Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile care ruginesc în curte! La radiere, devine obligatorie prezentarea asigurării

Polița RCA a devenit obligatorie și în cazul mașinilor care nu circulă, inclusiv a celor care staționează în curtea proprietarului.

Autor: Radu Constantin

In articol:

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) a devenit necesară pentru toate mașinile, indiferent dacă acestea circulă sau nu. Conform unei decizii a Curții Europene de Justiție (CJUE), atât timp cât o mașină este nefuncțională, însă proprietarul acesteia nu a retras-o definitiv din circulație, acesta este obligat să încheie o asigurare de tip RCA.

Amendă de 1.000 de euro în Polonia, pentru o rablă fără RCA

Este a doua decizie de acest tip, după cea din 2018, în care CJUE a stabilit că toate mașinile înmatriculate trebuie să dețină o poliță obligatorie de tip RCA, informează avocatnet.ro.

Conform deciziei de joi a CJUE, ”încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru și nu a fost retras în mod legal din circulație”.

Decizia CJUE a vizat un litigiu din Polonia, în care proprietarul unui automobil (administrație locală) a fost amendat cu 1.000 de euro de Fondul de Garantare a Asigurărilor în momentul în care acesta a solicitat casarea și radierea din ciculație a mașinii. Motivul: vehiculul nu avusese o poliță RCA.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

RCA la mașinile parcate, inutil dar obligatoriu

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto are, prin definiție, ca principal beneficiu pentru cumpărător, dreptul de a circula cu automobilul pe drumuri publice. În cazul unui accident rutier, eventualul prejudiciat devine și beneficiar al serviciilor asiguratorului. În cele mai multe cazuri, polița RCA se folosește pentru despăgubirea unui alt conducător auto decât deținătorul asigurării, care a fost implicat fără vina lui într-un accident auto.

Citeste si: Ce se verifica la ITP?

În România, proprietarul care nu a încheiat o asigurare obligatorie de tip RCA săvârșește o contravenție care se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Citeste si: Nu intrati in sezonul toamna-iarna fara RCA ieftin!

Deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii în toate instanțele din Uniunea Europeană care se confruntă cu cazuri asemîntoare. De asemenea, autoritățile statelor sunt obligate să țină cont de aceste decizii și să ajusteze legsilația internă în funcție de acestea.

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Despagubiri de cinci milioane de euro in cazul accidentului de pe "Autostrada Soarelui" - Vezi cine e vinovat si trebuie sa plateasca banii astia!

Vestea asta ii va ingrozi pe toti soferii! Asigurarea RCA ar putea ajunge la 1.000 de euro

O sa lesini de ras cand vezi ce oferta speciala au oamenii astia la RCA! Sa iti tot reinnoiesti polita ca sa prinzi oferta!

Anamaria Prodan nu recunoaște divorțul de Laurențiu Reghecampf

Calendar ortodox duminică, 20 iunie. Ce este INTERZIS TOTAL de Rusalii!

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Minunea care face înconjurul României. Maica Domnului i-a vorbit. Icoana făcătoare de minuni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies