kanald.ro
Pungă de orez
Pungă de orez
Diverse
Există sau nu arsenic în orez? Vezi cum se gătește corect orezul pentru a elimina metalele grele!
Există sau nu arsenic în orez? Care sunt alimentele care conțin metale grele și cum se elimină înainte de a fi gătite?
Arsenicul este un element natural prezent în sol, apă, plante și animale, fiind recunoscut ca unul dintre cele mai toxice elemente din lume care a pătruns în alimente.
Din păcate, oamenii au complicat această problemă de-a lungul timpului prin adăugarea de pesticide și îngrășăminte în toate culturile, astfel încât în prezent solul conține o cantitate mai mare de arsenic.
Toxicitatea arsenicului variază considerabil, arsenicul anorganic fiind în general considerat mai toxic decât arsenicul organic, însă ambele forme sunt problematice. Orezul alb conține mai puțin arsenic anorganic în comparație cu orezul brun.
Deși orezul brun are un conținut nutritiv mai ridicat decât cel alb, studiile au demonstrat că orezul brun conține în medie cu 80% mai mult arsenic anorganic decât orezul alb.
Citește și: Are cancerul un miros specific? Cine spune că bolile au miros
Dozele mari de arsenic sunt toxice și pot provoca simptome adverse severe, inclusiv deces. Consumul pe termen lung al arsenicului anorganic poate conduce la diverse probleme de sănătate și poate crește riscul unor boli cronice, cum ar fi diferite tipuri de cancer, îngustarea sau blocarea vaselor de sânge, hipertensiunea arterială, afecțiuni cardiace și diabetul de tip 2.
Pentru a asigura siguranța consumului de orez, trebuie lăsat în apă timp de 6-8 ore, chiar și peste noapte, și apoi clătit bine cu apă până când aceasta devine limpede. Se recomandă fierberea orezului într-o oală suficient de mare, folosind un raport de o parte orez la cinci părți apă. Aceste măsuri ajută la reducerea nivelului de arsenic din orez.
Citește și: 4 ceaiuri pentru colesterol. Aceste plante, consumate frecvent, scad colesterolul rău din sânge
Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro
Arsenicul se găsește în aproape toate alimentele și băuturile, dar de obicei în cantități mici. Totuși, niveluri relativ ridicate pot fi găsite în anumite surse.
De exemplu, apele potabile contaminate reprezintă o problemă majoră în multe regiuni ale lumii, în special în America de Sud și Asia, unde milioane de oameni sunt expuși la cantități semnificative de arsenic anorganic.
În plus, fructele de mare, cum ar fi peștele, creveții și crustaceele, pot conține arsenic organic, o formă mai puțin toxică, dar anumite specii, precum midii și unele tipuri de alge, pot conține și arsenic anorganic.
Surse: infoalaptare.ro, sfatulmedicului.ro