Pastilele de iod, o afacere complicată pentru Alexandru Rafila și Ministerul Sănătății. Distribuirea este o cursă contratimp | EXCLUSIV

Bogdan Tănase, medic oncolog, a oferit lămuriri suplimentare despre modul în care ar trebui administrate pastilele de iodură de potasiu, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, după ce ministerul a început să le trimită în farmacii.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Săptămâna aceasta, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe românii cu vârste sub 40 de ani să meargă cât mai repede la medicii de familie, pentru a obține rețele cu care, în final, să poată ridica pastilele de iodură de potasiu de la farmaciile din țară.

Medicii de familie l-au acuzat pe Rafila că a creat o isterie și că sistemul gândit de minister va aglomera inutil cabinetele lor.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Este un sistem perfect funcțional.”

Pastilele de iod, o afacere complicată pentru Alexandru Rafila și Ministerul Sănătății. Distribuirea este o cursă contratimp

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății

[Sursa foto: Facebook]

Conform spuselor ministrului Rafila, persoanele sănătoase, cu vârsta de până în 40 de ani, trebuie să se programeze la medicul de familie ca să primească acea rețetă necesară pentru a ridica pastilele, având la dispoziție 2.500 de farmacii în toată țara. Foarte important este faptul că medicii nu pot da aceste rețete online, ci doar față în față, în cabinetele lor. 

Pastilele de iodură de potasiu pot fi folosite doar de populația tânără, în cazul unui accident nuclear, în maxim 24 de ore de la producerea lui.

Citeste si: Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu.

(...) Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a declarat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citeste si: Cum arată pastilele de iod pe care statul le oferă românilor. Wowbiz.ro prezintă în exclusivitate imagini cu tabletele care se dau gratuit la farmacie| EXCLUSIV

Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic: „Fiecărui pacient trebuie să i se stabilească doza care trebuie administrată în cazul unui eveniment.”

Pastilele de iod, o afacere complicată pentru Alexandru Rafila și Ministerul Sănătății. Distribuirea este o cursă contratimp
Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", din București[Sursa foto: Facebook]

În cele 2.500 de farmacii, aflate în lista publicată pe site-ul Ministerului Sănătății, vor fi disponibile 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu, produse de Antibiotice Iași. Acestea vor rămâne în farmacii doar 6 luni, chiar dacă au termen de valabilitate de 3 ani. După jumătate de an, se vor întoarce la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), de unde nu știe încă exact cum vor ajunge la populație. 

Contactat de echipa WOWbiz.ro în legătură cu acest subiect, medicul oncolog Bogdan Tănase a subliniat faptul că fiecărui om în parte trebuie să i se calculeze doza potrivită de iodură de potasiu și, mai important, că aceasta trebuie administrată doar într-un scenariu de urgență, și nu înainte.

„Acestea sunt niște pastile care se iau în eventualitatea unui eveniment. Nu se iau preventiv. De asemenea, trebuie calculată o doză per kg corp. Fiecărui pacient trebuie să i se stabilească doza care trebuie administrată în cazul unui eveniment. Medicii de familie au reclamat că trebuiau să facă muncă suplimentară și să scrie rețeta, iar rețeta trebuia stabilită per kg corp. Dacă nu luăm doza corectă, nu-și va atinge scopul. Dacă luăm o doză mai mare, s-ar putea, în cazul unei patologii tiroidiene, să precipite niște fenomene de hipertiroidie.(...) 30 de milioane de pastile cred că ar acoperi necesarul în caz de urgență, dacă luăm în considerare doar persoanele sub 40 de ani. Eu am trăit și partea cu Cernobîlul. Atunci s-au distribuit în momentul în care s-a întâmplat. Țin minte că am luat pastile de iodură de potasiu, dar nu le aveam în casă. Bine...a fost tardiv, pentru că noi am aflat mai târziu decât s-a întâmplat”, le-a explicat Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", jurnaliștilor WOWbiz. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum arată pastilele de iod pe care statul le oferă românilor. Wowbiz.ro prezintă în exclusivitate imagini cu tabletele care se dau gratuit la farmacie | EXCLUSIV

Farmaciile care distribuie pastile cu iod. Vezi categoriile de persoane care beneficiază gratuit de ele

Tudor Ciuhodaru explică tot ce trebuie să știe românii despre pastilele cu iodură de potasiu. Cum se administrează și cât de important să țineți cont de sfaturile medicilor |...

2023 va fi un an extraordinar pentru 8 zodii. Scorpionii vor reuși să își cumpere casa mult visată

El îi ia locul lui Klaus Iohannis! S-a aflat cine va fi noul președinte al României: E foarte posibil

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Vladimir Putin a fost înjunghiat pe la spate atunci când se aștepta mai puțin

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies