat decât cel alb, studiile au demonstrat că orezul brun conține în medie cu 80% mai mult arsenic anorganic decât orezul alb. Arsenicul se acumulează în straturile exterioare ale bobului, iar aceste straturi sunt îndepărtate în procesul de obținere a orezului alb, rezultând astfel o cantitate mai mică de arsenic reținută în bob.

Citește și: Are cancerul un miros specific? Cine spune că bolile au miros

Citeste si: Un muzician de 29 de ani, din Cluj-Napoca, a fost operat pe creier în timp ce cânta „Nunta lui Figaro”- kanald.ro

Farfurie cu orez [Sursa foto: PixaBay]

Cum se gătește corect orezul pentru a elimina arsenicul

Dozele mari de arsenic sunt toxice și pot provoca simptome adverse severe, inclusiv deces. Consumul pe termen lung al arsenicului anorganic poate conduce la diverse probleme de sănătate și poate crește riscul unor boli cronice, cum ar fi diferite tipuri de cancer, îngustarea sau blocarea vaselor de sânge, hipertensiunea arterială, afecțiuni cardiace și diabetul de tip 2.

Pentru a asigura siguranța consumului de orez, trebuie lăsat în apă timp de 6-8 ore, chiar și peste noapte, și apoi clătit bine cu apă până când aceasta devine limpede. Se recomandă fierberea orezului într-o oală suficient de mare, folosind un raport de o parte orez la cinci părți apă. Aceste măsuri ajută la reducerea nivelului de arsenic din orez.

Citește și: 4 ceaiuri pentru colesterol. Aceste plante, consumate frecvent, scad colesterolul rău din sânge

Orez alb și brun [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Experiența dezamăgitoare de care a avut parte Culiță Sterp, în trenul spre concertul din Augsburg! Artistul nu a fost deloc mulțumit: "Problema e că nu vine nimeni!"- kfetele.ro

Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro

Citeste si: Corneliu Botgros face DECLARAȚIA care zguduie tot showbizul! A ținut totul în el, până n-a mai putut. Ce a trăit l-a dus direct la psiholog: "Am încercat să evit toate astea". Ce NU s-a spus niciodată despre divorțul de Adriana Ochișanu- radioimpuls.ro

Alte alimente care pot conține metale grele

Arsenicul se găsește în aproape toate alimentele și băuturile, dar de obicei în cantități mici. Totuși, niveluri relativ ridicate pot fi găsite în anumite surse.

De exemplu, apele potabile contaminate reprezintă o problemă majoră în multe regiuni ale lumii, în special în America de Sud și Asia, unde milioane de oameni sunt expuși la cantități semnificative de arsenic anorganic.

În plus, fructele de mare, cum ar fi peștele, creveții și crustaceele, pot conține arsenic organic, o formă mai puțin toxică, dar anumite specii, precum midii și unele tipuri de alge, pot conține și arsenic anorganic.

Surse: infoalaptare.ro, sfatulmedicului.ro