Pildele lui Arsenie Boca. Părintele a lăsat românilor numeroase învățături

Arsenie Boca, cunoscut ca și "Părintele Ardealului", este unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici români. După ce a murit, el a lăsat creștinilor un jurnal, plin de rugăciuni, pilde și chiar leacuri pentru sănătate.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Arsenie Boca a murit la vârsta de 79 de ani, la Sinaia. A fost un părinte ieromonah, teolog, ortodox român la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, apoi la Mănăstirea Prislop. Datorită harului, dar și de a

comportamentului minunat, cu care îi trata pe enoriașii care veneau la el, părintele a rămas în inimile credincioșilor și în ziua de azi. De altfel, Arsenie Boca a fost arestat în mai multe rânduri de Securitate pentru o așa zisă participare activă la Mişcarea Legionară.

Cărarea către mormânt

Drumul către mormântul duhovnicului

[Sursa foto: Captură YouTube]

Pildele lui Arsenie Boca

Jurnalul lui are peste 250 de pagini cu învățături, leacuri pentru sănătate și rugăciuni. L-a scris în timp ce slujea la mânăstirile Brâncoveanu și Prislop.

„Când viaţa aceasta e încurajată de statornicia bogăţiei, de negrija întâmplărilor, omul se strică; iar o viaţă stricată de patimi strică şi mintea, care, odată stricată, nu mai deosebeşte adevărul de minciună sau binele de rău, ci le zice tocmai întors: răului bine şi minciunii adevăr”, scria părintele despre post.

Pilda ceşcuţei cu ceai

Este vorba despre o familie care observă, în vitrina unui magazin de lux, o ceșcuță de ceai excepțională. În timp ce vânzătoarea le oferea soților ceșcuța, aceasta a început să vorbească și să le povestească prin ce chinuri a trecut ca să ajungă ce era acum. Ceșcuța a povestit cum, dintr-o bucată de argilă roșie, pe care olarul a luat-o, a modelat-o, strivit-o, a devenit un produs finit.

"Nu ai fi avut strălucire în viaţă. Dacă nu te-aş fi băgat pentru a doua oară în cuptor, nu ai fi supravieţuit prea mult, fiindcă acea întărire nu ar fi ţinut. Acum eşti un produs finit. Acum eşti ceea ce am avut în minte prima dată când am început să lucrez cu tine”, i-a spus Creatorul ceșcuței.

Părintele spunea că morala pildei vorbeşte despre puterea lui Dumnezeu care ştie ce face cu fiecare, asemenea unui olar care modelează argila pentru a o transforma.
„Dacă viaţa pare grea şi eşti lovit, bătut şi împins aproape fără milă; când lumea îţi pare că se învârteşte necontrolat; când simţi că eşti într-o suferinţă îngrozitoare, când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă, aşază-te şi gândeşte-te la cele citite aici şi apoi discută puţin cu Olarul”.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Citeste si: Profeția făcută de părintele Arsenie Boca: „România va fi înconjurată de flăcări… Îmi pare rău că sunteți cei de pe urmă”

Omul ajuns în Iad

Pilda spune povestea unui om bolnav care se învoise cu un înger să rabde trei ceasuri în temniţele Iadului. Bolnavul se săturase de viața pe care o trăia pe Pământ și a rugat un înger să vorbească cu Dumnezeu să îi scurteze zilele. Îngerul i-a zis că înainte de asta, bărbatul trebuie să petreacă trei ore în temnițele Iadului. S-au pus de acord și îngerul l-a coborât în locul întunecat, apoi a dispărut. După plecarea îngerului, frica, întunericul, demonii și durerea sufletelor celor de acolo se instalaseră.
După un timp petrecut acolo, bolnavul a început să scrâșnească din dinți, până la apariția îngerului. Trecuse doar o oră din cele trei, însă chinurile trăite acolo l-au făcut pe bărbat să gândească că au trecut sute de ani. "Nu mai pot îndura chinurile acestea, nu mai am putere. De cumva e cu putinţă şi ar vrea Dumnezeu, rogu-te scoate-mă de-aici. Vreau mai bine a răbda pe pământ ani şi sute de ani, ba chiar până la ziua de apoi, numai scapă-mă de-aici: fie-ţi milă de mine". Îngerul l-a luat de acolo, l-a adus pe Pământ și i-a spus că e mai bine să se căiască acolo, atât timp cât mai are de trăit, decât în muncile de după moarte.

O altă pildă minunată spusă de Arsenie Boca are în centru un criminal care a avadat din închisoare. Această închisoare se afla pe vârful unui munte, de unde era imposibil de evadat, fiind și păzită de mulți gardieni. Cu toate astea, un prizonier a evadat, a fugit și i s-a piedut urma prin pădure. Ajuns într-o poiană, vede o casă și merge spre ea, gândindu-se că va găsi mâncare și haine pe care sa le ia. A intrat și a văzut o tânără femeie, cu bebelușul ei bolnav în brațe. Femeia i-a povestit că soțul ei a murit în război, lăsând-o singură cu bebelușul, fără bani de mâncare.
Criminalul, fără a sta pe gânduri, a luat-o pe femeie și au mers împreună la poliție pentru a se preda. În fața polițistului a spus că femeia este cea care l-a găsit și că merită să primească recompensa uriașă care s-a pus pe capul lui. upă câteva zile, însă, femeia, cerând o audienţă la directorul puşcăriei, i-a povestit acestuia totul, aşa cum se întâmplase cu adevărat. Uimit de bunătatea deţinutului său, directorul l-a graţiat, căci era obiceiul ca, o dată pe an, să fie eliberat puşcăriaşul care s-a purtat cel mai bine.

Părintele Arsenie Boca a adăugat, la finalul poveștii: „Dacă un asemenea om- cu lanţuri la mâini şi la picioare, obosit şi dornic de libertate, ce nu ducea cu sine decât o groază de păcate- a putut să o ajute pe femeia aceea, cu atât mai mult noi îi putem ajuta pe cei din jurul nostru. Nu dărui celorlalţi după cum merită, ci după cum au nevoi”.

Citeste si: Cele 7 rugaciuni ale Parintelui Arsenie Boca, pentru fiecare zi a saptamanii

Părintele Arsenie Boca se odihnește la Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara

Mormântul lui Arsenie Boca

Mormântul lui Arsenie Boca de la Mânăstirea Prislop

[Sursa foto: stirilekanald.ro]

Părintele se odihnește în cimitirul Mânăstirii Prislop, la distanță mică de peștera Sfântului Ioan de la Prislop. La mormântului lui se face o coadă imensă, formată de credincioșii care îl iubesc. Lumea nu prea vorbește, ci încearcă să simtă ceva din ce a lăsat marele duhovnic. Aceștia vin din toate colțurile țării, pentru a se ruga la capul mormântului omului care a făcut atâtea minuni în viată, dar și după moarte.

Surse: stirilekanald.roadevarul.ro, crestionortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies