Pe data de 20 august 2021 se împlinesc 157 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu, „regele neîncoronat” al României

La 20 august 1864 se năștea Ion I. C. Brătianu, una dintre marile personalități din istoria României moderne.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

S-au împlinit 157 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brăteanu, unul dintre cele mai marcante personaje din istoria României interbelice. El s-a remarcat mai ales ca prim-ministru şi ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

Se împlinesc 157 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu

Ion I. C. Brăteanu s-a născut pe data de 20 august în anul 1864, la moșia Florica, în judeţul Argeş. Omul politic a jucat un rol covârşitor în Marea Unire din 1918 şi în viaţa politică a României moderne.

Citeste si: Creatorul Marii Uniri de la 1918 a murit în condiţii suspecte! Ion I. C. Brătianu a fost răpus de amigdalită şi de un malpraxis, dar s-a vorbit şi de ”contaminare cu streptococi înalt patogeni de către agenţii Moscovei”

Ion I.C. Brătianu era fiul cel mare al fostului prim-ministru şi fondator al Partidului Naţional Liberal, Ion C. Brătianu. Bacalaureatul l-a susținut la Colegiul Sf. Sava din București și a urmat cursurile Școlii de Poduri și Șosele. În vara anului 1883, pleacă la Paris pentru completarea studiilor, iar în 1889 se intoarce în țară și obține diploma de inginer. 

Se împlinesc 157 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

El a fost p reşedintele al Partidului Naţional Liberal din anul 1909 și până la încetarea sa din viaţă, în anul 1927. Ion I. C. Brăteanu a avut un rol crucial atât în realizarea Marii Uniri cât și în Tratatul de Pace de la Paris, care a dus la recunoașterea internațională a Unirii.

Ion I. C. Brătianu- carieră politică

Ion I. C. Brăteanu și-a început cariera politică în 1895, când a fost ales deputat de Gorj. Doi ani mai târziu a fost numit Ministru al Lucrărilor Publice. Ulterior, a deținut mandate la Ministerele de Interne, Externe, Război și a fost de 7 ori prim-ministru în perioadele decembrie 1908-martie 1909, martie 1909-decembrie 1910, ianuarie 1914-decembrie 1916, decembrie 1916-ianuarie 1918, când România a participat la Primul Război Mondial, noiembrie 1918-septembrie 1919, ianuarie 1922-martie 1926, iunie-noiembrie 1927.

Din anul 1908 până în 1927 a fost președinte al PNL.

Citeste si: Cum au şocat bărbaţii români în lumea modei acum o sută de ani! Ce pantofi purtau şi cum impresionau fetele la plimbări

Timp de două decenii, Ion I. C. Brăteanu a făcut şi a desfăcut guverne, iar întreaga clasă politică a ascultat de vocea sa. Regele Ferdinand I a fost puternic influenţat în deciziile sale de fruntaşul liberal, pe care îl considera „zodia bună a României”, iar pentru acest lucru şi-a atras de la opozanţi renumele de „rege neîncoronat”.

Se împlinesc 157 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu

Reformele adoptate pentru consolidarea statului naţional unitar român, faptul că a fost unul dintre principalii ctitori ai României Mari, ideal secular al poporului român, i-au determinat pe istorici să-l numească cel mai mare om politic şi bărbat de stat al României din toate timpurile, „o adevărată şcoală politică”.

Ion I. C. Brăteanu a murit la data de 24 noiembrie 1927. Ziarul Dreptatea titra la acea vreme: „S-a stins încă unul dintre cei care au ţinut pe umerii lor greaua sarcină a realizării celui mai mare ideal românesc: întregirea neamului”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Imagini sfâșietoare pe aeroportul din Kabul. Mamele disperate își aruncă bebelușii peste gardul de sârmă, pentru a fi salvați de soldați

Horoscopul de weekend, 20-22 august 2021. Nativii din zodiac Capricorn iau o decizie surprinzătoare

Medicii, care nu au certificat verde, riscă să aibă contractul de muncă suspendat timp de 30 de zile

Atenţie Tauri, Balanțe și Scorpioni! 7 zodii vor primi șansa de a rezolva lucrurile

Începe războiul lângă ROMÂNIA! Alertă maximă la graniță: Armata este la frontieră!

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan produce CUTREMUR în România. Imaginea care bagă frica în „amantele lui Reghe” . „Pe mine nu mă doboară nimic”

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies