POMANĂ de Sfinții Petru și Pavel 2021. Ce se dă de pomană pentru sufletele celor morţi

Ce nu ai voie să faci de Sfinții Petru și Pavel și ce se dă de pomană în această zi?

 Ce este interzis să faci de Sânpetru
Sfinții Petru și Pavel [Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 29 iunie, și este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Cei doi sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate, iar în ziua cinstirii sunt câteva lucruri care sunt interzise.

Ce nu ai voie să faci de Sfintii Petru și Pavel

De Sfinții Petru și Pavel, este interzisă munca pe câmp și cea în gospodărie. De asemenea, nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce.

În această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. În popor, se spune că femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere, dar, femeile mai în vârstă pot mânca mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci de Sânpetru de vară

Tot în această zi, pentru ca animalele sălbatice să nu fure vitele din gospodării, nu se pun capcane, iar lupii nu se alungă cu focuri de armă.

Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii, iar pentru ca gospodarii să se bucure de roade din belsug, este indicat să calce ceapa și usturoiul. Tradiția populară spune că în această zi, apar licuricii care luminează drumurile celor ce s-au rătăcit prin pădure sau în munţi. Licuricii sunt, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.

Citeste si: „La sfârșit, din cutie, fiul meu să...” Monica Tatoiu, despre ultima sa dorință în viață!- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În ziua cinstirii celor doi sfinți, cucul și privighetorile nu mai cântă, iar femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele și strâmbă trupul acestora.

Citeste si: RUGĂCIUNE către Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2021. Sărbătoarea marilor sfinţi este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox

 Ce este interzis să faci de Sânpetru

Ce se dă de pomană de Moşii de Sânpetru

Sărbătoarea Sfințiilor Petru și Pavel este cunoscută în popor și ca Moșii de Sânpetru, iar această zi marchează mijlocul verii agrare şi timpul secerişului.

Din popor știm că cei doi sfinți stau în Lună, primul la dreapta, iar al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, şi este mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Ca la orice sărbătoare mare, oamenii obişnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morţi, iar această tradiție, respectată pe 29 iunie, este cunocută sub numele de Moşii de Sânpetru. Conform credinţei populare, moşii sunt nouă bătrâni care au făcut doar lucruri bune şi minuni peste tot pe unde au mers.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2021. Sărbătoarea marilor sfinţi este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Cea mai puternică rugăciune spusă pe 29 iunie

În ziua Moşilor de Sânpetru , femeile dau de pomană mancare gătită şi vase cu apă, vin sau lapte pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Se mai obișnuiește, în unele zone ale țării, ca vase date de pomană să fie pline cu flori sau cireşe.

Tot în această zi se duc la biserică mere, zarzăre, colivă, colaci, iar cine are, şi puţină miere în faguri, pe care le împart celor nevoiași.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Alertă la Botoșani! Un tânăr s-a înecat în apele barajului Stânca-Costești. Bărbatul a fost scos la suprafață cu o undiță

Barem Română Bacalaureat 2021. Grila de corectare a subiectelor la Limba și Literatura Română, la examenul de BAC 2021

Horoscop 29 iunie 2022: Zodia vedetă a zilei: Ei sunt nativii bântuiți de trecut! Cine primește în viața sa o dragoste mai veche

Zodiile câștigătoare ale lunii Iulie. Vor avea parte de reușite mari și importante

Nu-ți mai ia nimeni permisul! Se schimbă Codul Rutier în România. Ce regulă se elimină

Jador, de urgență la spital! Artistul a avut nevoie de perfuzie la primele ore ale dimineții

Calendar Ortodox, 29 iunie. Sfinții Petru și Pavel, ocrotitorii celor lipsiți de libertate. Ce nu-i bine să faci astăzi

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies