
In articol:
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 29 iunie, și este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Cei doi sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate, iar în ziua cinstirii sunt câteva lucruri care sunt interzise.
Ce nu ai voie să faci de Sfintii Petru și Pavel
De Sfinții Petru și Pavel, este interzisă munca pe câmp și cea în gospodărie. De asemenea, nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce.
În această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. În popor, se spune că femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere, dar, femeile mai în vârstă pot mânca mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.
Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci de Sânpetru de vară
Tot în această zi, pentru ca animalele sălbatice să nu fure vitele din gospodării, nu se pun capcane, iar lupii nu se alungă cu focuri de armă.
Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii, iar pentru ca gospodarii să se bucure de roade din belsug, este indicat să calce ceapa și usturoiul. Tradiția populară spune că în această zi, apar licuricii care luminează drumurile celor ce s-au rătăcit prin pădure sau în munţi. Licuricii sunt, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.
Citeste si: „La sfârșit, din cutie, fiul meu să...” Monica Tatoiu, despre ultima sa dorință în viață!- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
În ziua cinstirii celor doi sfinți, cucul și privighetorile nu mai cântă, iar femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele și strâmbă trupul acestora.
Ce se dă de pomană de Moşii de Sânpetru
Sărbătoarea Sfințiilor Petru și Pavel este cunoscută în popor și ca Moșii de Sânpetru, iar această zi marchează mijlocul verii agrare şi timpul secerişului.
Din popor știm că cei doi sfinți stau în Lună, primul la dreapta, iar al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, şi este mâna dreaptă a lui Dumnezeu.
Ca la orice sărbătoare mare, oamenii obişnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morţi, iar această tradiție, respectată pe 29 iunie, este cunocută sub numele de Moşii de Sânpetru. Conform credinţei populare, moşii sunt nouă bătrâni care au făcut doar lucruri bune şi minuni peste tot pe unde au mers.
În ziua Moşilor de Sânpetru , femeile dau de pomană mancare gătită şi vase cu apă, vin sau lapte pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Se mai obișnuiește, în unele zone ale țării, ca vase date de pomană să fie pline cu flori sau cireşe.
Tot în această zi se duc la biserică mere, zarzăre, colivă, colaci, iar cine are, şi puţină miere în faguri, pe care le împart celor nevoiași.