Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Semnificație, tradiții și obiceiuri care se respectă în Postul Sf. Marii

Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Vezi are sunt cele mai importante tradiţii care se respectă în Postul Sfintei Marii.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Postul Sfintei Marii 2022. Semnificație, obiceiuri şi tradiții şi superstiții care se respectă în Postul Adormirii Maicii Domnului. 

În Postul Sfintei Maria, creștinii sunt îndemnați să se roage mai mult, să se spovedească pentru a obține iertarea păcatelor și să facă mai multe fapte bune, fără să aștepte ceva în schimb.

Postul Sfintei Marii 2022

Postul Sfintei Marii sau al Adormirii Maicii Domnului  începe în fiecare an la data de 1 august și se încheie pe 14 august, dat fiind că pe 15 august are loc sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În Postul Adormirii Maicii Domnului 2022 se dă dezlegare la pește într-o singură zi, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care pică sâmbătă, 6 august 2022.

Postul Sfintei Maria este al treilea post din cele patru de peste an. Spre deosebire de Postul Paștelui sau Postul Sfinților Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului începe în fiecare an la aceeași dată calendaristică, adică 1 august și durează două săptămâni.

Citeste si: Postul Sfintei Marii 2022. Ce NU ai voie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Sfintei Marii 2022

Postul Sfintei Marii 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Postul Sfintei Maria 2022. Semnificație

Postul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Acesta este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

”Ne aflăm deja în acest Post închinat Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, e un post de o durată mai scurtă, ține doar două săptămâni, începe pe 1 august în fiecare an și se finalizează cu Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 15 august, după Sfânta și dumnezeiasca Liturghie. Este foarte adevărat, că uneori se poate prelungi acest post, așa cum a fost situația anului acestuia, fiindcă atunci când data de 1 august cade în ajunul sau în ajunul acestei date e miercuri sau vineri, automat, postul se mărește cu o zi, așa cum este și situația anului acestuia.

E o vreme a postului și în mod special închinat Adormirii Maicii Domnului, e o vreme de pregătire aparte, de ce, pentru, ca să putem înțelege mai bine rolul Maicii Domnului în viața noastră, a creștinilor și oamenilor, în general. E o vreme anume rânduită de Biserică pentru, ca să ne putem apropia mai mult de Dumnezeu, să ne putem apropia mai mult de Maica Domnului și să înțelegem rostul nostru pe acest pământ pentru că pregătirea aceasta presupune un efort aparte, nu-i un efort greu, aș zice eu că este chiar o vreme frumoasă, o vreme de bucurie duhovniceasca aș numi vremea postului închinat Adormirii Maicii Domnului, fiindcă timpul, acesta e un timp în care încerci să lași de o parte ceea ce este greu sau rău în viața ta de zi cu zi și aceasta este marea bucurie”, a spus părintele Protopop Tofan, citat de jurnaluldeneamt.ro.

Citeste si: În ce zi pică Adormirea Maicii Domnului 2022? Sărbătoarea se mai numește și Sfânta Marie Mare

Postul Sfintei Marii 2022

Postul Sfintei Marii 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfânta Maria 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

  • Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
  • La sărbătoarea Sf. Maria Mare nu se lucrează la câmp, nu se coase și nici nu se spală rufe. Sărbătoarea Sântămăriei se ține mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele, potrivit traditii-superstitii.ro.
  • De Sf. Maria Mare se împart struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletele celor adormiți. Dimineața se duc poamele la biserică și se sfințesc de către preot, iar mai apoi se împart din suflet.
  • O veche superstiție spune că dacă de Sfântă Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.
  • În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.
  • Tot de Sfânta Maria Mare nu se doarme pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi.

Citeste si: Pe ce dată este Sf Maria Mică în 2022? Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

Citeste si: „L-am bătut și eu pe el. Ne băteam parte în parte”. Adriana Bahmuțeanu, declarații halucinante despre loviturile încasate de la Silviu Prigoană: „Da, m-a bătut cu pliciul”- kanald.ro

Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro

Postul Sfintei Marii 2022

Postul Sfintei Marii 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Postul Sfintei Maria 2022. Canon de rugăciune la Adormirea Maicii Domnului

Tropar la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, glasul 1:

Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul 1.

Irmosul: Cea Împodobită cu Dumnezeiasca Slavă, Sfinţita şi Lăudata pomenirea ta, Fecioară, pe toţi credincioşii la veselie i-a adunat; şi începând Mariam, cu timpane şi cu hore, cântă Unuia-Născut al tău, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Petrecut-au cetele celor fără trup în Sion Dumnezeiescul tău trup cel ce mergea la cer. Şi fără de veste adunându-se mulţimea Apostolilor de la margini, a stat îndată înaintea ta Născătoare de Dumnezeu, cu aceia, Preacurată Fecioară, Cinstită pomenirea ta prăznuim.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Răsplătiri de biruinţă ai luat asupra firii, Curată, pe Dumnezeu născând. Însă, urmând Făcătorului şi Fiului tău, mai presus de fire te-ai supus Legilor firii. Pentru aceasta, după ce ai murit, ai înviat, cu Fiul tău în veci vieţuind.

Cântarea a 3-a.

Irmosul: Cel Ce eşti Făcător şi Cu­prinzător a toate, Înţelepciunea şi Puterea lui Dumnezeu, Hristoase, Neclintită şi Nemişcată, întăreşte Biserica, Cel Ce Însuţi eşti Sfânt şi întru Sfinţi Te odihneşti.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Irina Nicolae, trădată de fostele colege din A.S.I.A.! Cântăreața rupe tăcerea după ce nu a fost invitată să cânte la reunirea formației: ”Am avut un șoc”- radioimpuls.ro

Pe tine, femeie moartă, însă mai prsus de fire şi Maică a lui Dumnezeu, văzându-te măriţii Apostoli, Ceea ce eşti cu totul fără prihană, cu frică te-au atins cu mâinile pe tine, cea Strălucită cu Mărire, ca pe o Sălăşluire în care Dumnezeu a locuit văzându-te.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Apucat-a înainte judecata lui Dumnezeu aducând tăierea mâinilor batjocoritoare ale celui îndrăzneţ, păzind în Slava Dumnezeirii Cinstea Sicriului celui Însufleţit, în care Cuvântul trup S-a făcut.

Cântarea a 4-a.

Irmosul: Graiurile proorocilor şi preînchipuirile au proorocit Întruparea Ta cea din Fecioară, Hristoase. Lumina Strălucirii Tale întru lumina neamurilor va ieşi şi va striga Ţie adâncul cu veselie: Slavă Puterii Tale, Iubitorule de oameni.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Vedeţi, popoare şi vă miraţi că, Muntele cel Sfânt şi preavădit al lui Dumnezeu, la Locaşurile cele Cereşti de sus se ridică; Cerul cel pământesc în Locaşul cel Ceresc şi Nestricăcios se sălăşluieşte.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

La viaţa cea pururea veşnică şi mai bună, moartea ta a fost trecere, Curată, din cea vremelnică, la cea Dumnezeiască cu adevărat şi netrecătoare mutându-te, Preacurată, vezi întru veselie pe Fiul şi Domnul tău.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Ridicatu-s-au porţile cereşti, îngerii au lăudat şi a primit Hristos Vistieria Fecioriei Maicii Sale. Heruvimii te-au ridicat cu veselie şi Serafimii te slăvesc, bucurându-se.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Astăzi începe Postul Sfintei Marii 2022! Vezi când se mănâncă pește în Postul Adormirii Maicii Domnului

Pe ce dată este Adormirea Maicii Domnului 2022? Praznicul împărătesc este închinat Fecioarei Maria

Sfânta Maria Mică 2022, dată! Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

Când începe Postul Paștelui 2023. E cel mai greu post din an și nu mulți îl pot duce la sfârșit

Vestea cea mare pentru ROMÂNIA! Anunțul a venit chiar astăzi, 6 FEBRUARIE. Au semnat

„Nu trebuie să acceptați anumite lucruri şi trebuie să aveţi curaj să spuneţi lucrurilor pe faţă.” Oana Roman, declarații despre fostul ei soț

Detaliile unui caz care A CUTREMURAT România. Cine e femeia pe care iubitul a vrut s-o INCENDIEZE

Sfânta Maria Mică 2022, dată! Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies