
In articol:
- Ce soluție a găsit Guvernul pentru salariile profesorilor
- Cum văd economiștii majorările de 25% cerute de profesorii
- Majorările din educație ar putea avea efecte în alte sectoare?!
Greva din educație continuă și astăzi. Liderii de sindicate s-au întâlnit marți, după protestul din București, cu președintele Klaus Iohannis.
Guvernul le-a oferit cadrelor didactice un bonus de 4.000 de lei, virat în două tranșe începând cu luna iunie. Pentru personalul nedidactic, Executivul a venit cu un bonus de 1.500 de lei. Oferta a fost însă respinsă, iar profesorii cer majorarea salariilor cu 25%.
Ce soluție a găsit Guvernul pentru salariile profesorilor
Executivul a venit cu o propunere pentru cadrele didactice aflate în grevă de mai bine de o săptămână. Bonus de 4.000 de lei, livrat în două tranșe, începând din luna iunie, dar și un bonus de 1.500 de lei pentru personalul nedidactic sunt o soluție care s-au gândit politicienii.
Oferta a fost însă refuzată, iar greva profesorilor continuă și astăzi, după ce ieri s-au întâlnit la Palatul Cotroceni, liderii de sindicate și președintele Klaus Iohannis.
"În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Citeste si: Crește salariul minim de la 1 octombrie: Cine va putea beneficia de această majorare?- kanald.ro
Greva profesorilor continuă
Cum văd economiștii majorările de 25% cerute de profesorii
Pe de altă parte, profesorii au o alte solicitări pentru Executiv. Sindicatele vin cu o soluție prin care un profesor cu o vechime de 25 de ani la catedră ar putea primi 650 de lei la salariu. Salariul de bază al unui profesor cu toate gradele ar pute ajunge astfel la 3.900
Economiștii sunt rezervați cu privire la cerințele cadrelor didactice și mai ales la impactul pe care acestea le-ar avea asupra bugetului. Aurelian Dochia a vorbit cu jurnaliștii WOWbiz.ro despre majorarea cu 25% și este de părere că ar fi vorba despre un obiectiv greu de atins.
"Cred că în primul rând sindicatele au pornit la drum, așa cum este normal, cu niște cerințe maximaliste. Adică au cerut lucruri pe care și ei știau de la început că nu le pot obține, dar întotdeauna într-o negociere, speranța este că atunci când pornești cu niște obiective foarte avansate, vei obține măcar jumătate din ele.
Cam aici este situația. Se discută acum în niște parametri care sunt sub cerințele inițiale, dar probabil că nici aceste creșteri de 25% nu sunt fezabile în condițiile bugetare prin care trecem acum", a explicat el, pentru WOWbiz.ro.
Greva profesorilor continuă
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Majorările din educație ar putea avea efecte în alte sectoare?!
Aurelian Dochia este de părere că guvernul, indiferent care ar fi el, va lua în calcul și faptul că eventualele majorări din educație vor aduce o serie de solicitări și din alte sectoare, având în vedere că este absolut normal ca oamenii să își dorească venituri mai mari, în condițiile inflației din ultimii doi ani.
"Cred că din punctul de vedere al guvernului, oricare guvern ar fi nu este vorba despre cel actual, intervine și perspectiva mai largă a cerințelor salariale ale altor categorii, pentru că întotdeauna așa se întâmplă.
Dacă se deschide poarta într-o parte, evident că toată lumea va vrea să beneficieze. Au fost anunțate greve și în alte sectoare, precum cel feroviar. Sănătatea este și ea de multă vreme într-o situație în care își exprimă nemulțumirea. Sunt cerințe de creșteri salariale care normal sunt îndreptățite, oricine dorește să trăiască mai bine, mai ales în condițiile în care standardele de trai s-au deteriorat din cauza inflației din ultimii doi ani.
Pe de altă parte însă, aceste constrângeri care există din partea bugetului nu pot fi ignorate așa că nu știu dacă se poate merge mult prea departe în aceste negocieri sau în această confruntare pentru că de fapt nu mai este vorba de niște negocieri, este vorba despre o confruntare. Fiecare parte și-a întărit pozițiile și nu mai vedea posibilitatea de a schimba ceva prin negociere", a mai precizat el.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!