
kanald.ro
Supermarket
Actualitate
Unele dintre cele mai consumate produse în perioada Paștelui conțin un ingredient cancerigen. Cum îl putem recunoaște, dar și ce alimente trebuie să evităm?
Fără doar și poate, Postul Paștelui este unul dintre cele mai respectate, dar și cele mai grele din an. Are o perioadă de 40 de zile, timp în care credincioșii renunță la consumul de alimente de origine animală, dar se concentrează mai mult pe viața spirituală, fapte bune și credință.
În încercarea de a respecta cu strictețe postul, oamenii aleg și alimente mai puțin sănătoase. Medicii atrag atenția asupra ingredientelor cancerigene care se regăsesc în produsele consumate în această perioadă.
Postul Paștelui a început pe data de 18 martie și se va termina pe 5 mai, ziua în care se sărbătorește Paștele Ortodox. În tot acest timp, mulți creștini aleg să ducă un stil de viață sănătos.
Mai mult decât atât, nu mai consumă alimente de origine animală, precum carnea, lactatele sau ouăle. Ei bine, pentru că „piața” vegană nu este la fel de ofertantă, credincioșii ajung să mănânce și produse chiar periculoase pentru organism.
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, atrage atenția asupra ingredientului cancerigen care se găsește în multe produse de post.
Este vorba despre acizii grași trans care se găsesc în industria alimentară.„Dacă țineți post, feriți-vă de acizii grași trans! Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă.
Alimente
Citește și: Bucătăria vegetariană: Rețete delicioase și pline de nutrienți fără carne
Mihaela Bilic spune că acizii grași trans se găsesc în special în produsele de panificație sau patiserie, dar și în sosuri, alimente semipreparate sau procesate. Mai exact, acolo unde grăsimea animală este înlocuită cu cea vegetală, adică mult mai ieftină, precum grăsimea de palmier sau cocos și margarina.
Un pericol există și la preparatele din restaurante, acolo unde nu există un control clar asupra alimentelor, mai spune medicul nutriționist.
Tocmai de aceea, varianta cea mai bună ar fi să evităm margarina și grăsimile vegetale.Citește și: Ajutoare de la UE în 2024: Ce conține pachetul cu alimente, care se oferă de două ori pe an
„În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de tip unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans.
Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale. Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier. (...)”, a mai spus medicul nutriționist.
Produse de panificație