Pensie 2020. Ce pensii nu pot fi cumulate cu salariul

Pensie 2020. Legea vine cu anumite restricții atunci când vorbim despre cumulul pensiilor cu salariul sau cu alte venituri.

Distribuie pe:

Pensie 2020. Ce pensii nu pot fi cumulate cu salariul
Pensie 2020. Ce pensii nu pot fi cumulate cu salariul


In articol:

Pensie 2020. Atunci când vorbim despre pensiile de invaliditate de gradul I, II și III, în anumite situații, cei care încasează astfel de pensii mai obțin venituri și din alte surse, riscă să le piardă.

Excepția există în cazul celor pensionați cu gradul III

"Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aceste pensii nu pot fi cumulate cu veniturile dintr-un contract de muncă. De asemenea, nu este admis cumulul nici în acele situații în care veniturile sunt obținute în baza unor raporturi de serviciu - funcționarii publici.

Legea spune că interdicția se aplică și în cazul veniturilor din activități în funcții elective, exceptând indemnizația de consilier local/județean. Totodată, nu se poate cumula nici cu veniturile obținute din numirea în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului. În fine, cumulul este interzis și cu veniturile obținute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.", potrivit mmuncii.ro.

Pensie 2020. Ce pensii nu pot fi cumulate cu salariul
Pensie 2020. Ce pensii nu pot fi cumulate cu salariul

Citeste si: Doliu şi pierdere grea în PSD! A fost răpus de Covid-19 la doar 56 de ani - evz.ro

Regulile se aplică și în cazul pensiei de urmaș gradul I sau II de invaliditate.

Excepția se aplică pensionarilor de gradul III de invaliditate, iar interdicția intră în vigoare numai atunci când programul de lucru depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.

Citeste si: Irina Loghin a împlinit 81 de ani! Celebra cântăreaţă de muzică populară este în plină formă şi se pregăteşte de un concert!

Citeste si: Imagini EXCLUSIVE cu vila fabuloasă a bărbatului cu cea mai mare pensie din România! La 73 de ani, Gheorghe Bălășoiu încasează lunar 66701 lei

Citeste si: Pensionarii români, săracii Europei. Cât primește în medie, un pensionar și cât trebuie să dea pe mâncare și utilități

Interdicții și excepția de mai sus se aplică și atunci când vorbim despre pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate.

Pensie 2020. Ce pensii nu pot fi cumulate cu salariul
Pensie 2020. Ce pensii nu pot fi cumulate cu salariul

La finalul anului 2017 au fost aduse mai multe modificări în domeniul pensiilor de invaliditate, acolo unde cumularea acestora cu alte tipuri de venituri era destul de restrânsă, atât în cazul veniturilor din activități dependente, cât și în cazul activităților independente.

În cazul în care se depistează de către autorități că interdicția nu este respectată, se suspendă dreptul la pensie în ziua următoare momentului când au început să fie cumulate respectivele venituri.

Galerie foto 
Citește și:

Florin Salam i-a trădat pe Duduieni! A mers să cânte pentru clanul Sadoveanu, bănuit că ar fi premeditat asasinarea lui Emi Pian

O femeie i-a fost alături iubitului ei din închisoare timp de 13 de ani, iar acum s-au căsătorit! Povestea incredibilă a unei foste campioane care a renunțat la tot pentru iubire

Premierul Ludovic Orban anunță închiderea școlilor, pentru a pregăti secțiile de votare

VIDEO| Noua cale ferata care va uni Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, proiect din care a facut parte si RNT

Un preot a fost condus pe ultimul drum de familia greșită. Răpus de COVID-19, rudele l-au încurcat și au aflat prea târziu că a fost înmormântat de o altă familie

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies